News

ASF cunoștea situația de la City Insurance din vara lui 2020. Compania avea o rată de solvabilitate de -112%

Situația de la City Insurance este cunoscută din vara lui 2020. Compania avea o rată de solvabilitate de -112% şi o rată a cerinţei minime de capital (MCR) de -450%.
10.01.2022 | 13:38
ASF cunostea situatia de la City Insurance din vara lui 2020 Compania avea o rata de solvabilitate de 112
ADVERTISEMENT

Autoritatea de Supraveghere Financiară cunoștea situația de la City Insurance încă din vara anului 2020, dar nu s-a putut face nimic pentru ca această situație să nu iasă de sub control.

ASF știa de situație din iunie 2020

Dar cum a ieșit la iveală că ASF știa de toată această situație? Ei bine, în urma analizei indicatorii prudenţiali pentru exerciţiul de evaluare a activelor şi pasivelor din sectorul de asigurări.

ADVERTISEMENT

Astfel, datele arată faptul că firma City Insurance avea o rată de solvabilitate (SCR) de -112% şi o rată a cerinţei minime de capital (MCR) de -450%.

City Insurance, în insolvență din septembrie. Compania a primit o mulțime de amenzi

De altfel, directorul ASF spunea că firma City Insurance a fost amendată de nemumărate ori de-a lungul anilor, dar de fiecare dată acestea erau contestate în instanță.

ADVERTISEMENT

„Încă de la înființarea ASF, în 2013, această societate a fost sancționată anual. Din diverse motive. Iar sancțiunile au crescut în timp. Practica a fost însă contestarea în instanță a deciziilor de sancționare, de multe ori cu succes, obținând suspendarea deciziilor”, a spus directorul Direcției Generale Asigurări din ASF, Valentin Ionescu pentru Europa Liberă.

Inclusiv un act prin care capitalul de solvabilitate al companiei de asigurări a fost blocat în urma acestor intervenți în instanță.

ADVERTISEMENT

„Aceste intervenții în instanță au blocat, de exemplu, un act prin care noi impuneam acestei societăți, în 2019, să își mărească capitalul de solvabilitate. Decizia a fost blocată până la începutul anului 2021”, a spus el.

Controale la City Insurance. Au fost date amenzi record înainte de falimentul companiei

De asemenea, el a mai precizat și că au fost organizate foarte multe controale, dar au fost date și amenzi istorice de trei milioane de lei pentru întreaga societate, dar și pentru fiecare membru din conducerea sa.

ADVERTISEMENT

„Am avut controale periodice, dar și inopinate, am avut amenzi istorice date conducerii – 1 milion de lei pentru fiecare membru al conducerii, 3 milioane de lei pentru societate ca întreg.

Cele mai mari sancțiuni date de ASF de la înființare”, a msi spus acesta pentru sursa citată anterior.

City Insurance a intrat în faliment de pe data de 17 septembrie, iar toți cei șase milioane de asigurați vor primi despăgubirile de la Fondul de Garantare.

ADVERTISEMENT