Fotbal intern

Un MAGHIAR de seamă ŢINE cu noi:“SĂ CÎŞTIGE România”

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a prefaţat, pentru FANATIK.RO, partida România – Ungaria, programată sîmbătă, de la ora 19:00, pe Arena Naţională. Juristul îi atenţionează pe...
10.10.2014 | 17:52
Un MAGHIAR de seama TINE cu noiSA CISTIGE Romania
ADVERTISEMENT

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a prefaţat, pentru FANATIK.RO, partida România – Ungaria, programată sîmbătă, de la ora 19:00, pe Arena Naţională. Juristul îi atenţionează pe suporterii selecţionatei lui Victor Piţurcă să aibe un comportament decent pentru că riscăm suspendarea terenului în cazul unor scandări xenofobe. Asztalos şi-a amintit că a fost, la rîndul său, ţinta unor astfel de atacuri în perioada cînd era fotbalist la Baia Mare.

Domnule Asztalos, ce aşteptări aveţi de la partida România – Ungaria?

– Sper să fie o partidă bună, spectaculoasă, în urma căreia echipa naţională a României să cîştige.

ADVERTISEMENT

Aveţi prieteni care sînt cetăţeni români, dar susţin Ungaria sîmbătă?

– Nu cunosc! Nu fac astfel de teste de loialitate. Sincer, nu cunosc prieteni care vor ţine cu maghiarii sîmbătă seara.

Un monitor al UEFA va fi prezent la partidă

Aţi avut vreo discuţie cu reprezentanţii galeriilor din România?

– Nu, nu am avut discuţii directe, nici un contact. Ultima dată m-am întîlnit cu unii dintre liderii de galerie acum trei, patru ani.

ADVERTISEMENT

Va fi UEFA cu ochii pe noi la acest meci? Ce informaţii aveţi?

– Forul european are un monitor special pe problema rasismului şi a discriminării. Acest monitor vine incognito şi face un raport. La fel s-a întîmplat şi anul trecut, iar România a fost sancţionată pentru scandări xenofobe. Şi la această partidă va fi un monitor, care nu este o persoană care să vină cu observatorii, ci o persoană pe care Federaţia nu o cunoaşte.

Ce impresie v-a lăsat celebrul vers “pe ei, pe mama lor” din imnul suporterilor?

– Se putea face un altfel de imn. Dar nu cred că fanii cunosc acest imn, nu cred că va fi cîntat, motiv pentru care trebuie să trecem peste acest subiect şi să ne concentrăm pe fotbal. Am citit presa din Ungaria, iar acest subiect cu imnul suporterilor români nu este deloc tratat. A fost doar reacţia domnului Boloni. Pe ei i-a interesat conferinţa de presă a antrenorului maghiar, a jucătorilor. Se concentrează doar pe fotbal.

ADVERTISEMENT

“Ţin cu FC Universitatea Craiova!”

Ce informaţii aveţi referitor la suporterii maghiari care vor veni în România?

– Ştiu că o parte vor veni cu trenul şi vor merge la Gara Obor de unde vor fi conduşi la stadion. Acolo vor avea o zonă unde vor avea posibilitatea să-şi cumpere mîncare şi apă în euro. O altă parte va veni cu autocare şi va fi escortată de forţele de ordine. Pot să vă spun că se lucrează ca la carte şi că partida se va disputa în condiţii excelente.

Aţi fost fotbalist la Baia Mare. Cum aţi început şi de ce v-aţi lăsat?

– Am început din dragoste pentru fotbal. Am evoluat la nivel de juniori. M-am lăsat undeva în clasa a noua, a zecea pentru că părinţii mei nu mă susţineau să merg pe varianta sportivă. Şi-au dorit să fac şcoală. Nu regret că am ales această cale, dar regret că nu am făcut mai departe fotbal. Am fost copil de mingi la unele partide şi să vezi pe Steaua, pe Dinamo, pe Universitatea Craiova, al cărei fan sînt şi în prezent, era ceva deosebit.

ADVERTISEMENT

“Am primit ameninţări, dar cu moartea niciodată!”

Ca jucător aţi fost vreodată ţinta atacurilor xenofobe?

– Da! Mi s-au adresat şi mie vorbe de acel gen. Dar le-am gestionat cum trebuie. Jucam fotbal cu prietenii şi cînd cîştigam mai primeam astfel de vorbe. Eu am făcut şcoala cu predare în limba maghiară. Şi ne întîlneam întotdeauna cu secţia română la sport şi mai erau unele atacuri xenofobe.

Primiţi constant ameninţări din postura de preşedinte CNCD?

– Constant nu, dar situaţii în care am primit au existat. Dar mă simt foarte sigur pe mine şi nu mă împiedică nimic să-mi fac treaba aşa cum trebuie.

Cînd aţi fost ameninţat ultima dată şi care a fost motivul?

– Am avut un incident acum doi ani, în care am fost agresat verbal pe stradă. Am depus o plîngere la poliţie, dar persoanele respective nu au putut fi identificate. Dar sînt lucruri inevitabile pentru persoane care sînt în funcţie publică. Dar cu moartea nu am fost ameninţat niciodată.

“Sînt şocat de felul în care s-a schimbat galeria Rapidului”

Există xenofobism în rîndul galeriilor din România?

– Sînt cazuri, dar evit să spun că România ar fi o ţară xenofobă şi rasistă. Sînt un om care merge pe stadioane şi văd persoane care au astfel de manifestări. Toate galeriile au fani care folosesc un limbaj ofensator. Totuşi, mă şochează faptul că astfel de elemente au apărut şi în galeria Rapidului pentru că ei sînt ţinta unor astfel de atacuri. Dar, în ultima săptămînă, Petrolul a fost sancţionat dur, la partida Oţelul – Steaua s-a scandat împotriva ungurilor deşi nici unul nu se afla pe teren. Este păcat pentru că, de-a lungul timpului, mulţi sportivi cu origini maghiare au adus glorie României, începînd de la gimnastică pînă la fotbal.

În final, transmiteţi-le un mesaj spectatorilor care vor fi prezenţi pe Arena Naţională.

– Să-şi susţină cu demnitate echipa naţională, să vină cu steaguri şi să facă un adevărat spectacol. Suporterii trebuie să se conştientizeze că dacă nu vor avea un comportament în limita decenţei fac rău echipei naţionale pentru că ar putea fi sancţionată cu o partidă fără spectatori. Lucru pe care nimeni nu îl doreşte.

asztalos_csaba_ferenc_66020800

ADVERTISEMENT