AstraZeneca, studiu suplimentar pentru vaccinul anti-Covid-19, după rezultatele greșite privind eficiența sa

Cerasela Stafie   
în HotNews
27/11/2020, 11:22
AstraZeneca, studiu suplimentar pentru vaccinul anti-Covid-19, după rezultatele greșite privind eficiența sa
AstraZeneca, studiu suplimentar pentru vaccinul anti-Covid-19, după rezultatele greșite privind eficiența sa Sursa foto: hepta.ro

Vaccinul împotriva Covid-19 produs de AstraZeneca are nevoie de un studiu suplimentar, după ce au fost înregistrate rezultate mai bune la un grup de pacienți din greșeală. 

Anunțul este făcut de directorul general al grupului farmaceutic, Pascal Soriot, în urma numeroaselor controverse apărute în lumea medicală, după ce un grup de voluntari care a primit o doză mai mică de vaccin au avut rezultate mai bune decât cei ce au primit doze complete.

Pe 23 noiembrie, Universitatea Oxford și compania farmaceutică AstraZeneca anunțau că vaccinul dezvoltat are o eficiență de 62%, la prima doză administrată, dar eficacitatea acestuia crește până la 90%, după o a doua doză. Ulterior, după doar 3 zile, oamenii de știință au dezvăluit că s-a făcut o greșeală, iar concentrația unor flacoane nu era cea corectă.

Studiu suplimentar pentru vaccinul AstraZeneca

„Acum, că am găsit ceea ce pare a fi o mai bună eficacitate, trebuie să o validăm, aşadar trebuie să facem un studiu suplimentar”, a declarat directorul general al grupului farmaceutic, Pascal Soriot, pentru Bloomberg, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că rezultatele noului studiu vor fi obținute mai rapid „întrucât ştim că eficacitatea este ridicată şi vom avea deci nevoie de un număr mai mic de pacienţi”.

Combinate, rezultatele celor două grupuri de voluntari prezentau o eficiență totală a vaccinului de 70%, dar administrarea unei jumătăți de doză s-a dovedit a fi o eroare. De acest tratament au beneficiat doar 3000 de voluntari, iar eroarea de dozaj, împreună cu numărul mic de oameni vaccinați au ridicat mari semne de întrebare cu privire la corectiudinea rezultatelor generale.

Astfel, noul studiu va analiza eficiența vaccinului dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford, administrat în doze mai mici.

Cu toate acestea, produsul companiei britanico-suedeze în colaborare cu universitatea britanică pare mai puţin promiţător decât vaccinurile dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech și Moderna, care au avut rezultate îmbucurătoare, cu o eficiență de 95%.

În schimb, avantajele serului dezvoltat în Europa sunt costurile mai scăzute, datorate tehnologiilor mai tradiţionale, dar și posibilitatea unei depozitări și transportări mai facile, care nu necesită temperaturi extreme. Produsele Pfiser și Moderna au nevoie de temperaturi de transportare și depozitare de -70 de grade, respectiv -20 de grade, iar prețurile acestora sunt ridicate.

Închide ×