News

AstraZeneca anunță reducerea numărului de doze de vaccin la următoarele două livrări. Care este motivul

23.02.2021 | 12:42
AstraZeneca anunta reducerea numarului de doze de vaccin la urmatoarele doua livrari Care este motivul
ADVERTISEMENT

Compania farmaceutică anglo-suedeză Astra Zeneca anunță reducerea numărului de doze de vaccin la următoarele două livrări către România. Reprezentanții au transmis că procesul de fabricație are un grad ridicat de complexitate, iar acest lucru poate cauza variații ale numărului de doze sau a frecvenței acestora.

Până acum, în România au ajuns 300.000 de doze de vaccin ale acestui producător. Următoarele două livrări către țara noastră vor conține mai puține doze decât cele prevăzute.

ADVERTISEMENT

Această situație nu este singulară. Și compania Pfizer a întârziat livrarea dozelor de vaccin către Uniunea Europeană.

AstraZeneca anunță reducerea numărului de doze de vaccin la următoarele două livrări. Care este motivul

Compania a transmis informațiile printr-un comunicat:„AstraZeneca face eforturi pentru a-şi îndeplini angajamentul de a livra cantităţile de vaccin promise pentru toate ţările membre ale Uniunii Europene şi care se situează la aproximativ 1,7 milioane de doze pentru România în primul trimestru”.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții au precizat care este motivul întârzierii, dar și că vor recupera minusurile prin creșterea numărului de doze din livrările ulterioare: „cu toate acestea, la fel ca în cazul oricărui vaccin, procesul de fabricaţie implică un grad ridicat de complexitate tehnică şi ne aşteptăm să vedem o oarecare variaţie în frecvenţa şi numărul de doze la fiecare livrare”.

„Din acest motiv, următoarele două livrări vor fi mai mici decât cele prevăzute, dar acestea vor fi recuperate în livrările ulterioare, care sunt preconizate la începutul lunii martie. Din păcate, lucrăm fără stocuri care să ne ofere marja de gestionare a evenimentelor neprevăzute, deoarece fiecare doză produsă este imediat făcută disponibilă”, a transmis compania, potrivit Mediafax.

ADVERTISEMENT

„Ieri, primele dovezi ale eficientei vaccinului COVID-19 AstraZeneca în – analiza ce a inclus date de la 5,4 milioane de persoane din Scoţia şi Marea Britanie – au fost făcute publice în versiune pre-print. Rezultatele au indicat potenţialul vaccinului de a contribui la limitarea pandemiei, prin reducerea semnificativă a infecţiei şi a spitalizării în rândul celor vaccinaţi”, au mai precizat.

Peste 300.000 de doze ale serului produs de AstraZeneca au ajuns până acum în România. Producătorii au mai anunțat că păstrează în permanență contactul cu Comisia Europeană și vor anunța orice actualizare cu privire la producție și la programul de livrare.

ADVERTISEMENT

Nici numărul de doze de vaccin Pfizer nu a fost cel preconizat. Compania nu a livrat aproximativ 10 milioane de doze către Uniunea Europeană, acestea trebuia să ajungă încă din luna decembrie.

ADVERTISEMENT