Fotbal international

Asia, furnizoarea celor mai mari surprize de la CM 2022! Japonia şi Coreea de Sud pregătesc noi şocuri în optimile de finală

Selecţionatele din Asia, cu excepţia gazdei Qatar, au produs cele mai mari surprize de la CM 2022. Japonia şi Coreea de Sud sunt ultimele reprezentante în faza optimilor.
05.12.2022 | 12:58
Asia furnizoarea celor mai mari surprize de la CM 2022 Japonia si Coreea de Sud pregatesc noi socuri in optimile de finala
Coreea de Sud şi Japonia sunt ultimele reprezentante ale Asiei în optimile de finală de la Campionatul Mondial 2022
ADVERTISEMENT

Revenirea Campionatului Mondial în Asia, la 20 de ani de la ediţia găzduită de Coreea de Sud şi Japonia, a creat emulaţie în rândul selecţionatelor din AFC. Cu şase participante la turneul final, continentul asiatic a produs o serie de mari surprize în Qatar.

Japonia şi Coreea de Sud, ultimele reprezentante ale Asiei în optimile de finală de la CM 2022. Niponii au învins două foste campioane mondiale

În faza optimilor de finală, Asia a avut, în premieră, trei reprezentante. Australia, care din 2006 a făcut trecerea de la OFC (Confederaţia de Fotbal din Oceania) la AFC (Confederaţia Asiatică de Fotbal), Japonia şi Coreea de Sud sunt selecţionatele care au scris istorie la Campionatul Mondial 2022.

ADVERTISEMENT

Dintre cele trei, Japonia a fost, de departe, cea mai mare surpriză. Niponii porneau ca outsideri în Grupa E, din care mai făceau parte Germania, Spania şi Costa Rica. Selecţionata lui Hajime Moriyasu a şocat încă din prima etapă, după 2-1 cu nemţii. A urmat înfrângerea cu Costa Rica şi părea că japonezii vor pleca acasă. În ultima etapă, contra Spaniei, Japonia a produs a doua surpriză, şi cu ajutorul lui Luis Enrique, şi a învins campioana mondială din 2010, scor 2-1, ceea ce i-a adus locul 1 în Grupa E.

Coreea de Sud a sfidat calculele în ultima etapă din Grupa H, mai ales că timp de 90 de minute a ocupat ultimul loc în grupă. În minutul 90+1, pe fondul relaxării lusitanilor, Hwang Hee-chan a marcat golul victoriei cu Portugalia şi coreenii au prins în extremis un loc în optimile de finală, datorită faptului că au marcat mai multe goluri decât Uruguayul.

ADVERTISEMENT

Luni, în optimile de finală, Japonia se va duela, de la ora 17:00, cu Croaţia, vicecampioana mondială din 2018, în timp ce Coreea de Sud întâlneşte, de la ora 21:00, pe Brazilia, marea favorită la câştigarea trofeului.

Asia, pentru prima oară cu trei selecţionate în optimile de finală ale unui Campionat Mondial

Din 1986 şi până în prezent, de când sistemul competiţional permite meciuri şi în faza optimilor, Asia a bifat cea mai bună participare, cu trei echipe care au trecut de faza grupelor. Cu toate acestea, cea mai bună performanţă a fost bifată la ediţia din 2002, când Coreea de Sud a ajuns până în semifinale, unde a fost eliminată de Germania, ca mai apoi să piardă şi finala mică în faţa Turciei.

ADVERTISEMENT
  • CM 1986 – 0 echipe în optimi
  • CM 1990 – 0 echipe în optimi
  • CM 1994 – 1 echipă calificată în optimi (Arabia Saudită a fost eliminată în optimi de Suedia)
  • CM 1998 – 0 echipe în optimi
  • CM 2002 – 2 echipe calificate în optimi (Japonia a fost eliminată în optimi de Turcia / Coreea de Sud a fost eliminată în semifinale de Germania)
  • CM 2006 – 0 echipe în optimi
  • CM 2010 – 2 echipe calificate în optimi (Coreea de Sud a fost eliminată în optimi de Uruguay / Japonia a fost eliminată în optimi de Paraguay)
  • CM 2014 – 0 echipe în optimi
  • CM 2018 – 1 echipă calificată în optimi (Japonia a fost eliminată în optimi de Belgia)
  • CM 2022 – 3 echipe calificate în optimi

Australia a început CM 2022 cu o umilinţă şi a terminat turneul cu o ratare monumentală

Australia a fost prima selecţionată din Asia care a intrat în optimile de finală. Contra Argentinei, “cangurii” erau văzuţi drept victime sigure, însă au fost la un pas să împingă meciul în prelungiri. Lionel Messi a deschis scorul la meciul 1.000, ca apoi Julian Alvarez să majoreze diferenţa. “Pumele” s-au relaxat, iar Craig Goodwin, cu un şut deviat de Enzo Fernandez, a readus Australia în luptă. Şocul se putea produce în minutul 90+7, când Garang Kuol a fost la un pas să-l învingă pe Emiliano Martinez, însă portarul argentinian a avut o paradă salvatoare.

ADVERTISEMENT

Aventura Australiei la Campionatul Mondial 2022 a început prost, după 1-4 cu Franţa, şi părea că selecţionata lui Graham Arnold va fi victimă sigură. “Cangurii” au învins, în etapa a 2-a, Tunisia, scor 1-0, şi au început să spere la calificare. Ultima etapă le-a adus un meci cu Danemarca, una dintre selecţionatele puternice ale Europei, însă australienii au produs o nouă surpriză, scor 1-0, şi au obţinut biletul pentru optimile de finală.

Arabia Saudită şi Iran au visat frumos la Campionatul Mondial 2022. Ambele au avut şanse la calificarea în optimi

Iran a trăit o umilinţă în prima etapă din Grupa B, după 2-6 cu Anglia, dar jucătorii lui Carlos Queiroz s-au trezit cu Ţara Galilor şi au obţinut o victorie istorică, scor 2-0. În ultima etapă, contra SUA, iranienii erau la mâna lor. O victorie le aducea calificarea în optimile de finală, însă americanii au câştigat cu 1-0 şi au oprit visul persanilor.

Arabia Saudită a produs prima mare surpriză a Campionatului Mondial 2022 şi a învins Argentina, scor 2-1, în a treia zi a turneului final din Qatar. În al doilea meci din Grupa C, saudiţii au fost învinşi de Polonia, însă situaţia putea să fie alta dacă Wojciech Szczęsny nu apăra, la 1-0 pentru leşi, penalty-ul lui Salem Al-Dawsari. Selecţionata lui Herve Renard avea în continuare şanse la calificare, înaintea ultimei etape, însă Mexicul s-a impus într-o partidă la finalul căreia ambele formaţii au părăsit competiţia.

Qatar, gazda Campionatului Mondial 2022, prima echipă eliminată din turneu

Dintre toate echipele asiatice, tocmai Qatarul, gazda Campionatului Mondial 2022, a fost cea mai slabă. Selecţionata lui Félix Sánchez a fost prima care a fost eliminată matematic, după meciurile din etapa a 2-a, iar singurul moment de bucurie pentru qatarezi a fost golul lui Mohammed Muntari din înfrângerea cu Senegal, scor 1-3, care a şi pecetluit soarta gazdei.


  • 3,80 este cota Superbet pentru “1 solist” în Japonia – Croaţia. VEZI AICI TOATE COTELE

ADVERTISEMENT
Tags: