ADVERTISEMENT
News

Asimptomaticii vor fi declarați vindecați ”din pix” de către medicii de familie. Decizia Ministerului Sănătății

Autor: Adrian Ilie | 10.09.2020 | 16:57
Asimptomaticii vor fi declarați vindecați ”din pix” de către medicii de familie. Decizia Ministerului Sănătății
Mai puține teste pentru asimptomatici/ Foto: Hepta

Un ordin al ministrului Sănătății publicat în Monitorul Oficial prevede, printre altele, ca pacienții asimptomatici care, în 14 zile de la depistarea infectării cu COVID-19 nu au dezvoltat vreun simptom al bolii, să poată fi declarați vindecați fără a mai fi testați.

ADVERTISEMENT

Astfel, ordinul prevede ca testarea persoanelor infectate cu COVID-19 care nu au simptome să nu mai fie obligatorie la 14 zile după testul inițial, prin care a fost depistată boala.

Pacienții care au fost depistați cu forma asimptomatică a infecției cu SARS-CoV-2 nu necesită în mod obligatoriu retestare. Aceștia se vor izola la domiciliu, la locația declarată de persoana izolată sau la o locație alternativă atașată unității sanitare până la împlinirea celor 14 zile ale periodei de izolare”, se arată în ordin.

ADVERTISEMENT

Asimptomaticii, declarați vindecați de medicii de familie

După cele două săptămâni, persoanele respective își pot relua activitatea cu condiția să poarte încă 10 zile mască la domiciliu și la locul de muncă, fără să fie testate din nou.

În timpul perioadei de izolare, asimptomaticii vor fi consultați zilnic, la telefon, de către medicul de familie sau de către DSP. În cazul în care apar simptome asociate COVID-19, vor fi îndrumați către spital. Dacă nu, ei vor fi declarați vindecați fără ca o nouă testare să fie obligatorie.

ADVERTISEMENT

Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice telefonice, prin consultația medicală la distanță, ce va urmări starea de sănătate a pacientului (absența manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare)”, prevede actul normativ.

Medicul de familie va trimite o scrisoare medicală către DSP prin care pacientul este declarat vindecat, iar DSP trebuie să menționeze în platforma CORONAFORMS că pacientul este vindecat, în termen de 24 de ore de la primirea scrisorii medicale pe cale electronică.

ADVERTISEMENT

Până acum, asimptomaticii erau internați 48 de ore pentru investigații, iar dacă acestea arătau că nu există alte modificări hematologice, biologice sau radiologice, ei pot fi trimiși acasă în izolare. Ieșirea din izolare era condiționată de existența a două teste negative consecutive făcute în interiorul perioadei de 14 zile.

Decizia Ministerului Sănătății vine în pofida faptului că au fost documentate cazuri în care persoane asimptomatice au fost infectate o perioadă mai mare decât cele 14 zile menționate și, implicit, puteau transmite virusul altor persoane.

ADVERTISEMENT

Astfel, un polițist din Suceava a fost depistat cu coronavirus pe 30 martie și a stat internat în spital până la sfârșitul lunii mai. În acest interval a făcut opt teste, fără să aibă două teste negative consecutive.

O femeie din Brașov a petrecut 34 de zile în spital, pentru că testele făcute repetat au fost neconcludente. Apoi a mai stat 14 zile în izolare până când a obținut două rezultate negative consecutive.

ADVERTISEMENT

O posibilă consecință a ordinului ministrului Sănătății este că va crește numărul persoanelor declarate vindecate fără să existe certitudinea că unii dintre ei nu mai au virusul. De asemenea, se vor face mai puțin testări, dar economii mai mari la buget pentru că fiecare test RT-PCR costă circa 300 de lei.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!