News

Julian Assange poate fi extrădat în SUA pentru acuzațiile de spionaj

Judecătorii britanici au decis că Julian Assange poate fi extrădat în SUA. Acolo va trebui să se apere în fața acuzațiilor de spionaj aduse de autoritățile americane.
10.12.2021 | 18:27
Julian Assange poate fi extradat in SUA pentru acuzatiile de spionaj
ADVERTISEMENT

Într-o decizie care atrage criticile organizațiilor internaționale care luptă pentru protejarea drepturilor omului, justiția britanică a decis că Julian Assange poate fi extrădat în SUA. Acolo este acuzat de acte de spionaj în urma dezvăluirilor realizate de platforma WikiLeaks.

Această sentință a judecătorilor pune capăt eforturilor lui Assange de a opri încercările de extrădare care s-au întins pe mai mulți ani. Avocata Stella Moris, logodnica fondatorului WikiLeaks, a anunțat că va depune imediat un recurs la această decizie, notează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Logodnica lui Assange nu este de acord cu decizia judecătorilor de a permite o eventuală extrădare și chiar se teme pentru viața acestuia: “Cum poate fi corect, cum poate fi drept, cum poate fi posibil să îl extrădeze pe Julian chiar în țara care a complotat să îl ucidă?”.

Judecătorii Înaltei Curți de Justiție din Marea Britanie au decis ca cazul lui Assange să ajungă la o curte inferioară. Acolo, un judecător va înainta documentele către ministrul de justiție care va decide dacă extrădarea va avea loc.

ADVERTISEMENT

Autoritățile americane au trimis în luna februarie un document Înaltei Curți de Justiție din Regatul Unit prin care ofereau asigurări că Assange nu va fi încarcerat într-o unitate de maximă securitate, nici înainte și nici după o eventuală condamnare.

În plus, autoritățile americane s-au declarat dispuse ca, în eventualitatea unei condamnări pentru acțiuni de spionaj, să accepte o cerere din partea lui Assange de a-și executa pedeapsa în Australia, țara în care s-a născut.

ADVERTISEMENT

O decizie extrem de controversată

Acuzațiile împotriva lui Assange au la bază publicarea unor documente secrete care vizau războaiele din Irak și Afganistan între 2010 și 2011. Mulți consideră aceste fapte drept o formă a libertății de expresie, în timp ce autoritățile americane le văd ca pe un act de spionaj.

În ultimii ani, Assange și apropiații săi au dus o luptă juridică continuă prin care a încercat să evite justiția americană. Decizia Înaltei Curți de Justiție a Marii Britanii de a admite recursul americanilor în cazul unei decizii anterioare de a bloca procesul de extrădare a atras criticile organizațiilor care luptă pentru libertatea de expresie și drepturile omului.

ADVERTISEMENT

“Prin admiterea acestui recurs, Înalta Curte a ales să accepte asigurările diplomatice profund viciate oferite de SUA că Assange nu va fi ținut în izolare într-o închisoare de maximă securitate”, a declarat Nils Muižnieks, directorul Amnesty International Europa.

“Dacă va fi extrădat în SUA, Julian Assange va avea de înfruntat nu numai acuzații conform Legii Spionajului, ci și un risc real de încălcări grave ale drepturilor omului din cauza condițiilor de detenție care ar putea echivala cu tortură sau alte rele tratamente. Rechizitoriul guvernului SUA reprezintă o amenințare gravă la adresa libertății presei atât în Statele Unite, cât și în străinătate”, adaugă acesta.

Îngrijorările legate de siguranța fondatorului WikiLeaks sunt împărtășite și de către Rebecca Vincent, directoare a organizației Reporteri Fără Frontiere. Într-un mesaj pe Twitter, aceasta a transmis că decizia judecătorilor are implicații îngrijorătoare pentru sănătate lui Assange, dar și pentru libertatea presei din întreaga lume.

ADVERTISEMENT
Tags: