News

Video. Atac armat în SUA, la parada de 4 Iulie. Cel puțin șase morţi şi 31 de răniţi. Poliția anunță reținerea principalului suspect. Update

Un nou atac armat în SUA. Un individ a deschis focul asupra mulțimii adunate la parada de 4 Iulie care a fost organizată într-o suburbie a oraşului Chicago.
04.07.2022 | 21:08
Video Atac armat in SUA la parada de 4 Iulie Cel putin sase morti si 31 de raniti Politia anunta retinerea principalului suspect Update
Poliția din Chicago este în alertă. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT
05-07-2022
04:07

Poliția americană anunță reținerea principalului suspect al atacului din Chicago

Poliţia din SUA anunță că l-a arestat pe suspectul atacului armat care a făcut luni cel puţin 6 morţi şi zeci de răniţi în cursul unei parade în apropiere de Chicago, prilejuite de ziua de 4 iulie, scrie BBC.

Robert E. Crimo III a fost reţinut în apropiere de Lake Forest, IL, au anunţat autorităţile în timpul unei scurte conferinţe de presă. Poliția a difuzat și fotografia acestuia.

04-07-2022
18:38

31 de răniți în urma atacului armat din suburbia Highland Park

Conform ultimelor informații, numărul morților și al răniților a crescut. Forțele de ordine care intervin la fața locului au transmis că au fost raportați cel puțin 6 morți și 31 de răniți.

Polițiștii au recuperat o pușcă de asalt. Suspectul are între 18 și 20 de ani și este un bărbat alb, cu părul lung și negru. 

În urma acestui atac armat, au fost raportați cel puţin șase morţi şi 16 răniți. Autoritățile locale din Highland Park, suburbia în care individul a deschis focul, au anunţat că 16 persoane au fost transportate la spital.

La periferia orașului Chigaco a fost măcel

Numeroşi poliţişti au fost deplasaţi la faţa locului şi au instituit un perimetru de securitatea în jurul centrului Highland Park“, se arată în comunicatul de presă.

ADVERTISEMENT

Acest incident armat a fost înregistrat într-un context în care violenţa provocată de arme este proaspătă în minţile multor americani. Mai ales din cauza masacrului de la 24 mai 2022. La acea vreme au fost împuşcaţi mortal 19 copii şi doi profesori la o şcoală elementară din Uvalde, Texas.

Cu doar 10 zile înainte, la 14 mai 2022, societatea americană fusese zguduită de un alt atac armat înfiorător. Atunci au fost ucişi 10 oameni într-un magazin din Buffalo, New York.

ADVERTISEMENT

Revenind la atacul lansat chiar de Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii, jurnaliștii americani estimaseră inițial
că există mai multe victime ale incidentului armat.

Reprezentantul statului Illinois în camera inferioară a Congresului SUA, Brad Schneider, care reprezintă, se afla în localitatea de pe malul Lacului Michigan când au fost auzite focurile de armă.

ADVERTISEMENT

Când au început rafalele

Echipa mea şi cu mine venisem pentru începutul defilării, când au început focurile de armă”, a scris politicianul într-o postare pe Twitter.

Jurnaliștii de la Chicago Sun-Times au notat că parada organizată cu ocazia zilei de 4 Iulie a fost întreruptă la aproximativ 10 minute după ce începuse. În acel moment, sute de oameni de oameni au început să fugă și a fost clar că ceva grav se întâmpla chiar atunci.

ADVERTISEMENT

Toată lumea fugea, se ascundea şi ţipa”, a declarat o producătoare a televiziunii, CBS, conform Agerpres. Știre în curs de actualizare. Revenim curând cu informații suplimentare.

Conform chicago.suntimes.com, se pare că atacatorul a tras de pe un acoperiș. “Acest lucru nu se întâmpla aici. Nu ar trebui să se întâmple nicăieri“, a declarat un martor care a fugit în siguranță împreună cu familia sa.

Jurnaliștii ziarului local au notat că bărbatușl înarmat a început să tragă de pe un acoperiș la 10 minute după ce parada de 4 Iulie din Highland Park a început luni dimineață.

Atacatorul încă nu a fost prins

După prânz, polițiștii din Highland Park au declarat că este vorba despre un “incident activ” și au îndemnat oamenii să stea departe de locul atacului armat. Autoritățile au continuat să îl caute pe trăgător, iar FBI a cerut ca oricine are imagini video cu împușcăturile sau posibile informații despre trăgător să sune la linia telefonică gratuită (800) CALL-FBI.

Un reporter al Chicago Sun-Times a văzut trei cadavre acoperite cu pături și alte cinci persoane rănite în apropierea tribunei principale. NorthShore University Health System a declarat că 26 de persoane au fost transportate la Highland Park Hospital și cinci la Evanston Hospital, “marea majoritate” fiind tratate pentru răni prin împușcare, deși unele “au suferit răni ca urmare a haosului care a urmat la paradă“.

Mai mulți martori au declarat că au auzit mai multe focuri de armă. Un martor a spus că a numărat mai mult de 20 de focuri de armă. Miles Zaremski, un locuitor din Highland Park, a declarat pentru Sun-Times: “Am auzit între 20 și 25 de împușcături, care se succedau rapid. Deci nu putea fi vorba doar de un pistol sau o pușcă“.

Imagini de coșmar la parada de 4 Iulie

Zaremski a spus că a văzut “oameni în acea zonă care au fost împușcați”, inclusiv “o femeie acoperită de sângeEa nu a supraviețuit“. Poliția le spunea oamenilor: “Toată lumea să se disperseze, vă rog. Nu este sigur să vă aflați aici“.

În timp ce fugeau de pe traseul paradei de pe Central Street, participanții la paradă, panicați, au lăsat în urmă scaune, cărucioare de copii și pături în timp ce căutau să se adăpostească, fără să știe ce s-a întâmplat. Chiar și în timp ce oamenii fugeau, o formație klezmer, care părea să nu fie conștientă de focurile de armă, a continuat să cânte, așa cum se vede în videoclipul postat mai sus.

Polițiști din Highland Park și din alte câteva jurisdicții, inclusiv poliția statului Illinois, unii înarmați cu puști, patrulau în zonă, căutându-l pe cel care a tras focurile de armă. “Se pare că trăgea de pe un acoperiș“, a declarat Chris Covelli, de la biroul șerifului din Lake County.

ADVERTISEMENT
Tags: