Asteroidul-mamut 2014 YB35 trece vineri pe lîngă Terra. Ce spune NASA despre riscul impactului nimicitor cu planeta noastră

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
27/03/2015, 11:46
Asteroidul-mamut 2014 YB35 trece vineri pe lîngă Terra. Ce spune NASA despre riscul impactului nimicitor cu planeta noastră

Asteroidul de mari dimensiuni 2014 YB35 va trece pe langa Terra, vineri, la o distanta de 11 ori mai mare decat aceea dintre Pamant si Luna, fara sa genereze riscul unui impact nimicitor cu planeta noastra.O serie de zvonuri au aparut in ultimele zile pe internet si in cateva tabloide britanice despre un asteroid de mari dimensiuni – cunoscut sub denumirea 2014 YB35 – si despre o presupusa “intalnire terifianta” a acestuia cu Terra, in cursul zilei de vineri.

Contrar celor relatate in anumite articole de tabloid, NASA nu se afla “in alerta maxima” din cauza acestei “intalniri” cu asteroidul. Totusi, 2014 YB 35 va trece pe langa Terra la o distanta suficient de apropiata pentru a putea fi observat de astronomi.

La sfarsitul lunii decembrie 2014, la cateva zile dupa Craciun, astronomii de la Catalina Sky Survey au detectat pe cerul nocturn un corp ceresc care nu mai fusese catalogat pana atunci. In momentul descoperirii, acel asteroid, care are un diametru de aproximativ 500 de metri, se afla la o distanta de 80 de milioane de kilometri de Terra – mult mai departe decat Marte.

Monitorizarea zilnica a corpului ceresc a permis savantilor americani sa alcatuiasca o harta exacta cu traiectoria asteroidului.

Potrivit simularilor computerizate, pe 27 martie, asteroidul 2014 YB35 va trece pe langa Terra la o distanta de 0,03 unitati astronomice, echivalentul a 4,5 milioane de kilometri sau o distanta de 11 ori mai mare decat aceea dintre Terra si Luna. In aceste conditii, nu se poate vorbi despre un asteroid care “va sterge” vineri Pamantul, asa cum au scris anumite tabloide britanice.

Citeste mai mult pe www.stirileprotv.ro

Închide ×