News

AstraZeneca se laudă cu o pastilă care ar reduce riscul de deces cauzat de cancerul pulmonar. Specialiștii susțin că are efect la fumători și nefumători

O pilulă pe zi scade riscul de deces provocat de cancerul pulmonar, susțin specialiștii. Rezultatele au fost prezentate la o conferință importantă.
04.06.2023 | 20:53
AstraZeneca se lauda cu o pastila care ar reduce riscul de deces cauzat de cancerul pulmonar Specialistii sustin ca are efect la fumatori si nefumatori
Efectele pilulei care scade riscul de deces la bolnavii de cancer pulmonar ar fi notabile și la categoria de fumători / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cancerul pulmonar ucide anual 1,8 milioane de oameni și reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Specialiștii spun că acum există ”un medicament puternic” pentru pacienții care, în urmă cu câțiva ani, nu aveau nicio șansă în lupta cu boala.

Studiul referitor la cancerul pulmonar a fost realizat în 26 de țări

Potrivit The Guardian, administrarea medicamentului Osimertinib, după o intervenție chirurugicală, a redus riscul de deces cu 51%. Anunțul a fost făcut la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din Chicago.

ADVERTISEMENT

Dr Roy Herbst, director adjunct al Yale Cancer Clinic, a prezentat studiul Adaura, care a implicat pacienți cu vârste cuprinse între 30 și 86 de ani, din 26 de țări. Subiecții sufereau de cancer pulmonar fără celule mici, respectiv cea mai comună formă a bolii.

De asemenea, toți pacienții aveau o mutație a genei EGFR, prezentă în 25% din cazurile de cancer pulmonar la nivel global. Mutația apare și la persoanele care suferă de cancer pulmonar dar nu au fumat niciodată.

ADVERTISEMENT

Rezultatele au arătat că pilula înjumătățește riscul de reapariție a bolii, iar Herbst a exprimat o nevoie a medicinei moderne de a schimbare a practicii, în sensul în care nu toți cei diagnosticați cu cancer pulmonar sunt testați pentru mutația EGFR.

Cum se numește medicamentul și ce efecte are acesta

Medicamentul Osimertib, comercializat și sub numele de Tagrisso, este produs de AstraZeneca. „Adjuvantul osimertinib a demonstrat un beneficiu de supravieţuire global fără precedent, foarte semnificativ statistic şi semnificativ clinic la pacienţi”, arată raportul prezentat la ASCO, potrivit Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Două treimi dintre pacienții care au fost supuși studiului erau nefumători, ceea ce indică faptul că tratamentul acționează atât pentru categoria fumătorilor cât și pentru cei care nu au un astfel de istoric.

Rata de supraviețuire pentru pacienții supuși studiului a fost de 88%, la cinci ani după extirparea tumorii. Aceștia au luat zilnic câte o pilulă. În comparație, 78% dintre pacienții tratați cu un placebo mai erau în viață.

ADVERTISEMENT

Rezultatele arată că riscul de deces este cu 51% mai mic la bolnavii de cancer pulmonar care primesc tratament, ceea ce înseamnă ”o știre incredibil de pozitivă”, după cum a arătat Angela Terry, președinte al EGFR Positive UK.

ADVERTISEMENT
Tags: