News

Asociația lui Alexandru Cumpănașu a primit 1 milion de lei pentru a realiza broșuri de Centenar. Multe dintre texte, copiate de pe Wikipedia

11.09.2019 | 09:57
Asociatia lui Alexandru Cumpanasu a primit 1 milion de lei pentru a realiza brosuri de Centenar Multe dintre texte copiate de pe Wikipedia

Se știe faptul că asociația lui Alexandru Cumpănașu nu a fost străină de contractele cu statul, majoritatea dintre ele semnate recent, sub guvernul Dăncilă, însă dimensiunea acestei spețe este revoltătoare. Candidatul la prezidențiale care dorește să se lupte cu sistemul, cu statul mafiot și corupt a luat bani de la sistem, conform unei anchete jurnalistice realizate de ziarul Libertatea.

Asociația lui Alexandru Cumpănașu, bani de la stat pentru texte furate de pe Wikipedia

Numai în anul 2018, Anul Centenarului, asociația condusă de Cumpănașu (n.r.: AID – Asociația pentru Implementarea Democrației) a luat un milion de lei de la Guvern pentru broșuri cu texte copiate de pe Wikipedia sau de pe pagina Jandarmeriei Române. Cumpănașu a primit finanțare în urma unui concurs realizat de Centenar.

Acesta a luat un milion de lei, sumă nerambursabilă, pentru proiectul „Românismul: trecut, prezent și viitor”. Mare parte din textele broșurilor realizate de asociația politologului care cere dreptate în cazul Caracal au fost luate de pe Wikipedia și din alte părți fără citarea sursei, deși proiectul prevedea ca textele să fie originale, căci era un concurs de creativitate.

asociația alexandru cumpănașu
Sumele încasate din drepturi de autor de Cumpănașu. Sursa foto: libertatea.ro

Cumpănașu se laudă: „Sunt specialist”

Din milionul de lei, 837.080 au ajuns la Cumpănașu, reprezentând valoarea drepturilor de autor și alte plăți conexe. Broșurile au fost realizate de AID pentru Ministerul Culturii și erau dedicate împlinirii a 100 de ani de România. Cumpănașu a copiat de pe Wikipedia inclusiv banalele descrieri ale unor autori români precum Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

Printre textele copiate se numără, ca sursă, inclusiv site-ul Jandarmeriei Române. În apărarea sa, șeful AID susține că nu a primit bani pentru trei broșuri, ci pentru trei cărți. „Sunt specialist în politică externă, pentru că am realizat emisiunea Ambasador, la Realitatea TV, și sunt calificat și ca istoric, pentru că predau la Colegiul Național de Apărare și am fost activist civic zeci de ani. Cine ar putea ști mai bine decât mine cum era societatea civilă la 1918?”, spunea Cumpănașu, conform libertatea.ro.