Fotbal intern

Ascensiunea fotbalului din Islanda! Investiţiile politice care au adus succesul pentru o ţară cu peste 21.000 de fotbalişti + au câte un antrenor la fiecare 500 de locuitori

22.11.2019 | 14:24
Ascensiunea fotbalului din Islanda Investitiile politice care au adus succesul pentru o tara cu peste 21000 de fotbalisti  au cate un antrenor la fiecare 500 de locuitori
ADVERTISEMENT

Islanda este adversarul României în semifinala barajului din luna martie pentru calificarea la EURO 2020. În urmă cu 20 de ani, nordicii aveau o selecţionată de mâna a treia, însă totul s-a schimbat datorită investiţiilor politice. FANATIK îţi prezintă ascensiunea fotbalului din Islanda în ultimele două decenii şi deciziile care au dus la succes.

Fotbalul din Islanda s-a născut în anii ’90, după zeci de ani de umilinţe

Pe 23 august 1967, Islanda era umilită la fotbal şi era învinsă de Danemarca, scor 2-14, la Copenhaga. Rezultatul era unul dezastruos, dar acesta era nivelul naţionalei nordice în urmă cu 52 de ani. Preliminariile EURO 1980 au adus un alt minim istoric: două goluri marcate şi 21 primite în opt meciuri. Anii ’90 au venit cu primele rezultate bune şi speranţă la Reykjavik.

ADVERTISEMENT

În campania de calificare la Mondialul din 1994, Islanda a profitat de absenţa Iugoslaviei şi a terminat pe locul 3 în Grupa a 5-a, la patru puncte de Rusia, care obţinea calificarea. Islandezii obţineau o dublă victorie cu Ungaria şi pierdeau cu greu în faţa Greciei. Anul 2000 a adus şi ascensiunea fotbalului de la Reykjavik, totul cu ajutorul unui boom financiar.

  • 40 este locul ocupat în prezent de Islanda în clasamentul FIFA

Investiţiile politice au ajutat din plin fotbalul din Islanda: jucătorii se puteau antrena tot anul

Islandezii erau fotbalişti part-time, însă totul s-a schimbat la începutul secolului al XXI-lea. Guvernul a decis să investească masiv în sport, iar primul pas a fost construcţia a 22 de terenuri cu încălzire sub gazon. În plus, politicienii dădeau drumul şi la un proiect ambiţios: peste 100 de mini-terenuri artificiale şi 11 terenuri acoperite.

ADVERTISEMENT

“Ştim că nu avem jucători individuali de valoare asemănătoare cu cei din Olanda sau Turcia, dar noi câştigăm prin unitate, muncă, organizare, iar la aceste capitole trebuie să fim mai buni ca restul. Nu contează cu cine jucăm sau cât e scorul, trebuie să nu ne schimbăm priorităţile” – Heimir Hallgrimsson, fostul selecţioner

În aceste condiţii, fotbaliştii din Islanda au început să se antreneze pe durata întregului an. Următorul pas a fost instruirea antrenorilor, care aveau un statut amator, la fel ca al jucătorilor. În şapte ani, între 2002 şi 2009, numărul de antrenori s-a triplat, iar în prezent s-a ajuns ca la 500 de locuitori să existe un tehnician cu licenţă UEFA.

  • 1 antrenor cu licenţă UEFA la 10.000 de locuitori există în Anglia

Islanda, ţara cu peste 21.000 de fotbalişti, două calificări consecutive la turneele finale

Conform datelor statistice, în Islanda sunt înregistraţi 21.508 de fotbalişti. Mai exact, peste 6% din populaţia ţării, de 360.390 de locuitori, joacă fotbal. În toamna anului 2015, islandezii obţineau prima calificare din istorie la un turneu final: EURO 2016. Nordicii au uimit pe toată lumea şi au obţinut calificarea în sferturile de finală, unde au fost învinşi de Franţa.

ADVERTISEMENT

A urmat o nouă calificare, de această dată la Campionatul Mondial din 2018, însă islandezii s-au oprit în faza grupelor. Ascensiunea Islandei a pornit cu ajutorul juniorilor, din moment ce primele rezultate importante au venit la U17 şi la U21, după calificările la turneele finale din 2011 şi 2012.

“Au jucat împreună mult timp, au fost la Campionatul European U17 şi U21 împreună, de aici şi rezultatele”Arnar Gunnarsson, directorul tehnic al Federaţiei Islandeze de Fotbal