Sport

Stadionul „Ilie Oană” e blestemat pentru Astra Giurgiu! A treia finală pierdută în prelungiri în doar patru ani

Astra Giurgiu a pierdut a treia finală consecutivă pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești, toate după timpul regulamentar.
22.05.2021 | 23:30
Stadionul Ilie Oana e blestemat pentru Astra Giurgiu A treia finala pierduta in prelungiri in doar patru ani
ADVERTISEMENT

După ce a retrogradat în Liga a doua, Astra Giurgiu a încheiat în genunchi acest sezon de coșmar și a ratat o șansă uriașă de a cuceri un trofeu și de a participa în cupele europene, după ce a condus cu 2-1 în minutul 95 al meciului cu Universitatea Craiova.

Giurgiuvenii s-au calificat dramatic în fața celor de la Dinamo și nimic nu anunța acest final apocaliptic pentru echipa patronată de Ioan Niculae și care poate duce la desființarea echipei.

ADVERTISEMENT

Astra Giurgiu a jucat patru finale de Cupă în ultimii 7 ani și a pierdut trei după timpul regulamentar

Astra Giurgiu pierdea dramatic în finala Cupei României din 2017, când părea mare favorită în fața celor de la FC Voluntari. Giurgiuvenii au eliminat pe rând CS Nuova Mama Mia Becicherecu Mic (1-0), Luceafărul Oradea (3-1), Viitorul Constanța (3-1), ACS Poli Timișoara (4-1, 3-0).  Ilfovenii detonează bomba celei de-a 79-a ediții a competiției și câștigă la penalty-uri cu scorul de 5-3, după ce scorul a fost 1-1 în cele 120 de minute, chiar la Ploiești.

Giurgiuvenii reușeau să deschidă scorul cu un șut de la 18 metri al lui Alexandru Ioniță, în minutul 35 și au mai avut alte ocazii în care se puteau desprinde. Pe fondul pasului în spate al echipei conduse de Marius Șumudică, Voluntariul reușește să egaleze din penalty pe finalul partidei, după un fault al lui Junior Moraes, transformat de Laurențiu Marinescu (min. 83). La penalty-uri, Alexandru Stan avea să rateze lovitura decisivă, Cosmin Achim marca penalty-ul decisiv și Voluntari câștiga de asemenea primul trofeu din istoria clubului.

ADVERTISEMENT

Marius Șumudică rămânea astfel fără singurul trofeu pe care nu l-a câștigat în România, după ce cucerise titlul de campion și Supercupa României în 2016: „N-am știut să gestionăm, am făcut un penalty pe care nu avea rost să-l facem dar acum e prea târziu. Au avut mai mult noroc decât noi, bravo lor, îi felicit. Sunt momente emoționante, au fost doi ani și jumătate frumoși. M-au făcut antrenor, am avut rezultate bune împreună”, își lua la revedere antrenorul de la elevii săi și lua calea Turciei, la Kayserispor.

Cum a arătat primul unsprezece al celor de la Astra Giurgiu:

Silviu Lung Jr – Stan, Săpunaru, Fabricio, Morais, Takayuki, Lovin, Ioniță, Budescu, Teixeira, Buș
Rezerve: Iliev, Belu, Florea, Nicoară, Boubacar, Alves, Pițian.

ADVERTISEMENT

Astra Giurgiu a pierdut finala şi în 2019, în faţa Viitorului

Astra Giurgiu elimina pe rând Luceafărul Oradea (5-1), Universitatea Cluj (4-3), Dunărea Călărași (2-1), CFR Cluj (3-1, 2-2) și era în fața cele de a treia finale de Cupa României. Însă Viitorul Constanța își lua revanșa în fața celor de la Astra Giurgiu, care i-au eliminat pe constănțeni de două ori în sferturile de finală ale Cupei României, în 2013 (3-0) și în 2017 (3-1) și îi elimină în prelungiri, scor 2-1, după golul lui Eric din minutul 105. Astra putea trimite partida la penalty-uri, dar Begue a scos incredibil o minge de pe linia porții, cu cinci minute înainte de final.

Astra Giurgiu a condus cu 1-0 după golul superb din lovitură liberă al lui Denis Alibec, însă giurgiuvenii îl pierd pe atacant care iese accidentat, iar încet-încet totul se năruie pentru echipa lui Costel Enache: „E greu! Trebuie să fim demni și să acceptăm ce s-a întâmplat în seara asta. Am avut un adversar puternic, știam ce ne așteaptă. Am luptat cu resursele noastre, am văzut la băieți determinare, dorință. E o seară tristă pentru fiecare dintre noi, nu știm de câte ori ne întâlnim în viață cu asemenea oportunități. Sperăm să folosim această seară ca o lecție, pentru că suferința e foarte greu de gestionat. Cu siguranță ne va rămâne în memorie această seară”, a spus antrenorul giurgiuvenilor, după ce echipa sa rata pentru a doua oară în prelungiri câștigarea Cupei României

ADVERTISEMENT

Cum a arătat Astra Giurgiu în finala Cupei cu Viitorul Constanța

Astra Giurgiu: Lazar – Butean, Cestor, Bejan, Radunovic – R. Moise, Mrzljak, R. Pires – V. Gheorghe, Alibec, Llullaku. Rezerve: M. Santos, N. Roșu, Erico, Begue, Vahid Hambo, Biceanu, Balaure. Antrenor: Costel Enache.

Astra Giurgiu a câștigat primul trofeu din istorie în 2014: Cupa României

Astra Giurgiu a reușit să câștige Cupa României la prima finală disputată, împotriva celor de la FCSB. Giurgiuvenii s-au impus cu 4-2 la loviturile de departajare, după ce scorul a fost alb, 0-0 în cele 120 de minute. În acel an, Astra a trecut pe rând în Cupa României de ACS Berceni (4-1), Gaz Metan Mediaș (1-0), Viitorul Constanța (3-0) și Petrolul Ploiești (0-0, 2-1), un parcurs deloc de neglijat pentru o echipă mică, dar a știut tot timpul să abordeze această competiție.

Prezența Astrei nu a fost însă o surpriză, după ce anul trecut au reușit să ajungă în semifinale, unde a fost eliminată greu de CFR Cluj, după 0-0 și 2-0. Astra Giurgiu a mai jucat o semifinală de pomină în dublă manșă, când a fost eliminată de Dinamo la ultima fază, în urma unui scandal teribil de arbitraj.

Cum a arătat echipa Astrei Giurgiu care cucerea primul trofeu din istoria clubului

Deși FCSB era mare favorită la câștigarea trofeului, după ce cucerise și titlul de campioană, Astra Giurgiu a reușit să ducă meciul în prelungiri și echipa lui Gigi Becali rata șansa eventului, pe care nu îl mai realizase din 1997. FANATIK îți prezintă cum a arătat echipa giurgiuvenilor, condusă de Daniel Isăilă.

Astra Giurgiu: Lung jr. – Mățel, Găman, Ben Youssef, Junior Morais – Laban, Yahaya – Yoda, Bukari, Budescu – Yazalde. Au mai intrat: Cristescu, William, Alibec
Rezerve: Coman, Seto, Papp, Ioniță. Antrenor: Daniel Isăilă

Dintre jucătorii de atunci, Valerică Găman și Alexandru Ioniță (suspendat pentru dopaj) sunt singurii care se mai află în lotul giurgiuvenilor, în timp ce Dani Coman este președintele clubului. În superioritate numerică după eliminarea lui Lucian Sânmârtean din minutul 54, Astra a gestionat foarte bine jocul, chiar dacă Alibec a fost și el eliminat (min. 97), iar Varela și Pintilii au ratat la loviturile de departaje în fața a peste 48.000 de spectatori, pentru echipa pregătită de la Laurențiu Reghecampf.

„Suntem extrem de fericiți. S-a încununat un an perfect pentru noi. Suntem vicecampioni naționali și am câștigat Cupa în dauna campioanei. Când m-am întors la Astra am făcut-o cu gândul să câștigăm acest trofeu. Practic am jucat în deplasare, dar cu atât mai mare este meritul băieților că au trecut peste asta. Această victorie contează foarte mult în perspectiva sezonului viitor și a luptei cu Steaua. Acest trofeu ne obligă la mai mult în sezonul viitor”. – Daniel Isăilă, antrenorul Astrei Giurgiu.

  • 4 finale de Cupa României a jucat Astra Giurgiu în perioada 2014-2021
  • 1 Cupă a României au cucerit giurgiuvenii, chiar la prima finală jucată, în 2014
  • 3 finale a pierdut Astra Giurgiu în prelungiri: 3-5 la penalty-uri în fața Voluntariului (2017) și 1-2 cu Viitorul (2019) și 2-3 cu Universitatea Craiova (2021), toate pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești
ADVERTISEMENT