News

Asasinat la nivel înalt în Iran. Un ofițer al Gărzii Revoluționare, ucis în Teheran de doi motocicliști. Foto

Un ofițer al Gărzii Revoluționare din Iran, armata ideologică a statului din Orientul Mijlociu, a fost asasinat duminică. Doi motocicliști au tras asupra acestuia.
22.05.2022 | 21:10
Asasinat la nivel inalt in Iran Un ofiter al Garzii Revolutionare ucis in Teheran de doi motociclisti Foto
Ofițer al Gărzii Revoluţionare din Iran, asasinat la Teheran. Doi motocicliști au deschis focul asupra acestuia. Sursa foto: colaj Fanatik / Twitter
ADVERTISEMENT

Gărzile Revoluţionare din Iran au anunţat, duminică, 22 mai, că unul dintre ofiţerii lor, colonelul Hasan Sayyad Khoda, a fost ucis într-un asasinat la Teheran.

Ofițer al Gărzii Revoluţionare din Iran, asasinat la Teheran. Doi motocicliști au deschis focul asupra acestuia

”Hasan Sayyad Khoda, un apărător al sanctuarului, a fost asasinat în timpul unui atac armat comis de doi motociclişti pe strada Mojahedin-é Eslam din Teheran”, scrie agenţia de presă iraniană IRNA, citată de Al Jazeera.

ADVERTISEMENT

Termenul ”apărător al sanctuarului” desemnează orice persoană care lucrează în numele Republicii Islamice în Siria şi în Irak.

Într-un comunicat emis ulterior, Forța Gărzilor Revoluționare din Iran (IRGC) a învinuit ”contrarevoluționarii și elementele afiliate aroganței globale” pentru asasinarea ofițerului.

ADVERTISEMENT

Aroganța globală” este un termen folosit de Republica Islamică pentru a se referi la Statele Unite ale Americii.

În social media au apărut imagini care arată un bărbat decedat pe scaunul șoferului unei mașini, cu sânge în jurul gulerului cămășii și pe brațul drept.

ADVERTISEMENT

Sursa citată notează că în câteva ore vor apărea informații în plus legate de acest asasinat.

”Putem vorbi de un asasinat cu legături israeliene? La asta se referă iranienii când spun că dușmanii revoluției sunt în spatele acestui asasinat”, a spus reporterul Al Jazeera, Ali Hashem.

ADVERTISEMENT

Garda Revoluționară din Iran cataloghează evenimentul de duminică drept un atentat terorist

Într-o declarație oficială postată în online, cei de la Garda Revoluționară au numit asasinatul de duminică drept un ”act terorist”.

În ultimii ani, Iranul a fost un susținător militar cheie al regimului sirian. A trimis mii de luptători în Siria și Irak pentru a lupta împotriva grupării ISIL (ISIS) sub forța Gărzii Revoluționare care supraveghează operațiunile externe.

Din 2010 până în prezent, cel puțin 6 oameni de știință și academicieni iranieni au fost uciși de atacatori aflați pe motociclete, în incidente despre care se crede că ar fi vizat programul nuclear al Iranului, despre care Occidentul spune că are ca scop producerea unei bombe atomice.

ADVERTISEMENT