ADVERTISEMENT
News

AstraZeneca va furniza vaccin anti-Covid Uniunii Europene, cu o săptămână mai devreme decât era stabilit inițial

Autor: Flaviu Popa | 27.01.2021 | 07:20
AstraZeneca va furniza vaccin anti-Covid Uniunii Europene, cu o săptămână mai devreme decât era stabilit inițial
Comisia Europeană renunță la vaccinul AstraZeneca? Nu a reînnoit comanda dincolo de luna iunie. Sursa foto: Hepta.ro

Compania farmaceutică AstraZeneca a propus Uniunii Europene să înceapă cu o săptămână mai devreme livrarea de vaccin anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Reacția AstraZeneca vine după ce executivul comunitar a întrebat compania dacă poate redirecționa mai multe doze de vaccin destinate Marii Britanii pentru a compensa diminuarea cantităților ce vor fi livrate către UE.

AstraZeneca anunțase Uniunea Europeană că are dificultăți în activitatea de producție și va redue cu 60%, până la 31 de milioane de doze, cantitatea de vaccin livrată statelor UE.

ADVERTISEMENT

AstraZeneca nu știe câte vaccinuri va livra Uniunii Europene

Conform stiripesurse, doi oficiali europeni au declarat agenției Reuters că AstraZeneca a propus să înceapă livrarea de vaccin pe 7 februarie, în loc de 15 februarie. Mai mult, compania și-ar fi mărit obiectivul privind cantitatea de vaccin ce va urma să fie livrată.

Cu toate acestea, AstraZeneca nu a oferit date clare despre numărul de doze ce ar urma să fie livrate, nici dacă va redirecționa doze de vaccin alocate Marii Britanii.

ADVERTISEMENT

După o serie de întâlniri între reprezentanții UE și reprezentanții AstraZeneca, comisarul european pentru sănătate Stella Kyrikides a anunțat că AstraZeneca nu a oferit răspunsuri mulțumitoare la întrebările adresate de Comisia Europeană.

Cu o eficacitate de doar 70% comparativ cu vaccinul Pfizer sau Moderna, care au eficacitate de peste 90%, vaccinul Pfizer așteaptă data de 29 ianuarie pentru ca Agenția Europeană a Medicamentului să examineze documentația și să acorde undă verde folosii acestui vaccin în Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

AstraZeneca era printre primele vaccinuri anunțate încă din decembrie, însă britanicii au pierdut momentan cursa cu Pfizer sau Moderna. „Credem că am găsit formula câştigătoare şi felul în care să ajungem la o eficacitate care, prin două doze, să fie la fel de mare ca a celorlalte vaccinuri împotriva covid-19”, anunţa directorul general al AstraZeneca, Pascal Soriot, în Sunday Times.

Rușii de la Sputnik V au anunțat că pregătesc o colaborare cu AstraZeneca pentru a amesteca cele două seruri în speranța că va ieși un vaccin mult mai eficient.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!