News

Astronauții vor trăi și munci pe Lună până în 2030. Oficial NASA: “Este primul pas către explorarea spațiului cosmic pe termen lung”

Howard Hu, un oficial NASA, spune că astronauții sunt pe cale să trăiască și să lucreze pe Lună înainte de sfârșitul deceniului
21.11.2022 | 09:05
Astronautii vor trai si munci pe Luna pana in 2030 Oficial NASA Este primul pas catre explorarea spatiului cosmic pe termen lung
Misiunea Artemis 1 a decolat de la baza Cape Canaveral din Florida Foto: AP
ADVERTISEMENT

Howard Hu, care este șeful programului Orion al agenției americane pentru nave spațiale lunare, a declarat că oamenii ar putea fi activi pe Lună pentru “perioade de timp” înainte de 2030, cu habitate în care să trăiască și rovere care să le sprijine activitatea.

Astronauții vor trăi și munci pe Lună până în 2030

“Cu siguranță, în acest deceniu, vom avea oameni care vor trăi pentru durate, în funcție de cât timp vom fi pe suprafață. Vor avea habitate, vor avea rovere pe sol”, a declarat el la BBC.

ADVERTISEMENT

“Vom trimite oameni la suprafață, iar aceștia vor trăi pe acea suprafață și vor face știință”, a adăugat el, potrivit The Guardian.

Hu a fost numit în februarie la conducerea programului care are în centru nava spațială a NASA pentru explorarea spațiului cosmic, iar duminică a vorbit în timp ce racheta Artemis se îndrepta spre Lună în prima sa misiune fără echipaj.

ADVERTISEMENT

Noua rachetă lunară a NASA a decolat de pe rampa de lansare 39B de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, miercuri, 16 noiembrie 2022. Această lansare este primul test de zbor al programului Artemis.

Uriașa rachetă, care transportă nava spațială Orion, a fost lansată miercuri de la Cape Canaveral, în Florida, după o serie de întârzieri datorate unor defecțiuni tehnice și uraganelor.

ADVERTISEMENT

Nava spațială transportă trei manechine complet echipate, care vor înregistra tensiunile și eforturile misiunii Artemis 1. Racheta se află acum la aproximativ 134.000 km de Lună.

Primul pas către explorarea spațiului cosmic pe termen lung

“Este primul pas pe care îl facem către explorarea spațiului cosmic pe termen lung, nu doar pentru Statele Unite, ci și pentru întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Cred că aceasta este o zi istorică pentru NASA, dar și pentru toți oamenii care iubesc zborurile spațiale umane și explorarea spațiului cosmic”, a declarat Hu.

“Ne vom întoarce pe Lună. Lucrăm la un program sustenabil și acesta este vehiculul care va transporta oamenii care ne vor aduce din nou pe Lună”, a adăugat el.

O misiune reușită va deschide calea pentru zborurile ulterioare Artemis 2 și 3.  Misiunea Artemis 3, care ar putea fi lansată abia în 2026, ar trebui să readucă oamenii pe suprafața Lunii pentru prima dată de la Apollo 17, în decembrie 1972.

Programul Artemis, denumit după sora geamănă a lui Apollo, prevede, de asemenea, construirea unei stații spațiale Lunar Gateway, o stație spațială în care astronauții vor locui și vor lucra în timp ce vor orbita în jurul Lunii.

“Să mergem mai departe înseamnă de fapt spre Marte”, a mai declarat Hu pentru BBC. “Aceasta este o piatră de hotar mai mare, o călătorie de doi ani, așa că va fi foarte important să învățăm dincolo de orbita noastră terestră.”

ADVERTISEMENT
Tags: