News

Asociațiile de elevi și de părinți, revoltate de horărârea Ministerului Educației de a începe școala pe 3 ianuarie. “Nu ne-a întrebat nimeni nimic”

Cum văd asociațiile de elevi și părinți decizia de a începe școala pe 3 ianuarie, la doar câteva zile de la Revelion
26.10.2021 | 18:26
Asociatiile de elevi si de parinti revoltate de horararea Ministerului Educatiei de a incepe scoala pe 3 ianuarie Nu nea intrebat nimeni nimic
Asociațiile de elevi și de părinți, revoltate de horărârea Ministerului Educației de a începe școala pe 3 ianuarie. "Nu ne-a întrebat nimeni nimic"
ADVERTISEMENT

La puțin timp după ce Sorin Cîmpeanu a anunțat că elevii se vor întoarce la școală pe 3 ianuarie pentru a recupera cele două săptămâni de vacanță de care au parte acum, au apărut și reacțiile. Asociațiile elevilor, precum și cele de părinți spun că decizia este una cu dus și întors.

Mai mult decât atât, aceștia au precizat că n-au fost deloc consultați atunci când Ministerul Educației a luat decizia. Elevii spun că e deja un obicei să fie săriți din schemă.

ADVERTISEMENT

Cum văd asociațiile de elevi decizia Ministerului Educației

Nici vacanța nu a fost privită cu ochi buni de elevi. Aceștia au transmis că ar fi vrut ca Ministerul să se orienteze către sistemul online.

„Chiar înainte de această vacanță forțată noi am spus că nu este o idee bună și că ar fi foarte potrivit ca noi să facem online. Noi nu considerăm deloc că după aceste două săptămâni ne-am putea întoarce pentru că nu pare ca rata să scadă sau ca numărul de cazuri să scadă. 

ADVERTISEMENT

Am propus după ce s-a anunțat vacanța reluarea cursurilor în online cu posibilitatea ca cei care nu se pot conecta sau au alte diferite probleme să vină fizic la școală, cei care nu beneficiază de dispozitive etc. 

Cât despre revenirea pe 3 ianuarie mi se pare una dintre consecințele logice până la urmă ale acestei vacanțe de două săptămâni forțate. Nu o susținem așa cum nu am susținut nici vacanța, dar nu susținem nici modificarea structurii anului școlar undeva în vară. 

ADVERTISEMENT

Mulți liceeni s-ar întoarce de la Revelion direct la școală. Ar fi minunat pentru toată lumea. Nu, absolut nimeni nu a stat de vorbă cu noi, nu ne-a întrebat nimic. Noi avem un reprezentant în Comisia de Dialog Social, nici măcar nu a fost chemată persoana respectivă când a avut loc ultima ședință. Nu, nu am fost consultați în legătură cu această decizie”, a declarat Alexandra-Ioana Guramba, președintele Asociației de Elevi din Bacău pentru FANATIK.

Ce spun părinții despre revenirea elevilor la școală pe 3 ianuarie

Nici asociaţiile de părinți nu sunt mai entuziasmați de ultimele decizii ale Ministerului Educației. Recunosc însă că doar așa se putea păstra structura anului școlar.

ADVERTISEMENT

„Era singura perioadă de unde putea să recupereze cele două săptămâni. Dacă decizia inițială de a închide școala și a intra în vacanță a fost una proastă acum n-am ce să îi reproșez. Nu mai avea unde să intervină. Nu se mai putea rupe din altă parte.

Poate din săptămâna altfel, din școala altfel se putea lua o săptămână și încă una de aici. Cam așa cred că face ministrul acum. Era pe 11, începe pe 3 și cred că mai ia o săptămână din școala altfel. Nu avea, altă variantă nu avea aici. Că trebuie să vezi și unde te duci, te duci la Paști?

Trebuia să renunți la vacanța între semestre, e complicat. Vom vedea pe 5 noiembrie sau când a zis că ne cheamă, vedem ce mai visează el noaptea și vedem ce mai stabilim de comun acord”, a zis Iulian Cristache, președintele Federatiei Naționale a Asociațiilor de Părinți pentru FANATIK.

Consiliul Naţional al Elevilor, singurul prezent la masa Ministerului Educației

Fără ca asociațiile de elevi sau părinți să fie invitate, la masa tratativelor Ministerului Educației s-a așezat reprezentantul Consiliului Naţional al Elevilor. Culmea, spun cei prezenți, chiar Silviu Morcan ar fi venit cu ideea ca școala să înceapă pe 3 ianuarie. Acesta nu ar fi avut însă acordul asociațiilor pentru o asemenea solicitare.

„Elevii, la momentul acesta, adică Silviu Morcan, este pentru prima dată când Consiliul Național al Elevilor este remorca Ministerului. Este pentru prima dată când CNE-ul, băiatul ăsta, copilul ăsta este remorca Ministerului și face cum îi cântă ministrul. Și sub nicio formă el nu reprezintă toți elevii.

Să fim serioși, cum eu nu reprezint toți părinții, el cu atât mai mult nu reprezintă toți elevii pentru că el trebuie să reprezinte doar elevii majori, nu elevii minori. Elevii majori încep cu clasa a 11-a, deci el mai mult de 150 de mii, 200 de mii nu ar trebui să reprezinte. Încalcă niște norme de bun simț când vorbește în numele tuturor elevilor”, a mai zis Iulian Cristache.

Școală cu prezență fizică de pe 3 ianuarie pentru gimnaziu și cei de la liceu

Sorin Cîmpeanu, ministrul educației a anunțat că elevii de gimnaziu și liceu din școlile publice se vor întoarce la școală cu prezență fizică de pe 3 ianuarie.

O săptămână mai târziu o vor face și cei din ciclul primar și preșcolarii. Aceștia se vor afla în bănci de pe 10 ianuarie. Concret, acesta este răspunsul ministerului pentru recuperarea celor două săptămâni de școală din vacanța introdusă în perioada 25 octombrie-5 noiembrie.

Deocamdată, nu se știe exact cum se va continua școala după 8 noiembrie. Sorin Cîmpeanu a transmis că o decizie în această privință va fi anunțată pe 5 noiembrie, când va fi și reglementată printr-un ordin de ministru.

De remarcat că o întoarcere pe 3, respectiv 10 ianuarie nu ar exclude în linii mari ca școala cu prezență fizică să înceapă mai devreme, în funcție de situația epidemiologică.

„Nu se pierde nicio zi de școală nici din semestrul 1, nici din semestrul 2. Cele două săptămâni sunt maximul ce poate fi recuperat in așa fel încât datele de examene să fie cele cunoscute, fără a se pierde nicio zi de cursuri.

Acest lucru va face obiectul unui ordin de ministru semnat în 5 noiembrie, pentru modificarea structurii anului școlar, așa cum se precizează în Hotărârea CNSU nr. 91 și așa cum am anunțat deja public.

Data de 5 noiembrie e data la care vom avea o situație certă din punct de vedere epidemiologic și nu supoziții. Înțelegem pierderile din cauza lipsei de predictibilitate însă situația epidemiologică numai predictibilitate nu ne oferă.

Cele două săptămâni de vacanță suplimentară sunt convins că se vor transforma în două săptămâni de școală cu prezență fizică între 3 și 14 ianuarie, pentru gimnaziu și liceu, respectiv într-o săptămână cu prezență fizică, între 10 și 14 ianuarie, pentru ciclul primar”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru educațieprivată.ro

ADVERTISEMENT