News

Asociata Elenei Udrea rupe tăcerea după condamnarea fostului ministru. Lia Stanca: ”Prietenia este frumoasă până la bani”

FANATIK a stat de vorbă cu Lia Stanca, asociata Elenei Udrea în afacerea Băi Boghiș, acolo unde fostul ministru a investit pe vremea când era în prim-planul politicii.
15.04.2022 | 15:23
Asociata Elenei Udrea rupe tacerea dupa condamnarea fostului ministru Lia Stanca Prietenia este frumoasa pana la bani
Elena Udrea vrea să-și recupereze o investiție de 375.000 de euro făcută la Băi Boghiș, în 2013 / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

În timp ce Elena Udrea încerca să-i convingă pe judecătorii bulgari să n-o trimită în țară, Tribunalul București fixa primul termen în procesul dintre fostul ministru al turismului și cele două asociate în afacerea Băi Boghiș, mamă și fiică, având ca obiect ”acțiune în răspundere contractuală”. FANATIK a luat legătura cu Lia Stanca, asociata Elenei Udrea pentru a afla cum au influențat afacerea evenimentele din ultimele zile.

Firma Băi Boghiș, la un pas de faliment

”Astăzi, societatea încă se află într-o perioadă de observație, dar este o decizie a Curții de Apel privind respingerea planului de reorganizare și intrarea în procedura falimentului. Încă nu este deschis falimentul societății, dar șansele ca acest lucru să se întâmple sunt maxime”, a explicat Lia (Veronica) Stanca, asociata Elenei Udrea, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Lia Stanca susține că a încercat să salveze compania și că a luptat pentru reorganizarea acesteia, care ar fi fost benefică atât creditorilor cât și investitorilor, însă spune că firma de construcții Erbașu, care are de recuperat aproximativ 800.000 de euro, s-a opus. ”Nu vreau să comentez foarte mult despre motivul pentru care s-a opus firma Construcții Erbașu, eu am supozițiile mele. Vă dați seama că Erbașu nu a venit pentru mine acolo, eu auzisem de el la televizor”, a mai spus Lia Stanca.

Părțile sociale ale Elenei Udrea sunt sechestrate. Lia Stanca: ”Dânsa nu ar primi nimic în cazul reorganizării”

Pe de altă parte, Elena Udrea, care deține 50% din societate, nu are nimic de câștigat în cazul unei reorganizări a activității societății, e de părere asociata fostului ministru. Asta pentru că părțile ei sociale sunt sechestrate în dosare instrumentate de DNA, cu prejudicii de milioane de lei.

ADVERTISEMENT

”Atâta vreme cât există sechestru pe părțile ei sociale, șansele ca ea să-și recupereze ceva de acolo sunt minime. Chiar dacă acest activ, să presupunem, ar fi valorificat, iar valoarea de vânzare a activului ar fi peste valoarea masei credale, suma care este în plus se distribuie la acționari.

Dânsei, degeaba i se distribuie o sumă, indiferent care ar fi ea. Pe acea sumă există sechestru în Gala Bute. Deci dânsa nu ar primi nici un ban până s-ar clarifica situația. E posibil să și-o clarifice, să fie achitată, eu nu mă pot exprima în acest sens”, a mai precizat Lia Stanca.

ADVERTISEMENT

Elena Udrea și-a dat în judecată asociatele pentru 375.000 de euro

Femeia spune că așa s-a ajuns la acest ultim proces, în care Elena Udrea le cere în mod direct asociatelor sale, mamă și fiică, returnarea investiției proprii, de circa 375.000 de euro. În 2018, Elena Udrea a cesionat creanța pe care o avea către Lia Stanca.

Elena Udrea și Lia Stanca
Elena Udrea și Lia Stanca s-au asociat în 2013, la Boghiș Băi

”Da, există un proces nou, între mine și ea. Ea a cesionat acea contribuție pe care a avut-o pentru cei 50% din societate. Eu nu i-am cerut bani pentru mine, dorința mea era să investesc în acea societate și să dezvolt, ăsta a fost și motivul pentru care ne-am asociat. Suma de 375.000 de euro, la un moment dat a cesionat-o față de mine, iar acum o vrea înapoi”, a mai declarat Lia Stanca pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Lia Stanca: ”Eu cred și acum în bunele intenții ale Elenei Udrea”

Întrebată cum s-a ajuns în acest punct, asociata Elenei Udrea de la Boghiș Băi a răspuns că e convinsă că fostul ministru a venit cu intenții bune în acest business.

”Știți ce am constatat eu? Prietenia este frumoasă până la bani. Și în această relație, la fel a fost. Câtă vreme acest activ putea să genereze niște venituri și este un activ cu o perspectivă, cu potențial… Și dânsa chiar a simțit potențialul. Eu cred și acum în buna intenție a dânsei.

La momentul la care am demarat această discuție, situația juridică a dânsei era foarte bună. Vorbim de 2013. În 2015, când au apărut problemele juridice ale dânsei, iar apoi atitudinea firmei Construcții Erbașu s-a schimbat radical. Așa s-a ajuns aici”, a încheiat Lia Stanca.

Femeia de afaceri spune că investiția ei, până la momentul asocierii cu Elena Udrea, a fost de 4 milioane de euro, din care jumătate a costat doar activul companiei, respectiv terenurile și construcțiile adiacente. Ulterior, ea a mai investit 2 milioane de euro aici, însă, spune ea, aceste investiții nu-i mai sunt recunoscute de creditori.

Procurorii au pus sechestru pe două terenuri de la Boghiș Băi

La sfârșitul anului 2015, la doi ani după ce Elena Udrea a investit 375.000 de euro în afacerea Boghiș Băi, procurorii DNA au instituit un sechestru asigurator asupra unor terenuri și construcții aparținând societății la care aceasta deținea părți sociale. Este vorba despre două terenuri de 67.258 mp și 15.917 mp, plus construcții aferente, pentru recuperarea unui prejudiciu de 5 milioane de lei, în dosarul Hidroelectrica.

În mai 2018, judecătorii au ridicat măsurile asiguratorii asupra acestor imobile, însă în luna octombrie a aceluiași an, ele au fost din nou instituite.

ADVERTISEMENT
Tags: