Unele țări asiatice speră să beneficieze de un nou val de relocalizări de fabrici în afara Chinei, ca urmare a taxelor vamale masive promise de Donald Trump, dar ele însele ar putea suferi din cauza unui război comercial care ar destabiliza economia mondială.
Asia, care, potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), contribuie cu 60 % la creșterea globală, ar fi afectată în primul rând de o politică agresivă din partea președintelui ales al SUA. Donald Trump a declarat că dorește să impună o taxă de 60% pe bunurile provenite din China. Potrivit Oxford Economics, aceasta ar putea reduce PIB-ul chinez cu până la 1,6%.
Această răcire a schimburilor comerciale ar putea afecta și Asia de Sud-Est, cu lanțurile sale de producție strâns interconectate cu China și care beneficiază de investiții chineze semnificative.
„Țările din regiune exportă componente și materiale către China, unde acestea sunt prelucrate înainte de a fi expediate către piețele finale, cum ar fi Statele Unite”, explică Adam Ahmad Samdin de la Oxford Economics. Indonezia este deosebit de expusă prin intermediul exporturilor sale puternice de nichel și minerale.
În ceea ce privește Japonia, Taiwan și Coreea de Sud, principalul lor partener comercial este nimeni altul decât China. În plus față de China, Donald Trump a menționat o creștere de 10-20% a tarifelor pentru toate produsele importate în Statele Unite.
„Impactul economic (pentru țările asiatice) va depinde apoi de ponderea importurilor americane în exporturile lor: 40% pentru Cambodgia, 27% pentru Vietnam, 17% pentru Thailanda etc”, subliniază Ahmad Samdin.
Washingtonul ar putea viza „țările conector” prin care trec produsele companiilor chineze pentru a evita taxele americane. „Exporturile vietnameze de electronice ar putea fi sancționate”, insistă Lloyd Chan de la MUFG Bank. „Nu este de neconceput: China exportă mai multe electronice în Asia de Sud-Est”, inclusiv în Vietnam, iar „importurile americane din regiune (în acest sector) au crescut din 2017”, precizează el, scrie Boursorama.
„India ar putea deveni o țintă din cauza proporției ridicate de componente chineze în produsele indiene”, adaugă Alexandra Hermann de la Oxford Economics. Mai general, „Trump ar putea impune tarife mai mari pentru produsele auto, textile și farmaceutice indiene, făcându-le mai puțin competitive pe piața americană”, avertizează Ajay Srivastava de la Global Trade Research Initiative din New Delhi.
„Un război vamal va fi periculos pentru India”, este de acord Ajay Sahai, director al Federației Organizațiilor Indiene de Export. „Dar Trump este tranzacțional” și ar putea încerca pur și simplu să pună presiune pe India „pentru a negocia un acces mai bun pentru produsele americane”, a declarat el pentru AFP.
Pe termen mediu, aceste efecte negative ar putea fi compensate prin relocarea producției industriale a întreprinderilor în afara Chinei pentru a evita consecințele conflictului comercial sino-american.
Această strategie „China+1” a început în timpul primului mandat al lui Donald Trump, cu mutarea producției în India și Malaezia (electronice, semiconductori), Thailanda (automobile) și Vietnam (electronice, automobile).
Datorită poziției sale geografice și a forței de muncă calificate ieftine, Vietnamul pare să fie principalul beneficiar. În special, țara a primit investiții de la companiile taiwaneze Foxconn și Pegatron (subcontractanți Apple) și de la compania sud-coreeană Samsung și a devenit al doilea exportator mondial de smartphone-uri după China.
„Investitorilor nu le place instabilitatea. Este probabil ca și mai multe companii să dorească să limiteze riscurile și să aibă o a doua sau chiar a treia bază de producție în afara Chinei”, subliniază Bruno Jaspaert, președintele Camerei de Comerț Europene în Vietnam și proprietar al unei zone industriale în creștere rapidă în Haiphong, un port important din nordul țării.
„Tensiunile sino-americane vor alimenta incertitudinea regională, dar firmele americane vor continua să fie atrase de oportunitățile din Vietnam”, este de acord Adam Sitkoff, de la Camera de Comerț Americană din Hanoi. Însuși companiile chineze investesc masiv, din Vietnam până în Indonezia, într-o gamă largă de sectoare (energie solară, baterii, vehicule electrice, minerale etc.).
Cu toate acestea, „indiferent dacă este vorba despre producția de baza gamei sau de înaltă tehnologie, avantajul competitiv al Chinei în ceea ce privește prețul, amploarea și calitatea este greu de reprodus în altă parte”, avertizează banca Nomura.
Reorganizarea lanțurilor de producție ar putea duce la „pierderi de eficiență” și la creșterea prețurilor, „cu un impact negativ asupra creșterii mondiale”, a declarat recent pentru AFP Thomas Helbling, director adjunct al FMI pentru Asia. Aceste țări asiatice ar putea câștiga cote de piață la export, dar, în cele din urmă, situația lor se va deteriora dacă cererea mondială slăbește.