News

Povestea bizară a asasinatului lui J.F. Kennedy. A fost oare Oswald adevăratul ucigaş al preşedintelui american?

la aproape șase decenii de la asasinarea lui JFK, multe întrebări au rămas fără răspuns. Multă lume crede, în continuare, că Lee Harvey Oswald a fost doar un țap ispășitor.
22.11.2021 | 08:00
Povestea bizara a asasinatului lui JF Kennedy A fost oare Oswald adevaratul ucigas al presedintelui american
A fost JFK asasinat, într-adevăr, de Lee Harvey Oswald? Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Asasinarea Președintelui SUA John Fitzgerald Kennedy s-a produs la Dallas, în data de 22 noiembrie 1963. Președintele american făcea o vizită în Texas, pregătind campania de realegere pentru al doilea mandat la Casa Albă, în 1964.

Comisia Warren care investiga atentatul a propus o reconstituire a evenimentului tragic. Președintele SUA a fost primit oficial la aeroportul din Dallas, după care s-a urcat într-o mașină decapotabilă alături de soția sa Jackie, guvernatorul statului Texas, John Connally și soția acestuia, Nellie Connaly.

ADVERTISEMENT

Coloana oficială cu mașina decapotabilă încadrată de mașinile dispozitivului de securitate a trecut la ora 12.30 prin Dealey Plaza. De la etajul al șaselea al Depozitului de Carte Școlară, mai exact din colțul de sud-est al clădirii, au răsunat trei împușcături. Primul glonț a ratat ținta, rănind ușor un om din public, James Tague. Următoarele două gloanțe l-au lovit pe președinte, unul în spate, ieșindu-i prin gât și rănindu-l în piept pe guvernator. Un al doilea glonț, tras după 5 secunde a ajuns în capul președintelui. Asasinarea s-a produs așadar, la ora 12.30.

Transportat la cel mai important spital din Dallas, J.F.Kennedy a fost dus la Urgențe. A fost declarat mort la ora 13.00, rănile grave suferite producându-i stopul cardio-respirator care i-a fost fatal.

ADVERTISEMENT

Suspectul asasinatului este descoperit la câteva zeci de minute după faptă

Imediat după atentat, un martor, Howard Brennan, a sunat la poliție pentru că a văzut un om trăgând de sus în mașina prezidențială și privind apoi pe geam. Semnalmentele suspectului au fost transmise la orele 12.45, 12.48 și 12.55. Asasinarea avea deja un posibil suspect.

Un bărbat cu semnalmentele indicate la radio de poliție a atras atenția, intrând agitat în Texas Theatre fără să plătească. Înainte de a intra în teatru, suspectul fost văzut și de Johnny Brewer, proprietar al unui magazin de pantofi. Atitudinea lui a fost considerată suspectă, iar Brewer l-a urmărit până la intrarea în teatru. La ora 13.40, vânzătorul de bilete al Teatrului a telefonat la poliție. În mai puțin de 20 de minute, poliția l-a descoperit pe suspect în teatru, iar Brewer l-a recunoscut când poliția a pus reflectoarele pe acesta. În consecință, a început procedura de arestare. Ofițerul de poliție care l-a arestat se numea Nick McDonald. Acesta a confirmat că bărbatul a avut la el un pistol și că ar fi vrut să tragă, numai că percutorul armei a atins membrana dintre arătătorul și degetul mare al bărbatului, ceea ce a blocat declanșarea focului.

ADVERTISEMENT

Arestatul, angajat al Depozitului de Carte Școlară, pe numele său Lee Harvey Oswald, a fost arestat și adus apoi la sediul poliției la ora 14. Asasinatul avea acum un suspect oficial: Lee Harvey Oswald.

Ce a făcut Lee Harvey Oswald între orele 12:30 și 14:00?

Lee Harvey Oswald a ascuns arma sub cutii la etajul 6, păstrând pistolul. Arma cu lunetă a fost găsită acolo de anchetatori. Oswald a fost văzut de polițistul Marion Baker la cantina de la etajul 2, la 90 secunde de la împușcături, coborând de la etajul 6. Este suspect că după ce a coborât rapid 4 etaje, Oswald nu avea respirație agitată. Baker l-a lăsat să plece, după ce Oswald a fost identificat de un superior al său direct Roy Truly ca lucrând la depozit.

ADVERTISEMENT

Directorul depozitului l-a văzut pe Oswald foarte calm, la 2 minute după atentat. Oswald a plecat din clădire exact înainte ca poliția să evacueze angajații și să sigileze intrarea.

De la 12.40 și până la 13.15, Oswald a plecat cu un autobuz (a cumpărat biletul de la șofer), a coborât la a doua stație. A ajuns acasă cu un taxi la ora 13.00. A luat de acasă o jachetă (mărturia menajerei familiei) și a plecat după câteva minute.

La ora 13.15, s-a afirmat că Lee Harvey Oswald a împușcat un ofițer de poliție, aflat cu mașina în patrulare. Ofițerul a sesizat ceva suspect la Oswald și a fost împușcat cu patru focuri de armă. 9 martori l-au identificat mai târziu pe Oswald ca autor al uciderii ofițerului de poliție. Totuși, expertiza balistică nu a putut confirma că gloanțele ar fi fost trase din revolverul găsit la Oswald.

Comisia de anchetă a descoperit că incidentul s-a produs la intersecția străzii East 10 cu North Patton Avenue. Locația se afla la 1,4 km sud-est de casa în care Oswald locuia cu chirie situată pe 1026 North Beckley Avenue. Așadar, ce a făcut oare Oswald în cele 7-8 minute de la plecarea de acasă, până la reperarea de către ofițerul de poliție?

A fost Oswald doar un țap ispășitor pentru asasinat?

Lee Harvey Oswald a avut o viață tumultuoasă. S-a înrolat în Infanteria Marină ca voluntar, dar a fost eliberat ulterior. A ajuns apoi în Uniunea Sovietică, lucrând la o fabrică de componente radio-tv. Aici s-a căsătorit cu Marina Nikolaevna Prusakova, o studentă la Farmacie, în vârstă de 19 ani, în aprilie 1961. Cei doi au avut o fetiță, June, venită pe lume în 1962.

Deși admira ideologia de stânga, a cerut să revină în SUA, pentru că în Uniunea Sovietică nu putea cheltui banii pe care îi câștiga, din cauza rigorilor stabilite de comuniști. Ambasada SUA a ajutat oficial și financiar tânăra familie să revină în SUA, în iunie 1962.

Familia s-a stabilit inițial în Forth Worth, Texas. Oswald s-a împrietenit cu un emigrant rus, geolog,  care avea conexiuni în afacerile internaționale cu petrol. Oswald a schimbat mai multe slujbe, fiind mereu un inadaptat.

Până în 1963, a călătorit la New Orleans, a revenit în Texas,  apoi a plecat la Ciudad de Mexico. A înființat un comitet de susținere a Cubei, în care era singurul membru. A dorit să obțină o viză cubaneză, dar aceasta a venit prea târziu, când Oswald deja revenise în SUA.

La 10 aprilie 1963, s-a afirmat că Lee Harvey Oswald a încercat să îl asasineze tot la Dallas pe generalul Edward Walker, care locuia în Dallas și care avusese funcții de comandă a trupelor americane în Germania de Vest. Generalul a fost țintit de la 30 de metri, dar glonțul a atins rama ferestrei, generalul fiind rănit numai de cioburile geamului.

În 1963, Lee Harvey Oswald era bibliotecar la Dallas (se stabilise aici în octombrie 1963), exact în clădirea de unde a tras gloanțele fatale asupra președintelui Kennedy.

Alain Decaux, în Dosare secrete ale secolului XX, vorbește de posibilitatea unui complot care a dus la asasinarea președintelui american. În plus, el afirmă că s-a pus problema, în cursul anchetei, că un trăgător ar fi tras din față în J.F. Kennedy.

A existat și ipoteza unui personaj cu umbrelă. Acesta ar fi deschis umbrela în momentul trecerii mașinii decapotabile prezidențiale prin dreptul său. S-a afirmat că, de fapt, umbrela ascundea un dispozitiv de foc sofisticat, iar glonțul l-ar fi rănit mortal pe Kennedy.

S-au făcut numeroase reconstituiri și documentare. Arma cu lunetă găsită asupra lui Lee Harvey Oswald era o armă de fabricație italiană, „Carcano” (copie după modelul austriac Mannlicher), calibrul 6,5 mm. Oswald cumpărase arma în martie 1963, alături de un pistol Smith&Wesson 10, sub un nume fals. Arma cu lunetă nu oferea o precizie prea bună. Niciunul din trăgătorii de elită care au participat la un experiment nu a reușit să tragă trei focuri în intervalul în care s-a tras asupra președintelui american și nici să aibă precizia focurilor trase asupra lui Kennedy.

Lee Harvey Oswald, autorul oficial al asasinatului căruia i-a căzut victimă J.F. Kennedy, a fost ucis la 24 noiembrie 1963, de către Jake Ruby, la rândul său mort în condiții misterioase în închisoare.

Lichidarea rapidă a lui Oswald și moartea lui Ruby au alimentat și mai mult suspiciunile legate de posibila conspirație care a pus la cale asasinarea lui  J.F. Kennedy. Nu au fost excluse nici variantele intereselor obscure străine în eliminarea președintelui american.

Detensionarea crizei rachetelor din 1962, dar și recentele descoperiri privind intențiile sale de a cumpăra armament sovietic pentru diversiuni care să declanșeze lupta cu sovieticii, relațiile tensionate cu vecinul din Caraibe, Cuba comunistă, încercările repetate de a-l elimina pe Fidel Castro,  datoriile neonorate ale familiei Kennedy față de Mafie, dorința magnaților americani de a-i facilita ascensiunea lui Richard Nixon, un politician mult mai dispus în a începe războaie în lume au fost considerate, de asemenea, cauze care ar fi dus la asasinarea lui JF. Kennedy.

Este familia Kennedy urmărită de un blestem?

În 1968 fratele său, Robert Kennedy a fost și el asasinat, în timp ce se afla în campanie electorală, dorind să obțină nominalizarea Partidului Democrat. La Los Angeles, după ce câștigase alegerile parțiale în California și în South Dakota, în data de 5 iunie 1968, a fost asasinat în timp ce traversa bucătăria Hotelului Ambassador,  decedând la Spitalul ”Bunul Samaritean” din Los Angeles a doua zi, 6 iunie 1968. Asasinul său ar fi fost Sirhan Sirhan, un iordanian care emigrase în Palestina, care a fost prins, acuzat și condamnat pe viață pentru asasinarea fratelui lui JF Kennedy. Robert fusese Procuror General al SUA, cât timp fratele său a fost la Casa Albă.

Un alt frate al președintelui Kennedy, Edward, fost senator, a trebuit să părăsească viața publică după ce a fost acuzat că a condus băut, căzând cu automobilul de pe un pod. Accidentul s-a soldat cu cu moartea secretarei sale, care i-ar fi fost și amantă. De asemenea, fiul președintelui Kennedy a murit misterios într-un accident de avion, la 16 iulie 1999.

La 58 de ani de la atentatul din 22 noiembrie 1963, lucrurile continuă să rămână neclare. Un recent sondaj Gallup a arătat că 60% dintre americani nu sunt convinși că ancheta guvernamentală a stabilit adevărul asupra morții președintelui american J.F. Kennedy.

ADVERTISEMENT