ADVERTISEMENT
News

AstraZeneca, despe vaccinul anti-Covid: ”Am descoperit formula câştigătoare”

Autor: Robert Cristea | 27.12.2020 | 16:10
AstraZeneca, despe vaccinul anti-Covid: ”Am descoperit formula câştigătoare”
Studiu nou. Ce eficiență are vaccinul AstraZeneca împotriva îmbolnăvirii severe. Foto: Hepta

AstraZeneca a anunţat că a descoperit formula prin care vaccinul anti-Covid produs de grupul farmaceutic britanic poate avea aceeași eficacitate cu vaccinurile Pfizer și Moderna.

ADVERTISEMENT

“Credem că am descoperit formula câştigătoare”, a transmis directorul general Pascal Soriot pentru publicaţia Sunday Times.

Vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 este dezvoltat alături de Universitatea Oxford. El urmează să fie analizat peste câteva zile de autoritatea britanică de reglementare a vaccinurilor, transmite AFP.

ADVERTISEMENT

AstraZeneca: Vaccinul anti-Covid va oferi o protecție mare

“Credem că am descoperit formula câştigătoare şi începem să ajungem la un nivel de eficacitate, care, după două doze, este la fel de ridicat ca al celorlalte (vaccinuri)”, a declarat Pascal Soriot.

Acesta a asigurat că vaccinul AstraZeneca oferă “o protecţie de 100%” împotriva formelor severe de Covid-19.

Testele clinice desfăşurate la scară largă în Regatul Unit şi în Brazilia au indicat o eficacitate de doar 70%. În schimb, vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna sar de pragul de 90%.

ADVERTISEMENT

Diferențele mari dintre rezultate dintre rezultatele din noiembrie și cele de acum sunt explicate prin faptul că au existat protocoale de testare diferite: eficacitatea este de 90% pentru voluntarii care au primit mai întâi o jumătate de doză, apoi o doză completă o lună mai târziu, însă este de doar 62% pentru un alt grup vaccinat cu două doze complete.

Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca este foarte aşteptat pentru că este relativ ieftin în comparație cu celelalte omologate deja. În plus, el nu trebuie păstrat la o temperatură atât de scăzută precum cel produs de Pfizer/BioNTech, de -70 grade Celsius, notează AFP.

ADVERTISEMENT

Guvernul britanic a transmis datele complete (legate de vaccinul Oxford/AstraZeneca) organismului naţional de reglementare a vaccinurilor, MHRA. Verdictul urmează să fie anunțat în zilele următoare, iar utilizarea vaccinului anti-Covid de la AstraZeneca ar trebui să înceapă din 4 ianuarie, dacă serul este aprobat.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!