News

Ascensiunea inteligenței artificiale ar putea lăsa milioane de oameni fără locuri de muncă. “Riscuri profunde pentru societate și umanitate”

Dezvoltarea inteligenței artificiale va afecta 300 de milioane de locuri de muncă în principalele economii. Riscă să creeze ”perturbări semnificative”
30.03.2023 | 16:20
Ascensiunea inteligentei artificiale ar putea lasa milioane de oameni fara locuri de munca Riscuri profunde pentru societate si umanitate
Inteligența artificială ar putea lăsa 300 de milioane de oameni șomeri Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Inteligența artificială (AI) și cele mai recente descoperiri în acest domeniu ar putea duce la automatizarea unui sfert din munca prestată în SUA și în zona euro, potrivit unui studiu realizat de Goldman Sachs. Pe de altă parte, Europol a avertizat în această săptămână, că progresele rapide în domeniul inteligenței artificiale generative ar putea ajuta escrocii online și infractorii cibernetici.

Apocalipsa AI. “Riscuri profunde pentru societate și umanitate”

Banca de investiții a declarat luni că sistemele “generative” de inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT, care pot crea conținut ce nu poate fi distins de producția umană, ar putea declanșa un boom al productivității care, în cele din urmă, ar crește produsul intern brut global anual cu 7% pe o perioadă de 10 ani.

ADVERTISEMENT

Însă, dacă tehnologia se va ridica la înălțimea promisiunilor sale, ar aduce, de asemenea, “perturbări semnificative” pe piața muncii, expunând la automatizare echivalentul a 300 de milioane de lucrători cu normă întreagă din marile economii, potrivit lui Joseph Briggs și Devesh Kodnani, autorii lucrării. Avocații și personalul administrativ s-ar număra printre cei care riscă cel mai mult să fie concediați.

Aceștia au calculat că aproximativ două treimi din locurile de muncă din SUA și Europa sunt expuse unui anumit grad de automatizare a inteligenței artificiale, pe baza datelor privind sarcinile efectuate în mod obișnuit în mii de ocupații. Cei mai mulți oameni ar vedea mai puțin de jumătate din volumul lor de muncă automatizat și probabil că și-ar continua să își ocupe locul de muncă, cu o parte din timpul lor eliberat pentru activități mai productive.

ADVERTISEMENT

În SUA, acest lucru ar trebui să se aplice pentru 63% din forța de muncă, au calculat ei. Alte 30% care lucrează în locuri de muncă fizice sau în aer liber nu ar fi afectate, deși munca lor ar putea fi susceptibilă la alte forme de automatizare. Dar aproximativ 7 % dintre lucrătorii americani au locuri de muncă în care cel puțin jumătate din sarcinile lor ar putea fi îndeplinite de inteligența artificială generativă și sunt vulnerabili la înlocuire.

Goldman Sachs a declarat că cercetările sale au indicat un impact similar în Europa. La nivel global, având în vedere că locurile de muncă manuale reprezintă o pondere mai mare a ocupării forței de muncă în țările în curs de dezvoltare, se estimează că aproximativ o cincime din locurile de muncă ar putea fi realizate de inteligența artificială – sau aproximativ 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă în marile economii.

ADVERTISEMENT

Avertismentul Europol

Raportul va alimenta dezbaterea privind potențialul tehnologiilor AI atât pentru a revigora creșterea slabă a productivității în lumea bogată, cât și pentru a crea o nouă clasă de muncitori cu gulere albe, care riscă să aibă o soartă similară cu cea a muncitorilor din industria prelucrătoare din anii 1980. Estimările Goldman Sachs privind impactul sunt mai conservatoare decât cele ale unor studii academice, care au inclus efectele unei game mai largi de tehnologii conexe.

O lucrare publicată săptămâna trecută de OpenAI, creatorul GPT-4, a constatat că 80% din forța de muncă din SUA și-ar putea vedea cel puțin 10% din sarcini îndeplinite de către inteligența artificială generativă, pe baza analizei efectuate de cercetători umani și a modelului de limbaj mare (LLM) al mașinii companiei.

ADVERTISEMENT

Europol, agenția de aplicare a legii, a avertizat, de asemenea, în această săptămână, că progresele rapide în domeniul inteligenței artificiale generative ar putea ajuta escrocii online și infractorii cibernetici, astfel încât “LLM-urile întunecate … ar putea deveni un model de afaceri criminal cheie al viitorului”, scrie Financial Times.

Goldman Sachs a precizat că, dacă investițiile corporative în inteligența artificială continuă să crească într-un ritm similar cu cel al investițiilor în software din anii 1990, numai investițiile din SUA s-ar putea apropia de 1% din PIB-ul american până în 2030.

Estimările Goldman Sachs se bazează pe o analiză a datelor americane și europene privind sarcinile efectuate în mod obișnuit în mii de ocupații diferite. Cercetătorii au pornit de la premisa că AI va fi capabilă să îndeplinească sarcini precum completarea declarațiilor fiscale pentru o mică afacere, evaluarea unei cereri complexe de despăgubire pentru asigurări sau documentarea rezultatelor unei anchete la locul unei crime.

Aceștia nu au avut în vedere ca inteligența artificială să fie adoptată pentru sarcini mai sensibile, cum ar fi pronunțarea unei hotărâri judecătorești, verificarea stării unui pacient aflat în stare critică sau studierea legislației fiscale internaționale.

Lideri în domeniul tehnologiei cer o pauză în dezvoltarea AI

Peste 1.000 de lideri din domeniul tehnologiei și cercetători, printre care și Elon Musk, au îndemnat laboratoarele de inteligență artificială să ia o pauză în dezvoltarea celor mai avansate sisteme, avertizând într-o scrisoare deschisă că instrumentele de inteligență artificială prezintă “riscuri profunde pentru societate și umanitate”.

Dezvoltatorii de inteligență artificială sunt “blocați într-o cursă scăpată de sub control pentru a dezvolta și implementa minți digitale din ce în ce mai puternice pe care nimeni – nici măcar creatorii lor – nu le poate înțelege, prezice sau controla în mod fiabil”, potrivit scrisorii, pe care Institutul non-profit Future of Life Institute a publicat-o miercuri, relatează The New York Times.

Printre ceilalți semnatari ai scrisorii se numără Steve Wozniak, cofondator al Apple, Andrew Yang, antreprenor și candidat la alegerile prezidențiale din 2020, și Rachel Bronson, președintele Bulletin of the Atomic Scientists, care stabilește Ceasul Apocalipsei.

AI alimentează chatboți precum ChatGPT, Bing de la Microsoft și Bard de la Google, care pot purta conversații asemănătoare cu cele umane, pot crea eseuri pe o varietate infinită de subiecte și pot îndeplini sarcini mai complexe, precum scrierea de coduri informatice.

Impulsul de a dezvolta chatboți mai puternici a dus la o cursă care ar putea determina următorii lideri ai industriei tehnologice. Dar aceste instrumente au fost criticate pentru că au greșit detaliile și pentru capacitatea lor de a răspândi informații eronate.

Îngrijorări legate de răspândirea dezinformării

Scrisoarea deschisă a solicitat o pauză în dezvoltarea unor sisteme de inteligență artificială mai puternice decât GPT-4, chatbot-ul prezentat luna aceasta de laboratorul de cercetare OpenAI, pe care Musk l-a cofondat. Pauza ar oferi timp pentru a introduce “protocoale de siguranță comune” pentru sistemele AI, se arată în scrisoare.

“Dacă o astfel de pauză nu poate fi promulgată rapid, guvernele ar trebui să intervină și să instituie un moratoriu”, a adăugat aceasta. Dezvoltarea unor sisteme puternice de inteligență artificială ar trebui să avanseze “doar atunci când vom fi siguri că efectele lor vor fi pozitive și că riscurile lor vor fi controlabile”, se mai arată în scrisoare.

“Omenirea se poate bucura de un viitor înfloritor cu ajutorul AI”, se arată în scrisoare. “După ce am reușit să creăm sisteme AI puternice, ne putem bucura acum de o ‘vară AI’ în care să culegem roadele, să proiectăm aceste sisteme în beneficiul clar al tuturor și să dăm societății o șansă de a se adapta.”

Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, nu a semnat scrisoarea. Scrisoarea a fost transmisă de Future of Life Institute, o organizație dedicată cercetării riscurilor existențiale pentru umanitate, care avertizează de mult timp asupra pericolelor inteligenței artificiale. Dar a fost semnată de o mare varietate de persoane din industrie și din mediul academic.

Deși unii dintre cei care au semnat scrisoarea sunt cunoscuți pentru că și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea că inteligența artificială ar putea distruge omenirea, alții sunt mai îngrijorați de pericolele sale pe termen scurt, inclusiv de răspândirea dezinformării și de riscul ca oamenii să se bazeze pe aceste sisteme pentru sfaturi medicale și emoționale.

ADVERTISEMENT
Tags: