News

Africa petrece! Începe SHOW-ul: Mane, Aubameyang, Mahrez, Salah!

În timp ce Europa e traversată de un front de aer polar, starurile Africii se luptă pentru titlu pe „continentul negru”, în Gabon, la peste 30 de grade Celsius....
14.01.2017 | 00:07
Africa petrece Incepe SHOWul Mane Aubameyang Mahrez Salah
ADVERTISEMENT

În timp ce Europa e traversată de un front de aer polar, starurile Africii se luptă pentru titlu pe „continentul negru”, în Gabon, la peste 30 de grade Celsius.

A 31-a ediţie a Cupei Africii pe Naţiuni se anunţă, ca de obicei, o competiţie foarte echilibrată şi cu multe staruri la start. Cea mai mare surpriză este absenţa Nigeriei, cîştigătoare de 3 ori, ultima dată în 2013, care nu a obţinut calificarea. Revine, în schimb, Egiptul, cea mai titrată formaţie din Africa, nu mai puţin de 7 trofee, 3 peste principalele urmăritoare, Ghana şi Camerun. Coasta de Fildeş este deţinătoarea titlului şi principala favorită şi la această ediţie. Cîştigătoarea din 2017 se califică automat la Cupa Confederaţiilor, competiţie care va avea loc la vară, în Rusia. Prima ediţie a CAN a avut loc în 1957, în Sudan, şi a fost cîştigată de Egipt, după o finală cu Etiopia. Din 1968 s-a decis să se dispute din doi în doi ani, iar în 2013 s-a jucat pentru prima dată în an impar, pentru a nu se afecta organizarea Campionatului Mondial. FANATIK.RO vă prezintă tot ce trebuie să ştiţi despre CAN 2017.

ADVERTISEMENT

GAZDA

Gabon, la fel ca acum 5 ani

Iniţial, competiţia fusese programată în Libia, dar pe măsură ce a luat amploare războiul civil declanşat după moartea lui Muammar Gaddafi, federaţia africană a anulat decizia. S-a ales Gabon pentru că are o infrastructură bună, după ce a mai organizat competiţia şi în 2012. Gabon şi-a cîştigat independenţa faţă de Franţa în 1960 şi, treptat, a ajuns la un sistem politic cu mai multe partide şi alegeri democratice. Este una dintre ţările bogate ale Africii, în special datorită resurselor de petrol.

Se va juca pe patru stadioane. Grupa A, din care face parte ţara gazdă, se joacă la Libreville, pe Stade L’Amitie, cel mai mare, 40.000 de locuri. Grupa B este în cealaltă parte a ţării, la Franceville, stadion de 22.000 de locuri. Grupa C, din care face parte şi Coasta de Fildeş, campioana en-titre, se joacă în nord, la Oyern, pe un stadion de 20.000 de locuri. Aceste 3 arene au fost renovate pentru CAN 2012. În fine, grupa D este la Port Gentil, stadion construit special pentru această ediţie a CAN. Cîte un meci din fiecare grupă, în ultima etapă, merge pe o arenă din alt oraş faţă de cel în care s-au jucat celelalte. Se dispută cîte un sfert de finală în fiecare oraş, semifinalele sînt la Libreville, acolo unde se joacă şi finala, şi la Franceville. Meciul de locul 3 este la Port Gentil.

ADVERTISEMENT

PROGRAM

Finala e pe 5 februarie

Grupa A: Gabon, Burkina Faso, Camerun, Guineea Bissau.

Sîmbătă, 14 ianuarie

Gabon – Guineea Bisau (18:00)      1,47  4,25  7,50

Burkina Faso – Camerun (21:00)    4,20  3,20  2,00

Grupa B: Algeria, Tunisia, Senegal, Zimbabwe

Duminică, 15 ianuarie

Algeria – Zimbabwe (18:00)  1,55  3,90  6,75

Tunisia – Senegal (21:00)     3,50  3,10  2,25

Grupa C: Coasta de Fildeş, RD Congo, Maroc, Togo

Luni, 16 ianuarie

Coasta de Fildeş – Togo (18:00)     1,50  4,20  7,00

RD Congo – Maroc (22:00)    3,25  3,05  2,40

Grupa D: Ghana, Mali, Egipt, Uganda

Marţi, 17 ianuarie

Ghana – Uganda (18:00)       1,67  3,55  5,75

Mali – Egipt (22:00)     3,70  3,10  2,20

Primele două clasate din fiecare grupă se califică în sferturile de finală. Se vor împerechea grupele A şi B, respectiv C şi D, iar primele clasate joacă împotriva locurilor 2. Meciurile din faza grupelor se încheie pe 25 ianuarie, după care avem două zile de pauză. Pe 28 şi 29 ianuarie se dispută cele patru partide din sferturile competiţiei. Pe 1 şi 2 februarie avem cele două semifinale, iar finala este programată pe 5 februarie. Meciul pentru bronz este pe 4 februarie.

STARURILE

Aubameyang, Mane, Mahrez, Salah

Ca de fiecare dată, CAN strînge foarte mulţi super jucători care au impresionat în Europa. Probabil cel mai sonor nume este Pierre Aubameyang. Născut în Franţa, la Laval, starul Borussiei Dortmund a ales să reprezinte Gabon, ţara de origine a tatălui său, şi el fost internaţional. Un alt nume important este algerianul Riyad Mahrez, fotbalist esenţial pentru Leicester în campania de succes din ediţia precedentă a Premier League. În plus, Mahrez a primit la începutul acestei luni premiul pentru cel mai bun jucător african în 2016, obţinut chiar în faţa lui Aubameyang. Tot de la Leicester vine un alt star al Algeriei, fostul atacant al lui Sporting, Islam Slimani.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie uitat nici Sadio Mane, omul lui Liverpool, care reprezintă Senegal. Este unul dintre cei mai în formă jucători din Premier League. Mohamed Salah, de la AS Roma, este jucătorul reprezentativ al Egiptului. Chiar şi fără Yaya Toure, retras, Coasta de Fildeş păstrează nume importante, ca Aurier, Bailly, Bony şi Kalou. Marocul se bazează pe Benatia, de la Juventus, şi are un atu prin selecţionerul Herve Renard, cîştigător al CAN cu Zambia şi Coasta de Fildeş. Fraţii Ayew sînt liderii Ghanei, o altă echipă tare de pe continent.

COASTA DE FILDEŞ

Campioana en-titre fără Yaya Toure

Cîştigătoare a ediţiei din 2015, Coasta de Fildeş porneşte din nou cu prima şansă, chiar dacă l-a pierdut pe Yaya Toure, retras, şi poate şi mai important, pe selecţionerul Herve Renard, care a preluat Marocul, una dintre adversarele din grupa C. Noul selecţioner, francezul Michel Dussuyer, are experienţă în fotbalul african. Le-a pregătit pe Guineea şi Benin, fără mari performanţe însă. Un mare cîştig ar fi Wilfried Zaha, cel care a ales să reprezinte Coasta de Fildeş, deşi avea deja două selecţii la prima reprezentativă a Angliei, ambele în meciuri amicale. Serge Aurier şi Eric Bailly sînt numele tari din defensivă, unde este anunţat titular şi Wilfried Kanon, actualmente la Den Haag, după ce a jucat şi pentru Gloria Bistriţa şi Corona Braşov. Atacul se bazează pe oameni de experienţă, ca Salomon Kalou şi Wilfried Bony.

ADVERTISEMENT

Formula de start (4-2-3-1): Gbohuo – Aurier, Bailly, Kanon, A. Traore – Die, Gradel – Sio, Kalou, Zaha – Bony. Selecţioner: Michel Dussuyer.

SENEGAL

Mijloc tare, atac stelar

Senegal este văzută de mulţi ca adversara cea mai periculoasă pentru Coasta de Fildeş. Asta în special datorită lotului foarte echilibrat, cu jucători importanţi pe fiecare post. Defensiva va fi condusă de Kalidou Koulibaly, colegul lui Vlad Chiricheş de la Napoli. Kara Mbodj, de la Anderlecht, formaţie la care joacă Stanciu şi Chipciu, este şi el o piesă importantă în angrenajul defensiv. Trei jucători din Anglia vor fi cheia jocului de la mijlocul terenului: Idrissa Gana (Everton) este responsabil cu viteza, iar Kouyate (West Ham) şi Diame (Newcastle) trebuie să dea siguranţă.

Atacul este stelar, cu Sadio Mane (Liverpool), Keita Balde (Lazio) şi Moussa Sow (Beşiktaş), în prim-plan. O problemă ar putea fi lipsa de experienţă a selecţionerului Aliou Cisse, 40 de ani, fost jucător al lui PSG, adus de la reprezentativa U23. De asemenea, grupa este una grea, alături de două formaţii din nordul Africii, Tunisia şi Algeria, ambele recunoscute pentru tehnicitatea jucătorilor.

Formula de start (4-3-3): Diallo – Gassama, Mbodj, Koulibaly, Ciss – Diame, Kouyate, Gana – Mane, Sow, Balde. Selecţioner: Aliou Cisse.

ALGERIA

Oamenii lui Leicester

Cu doi oameni importanţi de la Leicester, campioana Angliei, în lotul pentru CAN 2017, Algeria are motive să spere la titlu. Mahrez şi Slimani rămîn jucători importanţi, chiar dacă nu se află în cea mai bună formă. Ghoulam (Napoli), Bentaleb (Schalke), Brahimi (FC Porto), Hanni (Anderlecht) şi Ghezzal (Lyon) sînt alte nume importante propuse de Algeria. Surprinde absenţa lui Sofiane Feghouli, probabil din cauza faptului că prinde foarte rar echipa la West Ham. Experienţa selecţionerului, belgianul Georges Leekens, poate fi un atu pentru Algeria în lupta pentru titlul suprem în Africa. Cu un trecut impresionant în fotbalul din ţara natală, Leekens cunoaşte foarte bine şi Africa. A mai pregătit Tunisia, pînă în 2015, dar a mai avut un scurt mandat şi în Algeria, în urmă cu 13 ani. A fost şi selecţioner al Belgiei, în două mandate, între 1997-1999 şi 2010-2012. Algeria începe grupa cu Zimbabwe, pe 15 ianuarie, iar victoria este obligatorie.

Formula de start (4-3-3): M’bolhi – Meftah, Mandi, Bensebaini, Ghoulam – Ghezzal, Taider, Bentaleb – Mahrez, Slimani, Brahimi. Selecţioner: Georges Leekens.

CAMERUN

Foştii „români” Fai şi Ngadeu au prins lotul

Camerun rămîne una dintre favoritele la cîştigarea CAN, chiar dacă nu mai dispune de nume la fel de sonore ca în trecut. În plus, selecţionerul Hugo Broos se confruntă cu mari probleme la nivelul lotului, după ce nu mai puţin de opt jucători au refuzat convocările. Choupo-Moting (Schalke 04) şi Joel Matip (Liverpool) sînt cele mai sonore nume de pe această listă. Nkoulou (Lyon), Aboubakar (Beşiktaş) şi N’jie (Marseille) rămîn starurile din lotul „leilor neîmblînziţi” pentru CAN 2017.

Fostul dinamovist Collins Fai, actualmente la Standard Liege, este şi el în lot, la fel ca Michael Ngadeu, fost la FC Botoşani, actualmente la Slavia Praga. Calificarea în faza optimilor ar fi un obiectiv destul de simplu, cu Burkina Faso şi Guineea Bissau, adversare destul de accesibile. Apoi, se poate întîmpla orice. Chiar dacă în sferturile de finală, cel mai probabil cu Algeria sau Senegal, misiunea ar fi foarte complicată.

Formula de start (4-2-3-1): Ondoa – Oyongo, N’Koulou, Teikeu, Ngadeu – Djoum, Mandjeck – Bassogog, Zoua, Aboubakar – N’Jie. Selecţioner: Hugo Broos.

EUROPA

Anglia, cea mai afectată

Ca de obicei, Cupa Africii, competiţie care se desfăşoară din doi în doi ani, produce mari probleme pentru echipele din Europa. Obligativitatea de a ceda jucătorii în plin sezon şi pentru aproape o lună, este privită cu multă nemulţumire de cluburile importante. Spre deosebire de anii trecuţi, cînd Ligue 1 era de departe cel mai afectat campionat, de această dată Premier League are mai mult de suferit. Liverpool, care rămîne fără Mane, şi Leicester, fără Mahrez şi Slimani, sînt cel mai serios dezavantajate. Situaţia este cu atît mai grea pentru Klopp, care are meciuri cu Manchester United şi Chelsea în Premier League. Matip, care a refuzat convocarea la Camerun, ar putea fi suspendat dacă joacă pentru Liverpool.

United îl pierde pe Bailly, Arsenal pe Elneny, în timp ce Tottenham, Chelsea şi Manchester City scapă de griji, ultimele două graţie necalificării Nigeriei. În Bundesliga, Dortmund va fi cel mai grav afectată, prin absenţa lui Aubameyang. Nu sînt probleme la granzii Spaniei, dar Villarreal va avea de suferit fără Bakambu, iar Valencia, în nevoie disperată de puncte, rămîne fără Aymen Abdennour.

Una dintre marile provocări la această ediţie va fi legată de folosirea starurilor din Premier League, jucători care vin obosiţi, după o perioadă foarte grea la echipele de club” (Aliou Cisse, selecţioner Senegal)

5,00 este cota pentru Coasta de Fildeş să cîştige competiţia.

7,00 este cota pentru ca Pierre Aubameyang să fie golgheterul competiţiei.

4 milioane de dolari va încasa cîştigătoarea Cupei Africii pe Naţiuni 2017, iar premiile totale sînt de 10 milioane de dolari.  

ADVERTISEMENT