Sport

Astra speră într-o salvare miraculoasă de la retrogradare! De ce riscă UTA să ajungă în Liga 2

Astra Giurgiu a retrogradat surprinzător în Liga 2, dar speră la o salvare miraculoasă după ce doi oficiali de la UTA Arad sunt acuzați de dare de mită.
23.05.2021 | 17:55
Astra spera intro salvare miraculoasa de la retrogradare De ce risca UTA sa ajunga in Liga 2
ADVERTISEMENT

Echipa patronată de Ioan Niculae a picat matematic din Liga 1 după ultima etapă a play-out-ului, în care a fost învinsă de Viitorul.

De când sistemul cu play-off şi play-out a fost implementat în Liga 1, echipele care au retrogradat în Liga 2  au avut mari probleme. Petrolul Ploieşti, ASA Târgu Mureş sau Daco-Getica Bucureşti au intrat în faliment, cu menţiunea că prahovenii s-au reînfiinţat şi s-au întors în Liga 2.

ADVERTISEMENT

Salvarea de la retrogradare a Astrei se va juca la comisii

Însă, pentru giurgiuvenu nu este totul pierdut. Astra așteaptă cu sufletul la gură să se salveze de la retrogradare la Comisiile de la FRF, acolo unde se va judeca un caz de dare de mită în care sunt implicați doi oficiali ai clubului UTA Arad.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două persoane fizice, Claudiu Drăgan şi Decebal Grădinaru, reprezentanţi ai clubului UTA Arad, pentru mai multe infracţiuni de dare de mită, şi a unei alte persoane, pentru două infracţiuni de complicitate la dare de mită.

ADVERTISEMENT

După acest anunț, cluburile Astra și Hermannstadt au transmis Federației că ar trebui s-o retrogradeze pe UTA în Liga 2 și acum așteaptă o decizie. Sibienii au depus și ei actele în momentul când nu erau siguri de salvarea la retrogradare.

Dani Coman crede în salvarea Astrei

În cazul în care UTA ar fi retrogradată, Astra ar juca la baraj, la fel ca și Hermannstadt, iar principala beneficiară ar fi FC Voluntari, care ar fi sigură de rămânerea în Liga 1.

ADVERTISEMENT

Președintele Astrei Giurgiu, Dani Coman, speră în continuare într-o minune: ”Mai e un meci, luni, în care Comisia de Disciplină va analiza situaţia echipei UTA Arad, care este similară cu situaţia echipei FC Argeş atunci când a fost retrogradată.

Eu cred că se va lua decizia corectă ca şi în cazul FC Argeş. Eu cred că Astra va merge mai departe, e creaţia lui Ioan Niculae. Le-am transmis jucătorilor că e ultimul meu meci la Astra. Decizia era luată de mai demult, dar din respect pentru jucători şi domnul Niculae, am stat până la final”.

ADVERTISEMENT

Ce a decis FRF în două cazuri similare

În ciuda faptului că UTA Arad se apară cu un document de la DNA prin care clubul este absolvit de vină, directorul sportiv al Astrei, Bogdan Mara, crede că există o șansă ca formația sa să aibă câștig de cauză: ”Retrogradarea nu e certă. Luni va fi judecat la Federație cazul Astrei. Într-o situație asemănătoare, FC Argeș a fost trimis în ‘B’”.

În două situații similare, FRF a decis retrogradarea echipelor FC Argeș și ACU Arad. În 2009, piteștenii erau trimiși în Liga 2 după ce Cornel Penescu, proprietarul echipei argeșene, era acuzat că mituise arbitri.

Tot în 2009, ACU Arad a fost trimisă din liga a doua în liga a treia. Un fost jucător al lui FC Bihor, Sorin Cigan, le-ar fi oferit fotbaliștilor orădeni, la meciul cu ACU, o sumă de bani ca să piardă partida. ACU Arad ar fi evitat astfel retrogradarea și ar fi picat U Cluj. FRF a trimis echipa din Arad în liga a treia din cauza tentativei de mituire a adversarului.

ADVERTISEMENT