Fotbal international

Asociația Cluburilor Europene cere reducerea salariilor jucătorilor pe perioada pandemiei de coronavirus

23.03.2020 | 13:08
Asociatia Cluburilor Europene cere reducerea salariilor jucatorilor pe perioada pandemiei de coronavirus
ADVERTISEMENT

Asociația Cluburilor Curopene (ECA) este organismul care reprezintă interesele cluburilor profesioniste de pe continent la UEFA. În conducere se află personalități importante din rândul președinților de cluburi sau chiar ai patronilor președinți ai marilor cluburi europene.

Asociația Cluburilor Europene se pronunță pentru reducerea salariilor jucătorilor

Italianul Andrea Agnelli de la Juventus este capul acestui for, pe lângă el distingându-se și alte nume sonore, precum președintele lui PSG, Nasser El Khelaifi, Josep Bartomeu, Edwin van der Sar, Jean Michel Aulas sau Ed Woodward, dar și reprezentanți ai unor grupări mai mici, precum Legia Varșovia, HJK Helsinki sau Malmo.

ADVERTISEMENT

Situația creată acum în fotbalul european de declanșarea pandemiei de coronavirus i-a obligat pe membrii din Consiliul de conducere al ECA să se gândească la luarea unor măsuri care să permită cluburilor să depășească mai ușor acest moment dificil.

Sunt jucători care au salarii de peste 25 de milioane euro anual

Luni urma să aibă loc o teleconferință în care subiectul principal îl reprezintă găsirea unei soluții în vederea reducerii salariilor jucătorilor pe perioada în care nu se desfășoară activitate competițională, mai ales că sunt și jucători cu salarii enorme, trecând de 25 milioane euro anual.

ADVERTISEMENT

Este cazul lui Leo Messi la Barcelona, Cristiano Ronaldo la Juventus, Neymar la PSG sau Alexis Sanchez, jucător aflat în proprietatea lui Manchester United, dar împrumutat la Inter până la finalul acestui sezon.

Barca e gata să treacă la măsuri de reducere salarială

Barça a avut în vedere reformularea bugetului pentru acest sezon (1.047 milioane euro) ca urmare a„pierderilor nerecuperabile” (lipsa de venituri din drepturi de televiziune, muzee, magazine, sponsorizări, case de bilete, bilete VIP , publicitate. Prin urmare, a sosit momentul să acționeze în consecință. O problemă care nu afectează exclusiv setul Blaugrana. Este o problemă care, într-o măsură mai mare sau mai mică, ținând cont de particularitățile fiecărei entități  afectează toate echipele din Spania și Europa.

ADVERTISEMENT

Aceasta este o problemă generală. Italia, care a suferit efectele coronavirusului înainte de restul țărilor europene, este una dintre cele mai afectate și intenționează să acționeze în aceeași linie. Potrivit „Il Giornale”, CEO-ul Inter Beppe Marotta a contactat mai multe cluburi europene pentru a propune aceeași strategie în această chestiune.

Italienii au pierderi de 800 de milioane euro

Cluburile din Serie A au în vedere serios reducerea salariilor fotbaliștilor din cauza situațiilor de urgență. Pentru Serie A, prejudiciul economic este enorm: în jur de 800 de milioane de euro, poate mai mult. Multe cluburi au investit deja banii așteptați din drepturile de televiziune și dacă campionatul este suspendat vor fi într-o situație extrem de compromis.

ADVERTISEMENT

În cadrul adunării de vinerea trecută,  evident tot un colocviu video, echipele italiene au discutat deja despre suspendarea plăților către fotbaliști pentru luna martie. Damiano Tommasi, președintele AIC, asociația italiană de fotbaliști, a deschis porțile pentru a negocia spunând că „fotbaliștii sunt primii interesați să mențină sistemul”, dar a cerut calm, deoarece nu se știe încă dacă sezonul va fi suspendat, Mai presus de toate, el a amintit că fiecare jucător va trebui să decidă individual: „Nu putem obliga pe nimeni”.

ADVERTISEMENT
Tags: