News

Asasinarea Reginei Elisabeta a II-a, plănuită de IRA și dejucată de FBI. Regretatul monarh a supraviețuit mai multor atentate

FBI a dezvăluit existența unui posibil complot al IRA pentru asasinarea Reginei Elisabeta a II-a în timpul unei vizite în Statele Unite în 1983.
26.05.2023 | 16:11
Asasinarea Reginei Elisabeta a IIa planuita de IRA si dejucata de FBI Regretatul monarh a supravietuit mai multor atentate
Regina Elisabeta a II-a a fost vizată de mai multe tentative de asasinat Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dosarele FBI, publicate recent, arată că agenții au avertizat asupra unei amenințări “mereu prezentă” la viața regretatului monarh britanic în timpul a 11 vizite efectuate în SUA de-a lungul celor șapte decenii de domnie a acesteia. Aceasta a supraviețuit mai multor încercări de asasinare.

FBI a dezvăluit un complot IRA pentru asasinarea Reginei Elisabeta a II-a

Dosarele, care apar în biblioteca FBI The Vault, care conține informații de mare interes public, arată că Biroul a primit informații potrivit cărora regina Elisabeta a II-a ar putea fi ținta unui simpatizant al Armatei Republicane Irlandeze în timpul călătoriei sale din 1983. Bărbatul dorea să răzbune moartea fiicei sale în Irlanda de Nord.

ADVERTISEMENT

Potrivit dosarelor, un ofițer de poliție din San Franciso i-a informat pe agenții federali că a primit un telefon de la un bărbat pe care îl cunoștea din punct de vedere social, după ce a băut în barurile irlandeze din oraș, la 4 februarie 1983, cu aproximativ o lună înainte ca regina și prințul Philip să fie găzduiți de Ronald Reagan la Casa Albă, scrie publicația The Independent.

Bărbatul, al cărui nume nu a fost făcut public, susținea că urma să încerce să o rănească pe regina Elisabeta, aruncând un obiect de pe podul Golden Gate pe iahtul regal Britannia în timp ce acesta naviga pe sub el, sau încercând să o ucidă atunci când aceasta ar fi vizitat Parcul Național Yosemite, se arată în nota confidențială a FBI.

ADVERTISEMENT

Cele 102 pagini de înregistrări ale FBI despre regina Elisabeta au fost publicate în conformitate cu Legea privind libertatea de informare, după ce au fost făcute solicitări din partea presei după decesul acesteia în septembrie 2022.

Regina Marii Britanii, ținta mai multor atentate

După ce Elisabeta a II-a a murit în septembrie, coroana a fost transmisă în mod pașnic fiului ei, regele Charles al III-lea încoronat oficial pe 6 mai 2023. Totuși, monarhia britanică nu a fost întotdeauna atât de populară. De-a lungul istoriei britanice, regii, reginele și prinții au fost ținta asasinilor. Asasinarea Reginei Elisabeta a II-a a fost încercată în cel puțin cinci ocazii.

ADVERTISEMENT

1970 – Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip, la un pas de a fi uciși în Australia

Un buștean rostogolit în mod deliberat pe șine ar fi putut deraia trenul în care călătorea regina Elisabeta în 1970. În timp ce aceasta și Prințul Philip se deplasau cu trenul prin Munții Albaștri, la vest de Sydney, Australia, trenul a lovit un buștean. Din fericire, trenul se deplasa cu o viteză redusă, iar conductorul a reușit să îl oprească la timp, evitând o deraiere periculoasă. Guvernul australian a păstrat tăcerea asupra acestui eveniment timp de mulți ani, sperând să evite jena unei tentative de asasinat pe teritoriul său.

1981 – Două tentative de asasinare a Reginei Elisabeta a II-a

În 1981 au avut loc două tentative de asasinat asupra reginei Elisabeta a II-a. Prima a avut loc în timpul Trooping of the Colour, o paradă anuală a soldaților și a cailor pentru a onora monarhul și țara. În timpul evenimentului, Marcus Sarjeant, în vârstă de 17 ani, a tras șase focuri de armă, care s-au dovedit a fi gloanțe oarbe, asupra reginei – care nu a fost rănită și a rămas remarcabil de calmă. Sarjeant a fost încarcerat timp de cinci ani și eliberat în 1984. Singurul motiv aparent a fost interesul său pentru asasinatele lui John F. Kennedy și John Lennon.

ADVERTISEMENT

Câteva luni mai târziu, la 14 octombrie 1981, Regina Elisabeta a II-a a fost ținta unei tentative de asasinat mai grave, de data aceasta în timpul unei vizite în Noua Zeelandă. Christopher J. Lewis, pe atunci în vârstă de 17 ani, a tras asupra reginei cu o pușcă de pe o clădire, dar a ratat ținta.

Temându-se că regii nu se vor întoarce în țară dacă vor crede că se trage asupra lor, autoritățile neozeelandeze i-au spus monarhului că a explodat o petardă. Atacatorul a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru posesie de armă de foc, după ce a mărturisit că aparținea unei organizații teroriste. Lewis s-a sinucis în închisoare în 1997, pe când aștepta să fie pus sub acuzare pentru uciderea unei femei.

2014: Atentat ISIS dejucat de autoritățile britanice

Autoritățile britanice au dejucat un atentat la viața reginei Elisabeta a II-a comis de teroriști islamiști în 2014. Cei patru bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 27 de ani, plănuiau să o înjunghie pe regină în timpul unei comemorări a Primului Război Mondial. În ciuda amenințării, regina a participat la eveniment.

2015: ISIS atacă familia regală

În ceea ce ar fi putut fi cel mai devastator atac comis vreodată asupra Familiei Regale, militanții ISIS ar fi pus la cale un complot pentru a o ucide pe regină și pe alți membri în 2015, în timpul celebrării Zilei victoriei asupra Japoniei, cu ajutorul unor bombe cu oală sub presiune. Ca răspuns, autoritățile britanice l-au ucis pe Reyaad Khan, membru ISIS și creierul complotului, cetățean britanic, împreună cu alți doi membri ISIS, într-un atac cu dronă în Siria.

2021: Ultima tentativă de a o asasina pe Regină

Cu un an înainte de a muri, regina Elisabeta a II-a a supraviețuit unei ultime tentative de asasinat. În timpul Crăciunului, în timp ce familia se afla la Castelul Windsor, Jaswant Singh Chail, în vârstă de 20 de ani, a intrat cumva în incinta palatului înarmat cu o arbaletă încărcată.

El a declarat că protestează împotriva tratamentului aplicat de Coroană indienilor, mai exact împotriva masacrului de la Jallianwala Bagh din 1919. Înainte de atentat, el a făcut înregistrări video în care își discuta planurile. A fost prins la doar jumătate de kilometru de reședințele private ale reginei.

ADVERTISEMENT