News

Asistente trimise în judecată la 4 ani de la tragedia din Spitalul Piatra Neamț, soldată cu 9 morți. Incendiul a pornit de la o candelă lăsată aprinsă

La peste 4 ani de la incendiul din Spitalul Piatra Neamț, în urma căruia 9 pacienți au murit, două asistente au fost trimise în judecată.
06.02.2025 | 13:41
Asistente trimise in judecata la 4 ani de la tragedia din Spitalul Piatra Neamt soldata cu 9 morti Incendiul a pornit de la o candela lasata aprinsa
Două asistente, trimise în judecată după incendiul cu 9 morți de la Spitalul din Piatra Neamț. colaj Fanatik/ Foto Hepta
ADVERTISEMENT

La peste 4 ani de la incendiul din Spitalul Piatra Neamț, soldat cu 9 morți și trei răniți, două asistente au fost trimise în judecată. Tragedia a avut loc pe 14 noiembrie 2020 în secția ATI a unității medicale, aici unde erau internați pacienți diagnosticați cu virusul COVID-19.

Două asistente, trimise în judecată după incendiul cu 9 morți de la Spitalul din Piatra Neamț

În urma cercetărilor desfășurate de procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și polițiști, s-a dispus trimiterea în judecată a celor două asistente medicale, dar și a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

ADVERTISEMENT

Cele două femei au fost cercetate în stare de libertate, fiind bănuite de „distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”. Spitalul este trimis în judecată pentru infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare dezastrul.

Investigațiile au arătat că cele două asistente, care erau în timpul programului de muncă în intervalul orar 16:40-18:40, au lăsat o candelă aprinsă pe noptiera unui pacient aflat pe moarte. Oamenilor din salonul respectiv li se administra oxigenoterapie.

ADVERTISEMENT

„Inculpatele au încălcat mai multe prevederi legale și infralegale ce au ca scop asigurarea securității și sănătății în muncă, siguranței la incendiu și bunelor practici în exercitarea actului medical”, se arată în rechizitoriu.

Cum a izbucnit incendiul devastator

Mai mult, concentrația de oxigen era peste limita maximă indicată în fișa cu date de securitate pentru oxigen, adică peste 23,5%. Incendiul a izbucnit după ce halatul uneia dintre asistente a luat foc.

ADVERTISEMENT

„La contactul lumânării (sursă de foc deschis) cu îmbrăcămintea uneia dintre inculpate, halatul pe care aceasta îl purta s-a aprins şi a izbucnit astfel un incendiu soldat cu decesul, prin intoxicaţie cu monoxid de carbon, arsuri şi insuficienţă cardio-respiratorie acută, a nouă dintre pacienţii internaţi (în saloanele 240 şi 242), vătămarea corporală a unui medic şi a celor două asistente medicale.

ADVERTISEMENT

O altă consecinţă a constat în degradarea salonului nr. 240, a spaţiilor din componenţa acestuia şi distrugerea/degradarea mai multor lucrări, instalaţii, echipamente şi componente ale acestora”, se mai arată în comunicatul transmis de procurorii Parchetului General.

Anchetatorii au stabilit că asistentele nu și-au respectat obligațiile și măsurile necesare de securitate și sănătate în muncă. Lumânarea de la care a pornit incendiul ar fi fost lăsată aprinsă timp de două ore.

Pe lângă cei nouă pacienți care au murit arși de vii, tragedia s-a soldat cu rănirea celor două asistente și a unui medic. Acesta a suferit arsuri de gradul II-III, pe 70-75% din suprafața corpului, iar viața i-a fost pusă în pericol.

De asemenea, în cazul Spitalului Județean Piatra Neamț s-a constatat încălcarea prevederilor privind asigurarea securității și sănătății în muncă, „ siguranţei la incendiu şi bunelor practici în exercitarea actului medical.”