ADVERTISEMENT
News

AstraZeneca și Universitatea Oxford testează un nou vaccin. Serul ar putea fi folosit la a treia doză

Universitatea Oxford a anunțat că a început să vaccineze voluntari cu un ser produs de AstraZeneca împotriva variantei sud-africane (beta) a SARS-CoV-2.
Autor: Adrian Ilie | 27.06.2021 | 19:09
AstraZeneca și Universitatea Oxford testează un nou vaccin. Serul ar putea fi folosit la a treia doză
Un nou vaccin AstraZeneca este în faza studiilor clinice/ Foto: Hepta

Un nou vaccin produs de AstraZeneca a intrat în testele clinice, urmând ca 2.250 de participanți din Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia şi Polonia să fie inoculați cu acest ser, în fazele II şi III ale acestor teste, informează AFP, preluată de News.ro.

ADVERTISEMENT

Noul produs al AstraZeneca folosește tehnica „vectorului viral” utilizată și la primul vaccin pe care compania, în colaborare cu Universitatea Oxford, l-a creat pentru combaterea Covid-19.

Testarea unor doze de rapel ale vaccinului care există şi ale unor vaccinuri împotriva noilor variante este importantă pentru a ne asigura că suntem cât mai bine pregătiţi să păstrăm un avans împotriva pandemiei, în cazul în care folosirea acestora se dovedeşte necesară”, a declarat profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group.

ADVERTISEMENT

Testarea noului vaccin se va face tot printr-o procedură accelerată, urmând ca datele provizorii ale testelor clinice să fie făcute publice în cursul acestui an.

Teste privind a treia doză de vaccin

Guvernul din Marea Britanie a anunțat încă din luna mai că a lansat o serie de teste clinice privind reacția imunitară pe care o va avea o a treia doză de vaccin împotriva Covid-19.

ADVERTISEMENT

Studiile, prezentate ca primele la nivel mondial, intenționează să stabilească eficiența unei noi campanii de rapel , după ce imunitatea conferită de primele două doze se va estompa.

Deja Marea Britanie se confruntă cu un nou val de infectări cu coronavirus, cu varianta indiană, considerată mai contagioasă.

ADVERTISEMENT

Anunțul Universității Oxford survine într-o perioadă în care unii experți americani au ridicat dubii privind eficiența vaccinării într-o singură doză, cu serul produs de Johnson&Johnson. Aceștia cred că vaccinul J&J nu va fi eficient împotriva variantei indiene, numită și varianta Delta, a coronavirusului.

Pentru ca aceste persoane să beneficieze de o protecție cu adevărat ridicată, ei ar trebui să facă și o doză de rapel cu un ser pe bază de ARN mesager, anume Pfizer/ BioNTech sau Moderna, potrivit acestor specialiști, informează Reuters.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, nu există deocamdată studii care să susțină eficiența combinării a două vaccinuri diferite, chiar dacă unele țări europene și Canada permit vaccinarea cu două seruri anti-Covid diferite.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!