AstraZeneca, anunț optimist. Când se lansează vaccinul anti-COVID

Robert Cristea   
în HotNews
05/11/2020, 11:52
AstraZeneca, anunț optimist. Când se lansează vaccinul anti-COVID
AstraZeneca, anunț optimist. Când se lansează vaccinul anti-COVID . Sursa foto - hepta.ro

AstraZeneca a făcut un anunț îmbucurător în legătură cu vaccinul anti-COVID. Compania din Marea Britanie speră să înceapă distribuirea antidotului până la sfârșitul acestui an.

Vaccinul poartă numele de AZD1222 sau ChAdOx1 nCoV-19. Datele din octombrie arată faptul că acesta produce un răspuns imun atât la adulți cât și la cei tineri.

Antidotul pentru Covid-19 este dezvoltat de AstraZeneca împreună cu Universitatea din Oxford. Așteptările sunt ca la finalul anului 2020 sau începutul anului următor, Marea Britanie să aibă la dispoziție acest vaccin.

Vaccinul anti-COVID ar putea fi lansat în decembrie

Directorul departamentului de cercetare și dezvoltare în oncologie al AstraZeneca, Josep Baselga, a declarat recent că „la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, vaccinurile vor fi într-un stadiu avansat de distribuție, dacă totul merge bine”, conform La Vanguardia.

AstraZeneca şi Pfizer sunt printre primii producători în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin pentru coronavirus. Cursa include și companiile Johnson & Johnson şi Moderna. Bloomberg a relatat vineri că MHRA a început o revizuire accelerată pentru vaccinul candidat pentru Covid-19 al grupului american Pfizer.

România va primi peste 10 milioane de doze de vaccin împotriva noului coronavirus. Acesta lucru a fost reiterat, recent, și de președintele Iohannis.

„România este parte a acordurilor încheiate de către Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19 atunci când acestea vor fi disponibile urmând ca ţării noastre să îi revin o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin. Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial şi a capacităţii, totuşi, destul de reduse de producţie, vaccinul va ajunge în ţările europene în mod etapizat. Pentru România, ne aşteptăm ca prima tranşă primită să ajungă sunt cel mai favorabil scenariu în primul trimestru al anului viitor”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

„E un proces lung, suntem la început. Cred că din această cauză dl președinte a convocat această ședință, pentru că își dă seama că organizarea cu succes a unei campanii de vaccinare neobișnuite este esențială și pentru încrederea populației în autorități și pentru vaccin în general. Dacă vrem să răspundem unei provocări, trebuie să o facem așa cum trebuie.

Ar fi catastrofal să avem vaccin disponibil și să nu putem să-l administrăm în condiții corespunzătoare unui număr mare de persoane într-un timp relativ scurt.” – Alexandru Rafila.

 

Închide ×