Fundația ”Ion Gavrilă Ogoranu” și Asociația ”Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei” au contestat în instanță decizia Inspectoratului Școlar al Municipiului București de a interzice, la cererea Prefectului Municipiului București, întâlnirile cu elevii din liceele Capitalei. Ce-a de-a doua organizație îl are printre lideri pe Eugen Sechila, unul dintre sfătuitorii lui Călin Georgescu. Sechila este un admirator al Mișcării Legionare și un adept al ideologiei lui Corneliu Zelea Codreanu.
Tribunalul București trebuie să judece, în martie 2025, procesul în care Fundația Ion Gavrilă Ogoranu și Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei l-au deschis împotriva ISMB și al Prefectului Municipiului București.
Cele două organizații încearcă să anuleze adresa nr 923/18.01.2024, prin care Inspectoratul școlar București a cerut ca activitățile celor două organizații să nu mai fie permise în școli. Adresa a venit cu doar o zi înainte de întâlnirea dintre fiica lui Gogu Puiu, Zoe Rădulescu, și elevii de la Liceul ”Theodor Pallady” din Capitală.
Nu era prima întâlnire între reprezentanții celor două asociații și tinerii din licee. Oficial, acestea erau destinate unor dezbateri despre figuri istorice, patriotism și lupta împotriva regimului comunist. Mai mulți părinți au reclamat, însă, că în cadrul întâlnirilor s-au promovat mesaje specifice ideologiei de extremă dreapta.
Acuzațiile au fost respinse de reprezentanții celor două asociații. În instanță, acestea au cerut adoptarea a unei hotărâri care să anuleze efectele adresei ISMB. În schimb, ei spun că autoritățile au dat dovadă de abuz de putere și discriminare.
”Reclamanții, prin avocat, menţionează că în prezenta cauză este vorba despre o urgenţă şi o pagubă iminentă prin vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale celor doi reclamanţi, fiind de asemenea vorba despre o situaţie de discriminare, exces şi abuz de putere, iar în plus faţă de aceste aspecte, precizează că este vorba şi de o pagubă iminentă adusă interesului superior al copilului, un prejudiciu prin obturarea dreptului copilului de a avea acces permanent, nelimitat, neîngrădit, clar, concret, etic, moral şi fără echivoc la actul educaţional şi cultural, dar mai ales accesul la cunoaşterea propriei identităţi naţionale.
De asemenea, mai precizează că cele două organizaţii reclamante au fost acuzate de promovarea de activităţi şi mesaje specifice ideologiilor de extremă dreaptă sau care ar propaga mesaje sau acţiuni cu caracter expremist, motiv pentru care solicită instanţei să reţină faptul că cele două organizaţii reclamante funcţionează legal, nu au făcut niciodată obiectul unei cercetări penale în acest sens – în condiţiile în care există o legislaţie specifică şi cu atât mai mult acestea nu au fost condamnate pentru astfel de fapte”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.
Reprezentanții Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei și ai Fundației Ion Gavrilă Ogoranu au mai arătat că acuzațiile sunt ”doar susțineri care nu au putut fi probate în niciun fel” și că sunt victimele ”unui act profund de discriminare și de umilință”. Ei spun că ISMB a interzis fără justificare ”cinstirea în școli a memoriei martirilor neamului românesc, memoria luptei de rezistență împotriva comunismului, în condițiile în care alte organizații sunt intens promovate sub egida drepturilor omului, a diversității, a incluziunii sociale și al interesului superior al copilului”.
În prima fază a procesului, Tribunalul București a respins cererea de suspendare a actului administrativ, solicitat ca măsură de urgență de către reprezentanții celor două organizații. În martie 2025 se va judeca și cererea de anulare a adresei ISMB către directorii de școli din București.
Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei și Fundația Ion Gavrilă Ogoranu sunt considerate apropiate de candidatul Călin Georgescu. Recent, acesta a fost surprins în compania lui Eugen Sechila, unul dintre liderii Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, care se ocupă cu organizarea unor tabere de supraviețuire pentru tineri.
Sechila ar fi fost luptător în Legiunea Străină și este simpatizant al Mișcării Legionare din România. Pe contul său de social-media, el are un avatar cu Corneliu Zelea Codreanu.
De asemenea, pe pagina de Facebook al asociației este citat Emil Cioran, care spunea că ”înainte de Corneliu Codreanu, România era o Sahara populată”.
Georgescu se știe de multă vreme cu Sechila, dar și cu soția acestuia, Elena Puiu, alături de care s-a fotografiat în 2021, la lansarea mișcării ”Pământul strămoșesc”. La eveniment au mai participat actorul Dorel Vișan, vicepreședintele Academiei Române, prof. Victor Voicu, actorul Dan Puric sau violoncelistul Adrian Naidin.
De asemenea, Călin Georgescu a fost prezent într-un podcast al asociației, moderat de Elena Puiu, iar Eugen Sechila a fost văzut în anturajul candidatului inclusiv în momentul în care acesta a mers la vot, în primul tur al alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu a respins orice legătură cu Mișcarea Legionară.
Într-un interviu pentru un podcast filmat în urmă cu câțiva ani, Eugen Sechila milita pentru importanța taberelor ”de haiducie” și propunea chiar ca acestea să fie organizate în colaborare cu școlile, în cadrul ”Săptămânii Altfel”.
”Liceenii, în special în ultimii doi ani, ar avea nevoie de un program de pregătire premilitară, care să-i revilizeze. În perioada „Săptămânii Altfel” ar trebui să fie în contact cu instructori militari care să-i ajute să se disciplineze.
De nevoie trebuie să te disciplinezi, altfel vei plăti un preț scump. Cultura noastră actuală e moale. Neoliberalismul ne-a adus aici. Nimic din cultura de astăzi nu-i face pe tineri să adere la lucruri superioare”, spunea Eugen Sechila.