News

AstraZeneca, o nouă posibilă reacție adversă! Care sunt simptomele

10.04.2021 | 17:22
AstraZeneca o noua posibila reactie adversa Care sunt simptomele
ADVERTISEMENT

AstraZeneca ar putea veni la pachet cu o nouă posibilă reacție adversă! Astfel, la puțin timp după ce a recunoscut că există efecte secundare rare sub formă de cheaguri de sânge după vaccinarea cu acest ser, acum Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că investighează alte posibile legături între acesta și cazuri de probleme vasculare.

Concret, EMA a precizat că studiază cinci cazuri de sindrom de scurgeri capilare, care este „caracterizat prin scurgerea de lichid din vasele de sânge, provocând umflarea țesuturilor și o scădere a tensiunii arteriale”.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât. reprezentanții EMA au transmis că după investigarea acestui dosar, „vor decide dacă este necesară sau nu o acțiune de reglementare”.

AstraZeneca, o altă posibilă reacție adversă!

Aceasta poate consta în notificarea posibilelor efecte secundare. Nu e singura noutate în cazul imunizării. EMA a anunțat că analizează cazuri de cheaguri de sânge și după administrarea vaccinului Johnson & Johnson.

ADVERTISEMENT

„Pe ansamblu, beneficiile AstraZeneca în imunizarea anti-COVID depăşesc riscurile, iar AstraZeneca s-a dovedit un vaccin eficace în cel mai înalt grad”, a spus şefa EMA, Emer Cooke, în conferinţa de presă de la sediul Agenţiei.

„O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi nivelul scăzut de trombocite ar fi un răspuns al sistemului imunitar, care să ducă la o stare similară celei constatate la pacienţii trataţi cu heparină.

ADVERTISEMENT

Pentru mai multe informaţii, Comitetul de siguranţă din cadrul EMA a solicitat noi studii şi modificări ale celor aflate în derulare, menţionând că va întreprinde orice acţiune va fi necesară”, se mai arată în comunicat.

Simptomele asociate combinaţiei respective sunt:

  • scurtarea respiraţiei
  • durere în piept
  • umflături ale piciorului
  • durere abdominală persistentă
  • simptome neurologice, inclusiv dureri de cap intense şi persistente sau vedere înceţoşată
  • mici pete sanguine sub piele la locul injecţiei
ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că după ce au fost semnalate a zeci de cazuri de probleme de coagulare la persoane vaccinate, care au condus la mai multe decese în state ale Uniunii Europene şi în Marea Britanie, mai multe ţări din blocul comunitar, precum Germania şi Olanda, au decis să suspende administrarea serului la cei cu vârsta sub 60 de ani în așteptarea concluziilor Agenției.

„Întrebarea crucială este dacă vorbim de tulburări ulterioare sau anterioare vaccinării. Trebuie să fim prudenţi. Este bine să apăsăm butonul de pauză din precauţie”, a declarat ministrul olandez al sănătăţii, Hugo de Jonge

ADVERTISEMENT
Tags: