Ligi Inferioare

ASU Poli, clubul patronat de galerie! Are 500 de “socios” care achită taxe de până la 1000 de lei

Politehnica Timişoara este modelul de succes din fotbalul românesc. Acum cinci ani, când vechea Poli a intrat în faliment, suporterii au mers să ajute o echipă de amatori din liga a cincea....
02.07.2017 | 15:34
ASU Poli clubul patronat de galerie Are 500 de socios care achita taxe de pana la 1000 de lei
ADVERTISEMENT

Politehnica Timişoara este modelul de succes din fotbalul românesc. Acum cinci ani, când vechea Poli a intrat în faliment, suporterii au mers să ajute o echipă de amatori din liga a cincea. Clubul aparţine de Institutul Politehnic, dar, în realitate, galeria este adevăratul patron. “Salariile, primele jucătorilor, organizarea competiţiei, deplasările, masă, casă… Tot ce înseamnă banii cash, vin de la suporteri”, spune Marius Cociu, managerul sportiv.

Poli are aproape 500 de “socios”, unii dintre ei din Germania şi Marea Britanie. Aceştia achită taxe anuale între 100 şi 1.000 de lei, dar îşi plătesc apoi şi biletele la meciuri şi contribuie la cutia cu donaţii. Tot suporterii fac rost de sponsorizări şi cheltuie bani la partenerii clubului (baruri, magazine, locuri de recreere) pentru ca o parte din încasările acestora să ajungă la Poli. La schimb, fanii primesc un vot în Adunările Generale, care se ţin o dată la trei luni. Acolo, se renunţă la fulare şi cântece şi se trece la întocmit rapoarte şi analize. “E greu, suntem simpli suporteri care ne-am văzut puşi în faţă faptului împlinit, de a avea o echipă de fotbal”, recunoaşte Sebastian Novovic, liderul Peluzei Sud

ADVERTISEMENT

Sistemul funcţionează însă perfect. Toate salariile sunt achitate la timp, iar echipa visează ca la anul să lupte pentru promovarea în Liga I. Anul acesta, Poli s-a salvat la limită, a fost prima peste linie. “E un club unic în România. Nu mai zic la meciuri, galeria te face să te simţi cu adevărat fotbalist. Am mai văzut asemenea atmosferă doar la Rapid, care e înfrăţită cu Timişoara”, se mândreşte Ioan Mera, fundaşul care a adunat 80 de meciuri în Ligă I şi nouă prezenţe în Europa League.

“Suporterii s-au ridicat mult peste ce înseamnă prestaţia jucătorilor. Totdeauna, ne-au transmis şi nouă, şi jucătorilor că pe ei îi interesează atitudinea. Sezonul viitor o să facem mai mult. Suntem obligaţi”, promite Marius Cociu, managerul sportiv.

ADVERTISEMENT

Fanii lui Poli au primit sfaturi de la “colegii” din Austria, care au condus destinul lui Austria Salzburg. La cântece, se aseamănă însă mai mult cu Liverpool. “<Zi cu soare, fără soare, noi la Poli tot venim!> Asta e <You’ll Never Walk Alone>-ul nostru”, spune liderul galeriei.

Nu e însă uşor să joci la Poli. “La fiecare meci, unii dintre ei ne aduc critici. Îi înţeleg, pentru că ei sunt sprijinul nostru. Ne mai şi înjură, dar, personal, nu bag în seamă”, povesteşte mijlocaşul Vlad Bîte. “Au mai avut şi ei supărările lor. Mai ales după meciul cu UŢA. E normal, după ce te bate UŢA cu 3 la 0”, îl completează Ioan Mera. “La nervi, şi în familie te mai înjuri, dar nu ţinem supărare. Îi iubim pe jucători!”, explică Sebastian Novovic, şeful Peluzei Sud .

ADVERTISEMENT