News

Astăzi este ”Blue Monday”, cea mai tristă zi a anului 2021. Care este motivul

18.01.2021 | 08:47
Astazi este Blue Monday cea mai trista zi a anului 2021 Care este motivul
ADVERTISEMENT

Românii trebuie să fie atenți pentru că astăzi, 18 ianuarie 2021, este ”Blue Monday” sau ”lunea tristă”. Denumirea este împrumutată din engleză și anunță cea mai deprimantă zi din acest an. Unul din zece români suferă de despresie. Studiile făcute în urmă cu mai mulți ani arătau că până în 2030, depresia riscă să devină principala cauză a mortalității. 

Tradiția acestei zile a pornit acum 15 ani când s-a stabilit după criterii mai mult sau mai puțin științifice că a treia zi de luni a fiecărui an este cea mai grea pentru oameni. Totodată, este și un prilej de a reflecta asupra depresiei, cunoscută ca ”boala secolului”.

ADVERTISEMENT

Pandemia, lockdown-ul și izolarea timp de 1 an au accentuat starea mentală dificilă prin care trec multe persoane de pe planetă.  În Japonia, în octombrie 2020, au fost mai multe decese din cauza sinuciderii decât din cauza infecției Covid-19, conform Digi24.

Blue Monday. De ce este cea mai deprimantă zi a treia luni din fiecare an

Teoria despre ”Blue Monday” a apărut în 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall, la momentul respectiv psiholog și profesor la Universitatea din Cardiff.

ADVERTISEMENT

Acesta a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula care este ziua cea mai tristă din an. A luat în considerare mai mulți factori: condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea rezoluțiilor pentru noul an, dar și a faptului că oamenii urăsc în general ziua de luni.

Alt motiv care duce la tristețe este acela că petrecerile și voia bună din preajma sărbătorilor de iarnă reprezintă acum doar o amintire îndepărtată. Mai mult, cardurile sunt ceva mai goale în această perioadă după cheltuielile de la finalul anului precedent.

ADVERTISEMENT

Blue Monday: Ziua în care oamenii divorțează și lipsesc de la muncă

Un studiu a demonstrat, de exemplu, că cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă, iar o altă analiză a evidenţiat o anumită creştere a numărului cererilor de divorţ care sunt depuse în instanţă.

La origine, „Blue Monday” a făcut parte dintr-o campanie publicitară, lansată de o agenţie de turism, care promova avantajele călătoriilor programate în luna ianuarie.

ADVERTISEMENT

Acesta este un motiv pentru care teoria a psihologului Cliff Arnall a fost contestată, unii acuzând că opinia publică este influenţată  în mod voit, ca să-şi programeze o vacanţă în această perioadă pentru a scăpa de starea de depresie.

ADVERTISEMENT