News

Atac armat în Tel Aviv. Un palestinian a deschis focul și a rănit mai mulți oameni, înainte să fie doborât de polițiști

Un atacator palestinian a împușcat trei persoane în Tel Aviv, înainte să fie doborât la rândul său de forțele de ordine.
09.03.2023 | 23:43
Atac armat in Tel Aviv Un palestinian a deschis focul si a ranit mai multi oameni inainte sa fie doborat de politisti
Atacator palestinian, împușcat în Tel Aviv. Foto: Times of Israel
ADVERTISEMENT

Atacul este considerat unul terorist, iar la fața locului au ajuns mai multe cadre medicale care intervin pe o stradă principală din centrul orașului, acolo unde a fost comis atacul. ”Suspectul a fost neutralizat de polițiști”, este menționat într-un comunicat al poliției.

Un palestinian a împușcat mai mulți oameni în Tel Aviv

Trei persoane au fost rănite, dintre care una grav, de bărbatul care a deschis focul asupra oamenilor care stăteau pe o terasă pe strada Dizengoff. Martorii vorbesc despre modul în care bărbatul a deschis focul la întâmplare, după care a fugit.

ADVERTISEMENT

Dintre cele trei victime una e in stare critică și are șanse minime de supraviețuire, în timp ce o a doua victimă e în stare gravă, potrivit medicilor de la Magen David Adom. Oamenii vor fi acum operați de urgență, în speranța că medicii vor reuși să le salveze viețile.

Teroristul a fost împușcat și ucis de doi ofițeri de poliție care se aflau la fața locului, au declarat reprezentanții legii. Bărbatul a fost identificat ca fiind Mutaz Salah al-Khawaja, în vârstă de 23 de ani, un palestinian din orașul Ni’lin din Cisiordania. Rapoartele mass-media în limba ebraică și palestiniană au transmis că al-Khawaja a fost membru Hamas, închis de două ori în Israel.

ADVERTISEMENT

Se pare că bărbatul nu avea permis de intrare în Israel când a comis atacul. Imaginile video ale camerei de supraveghere l-au arătat pe al-Khawaja în timpul atacului armat, iar mai multe videoclipuri au surprins momentele în care atacatorul a fost împușcat de ofițeri, conform Times of Israel.

”Am văzut un terorist și m-am ascuns”, a declarat un martor ocular pentru site-ul de știri Ynet. ”Am văzut polițiști alergând spre colțul clădirii. Între ei a început un schimb de focuri. A ieșit din spatele clădirii și l-au ucis”, a transmis un alt martor ocular.

ADVERTISEMENT

Atacul armat a zguduit orașul la sfârșitul unei zile tumultoase în care mii de israelieni din toată țara s-au angajat în proteste împotriva planurilor guvernului de a slăbi sistemul judiciar. În urma atacului, primarul Tel Avivului, Ron Huldai, a cerut protestatarilor antiguvernamentali să elibereze străzile pentru a permite poliției să securizeze zona.

Ministrul Apărării Yoav Gallant a fost informat despre atacul de la sediul agenției de securitate Shin Bet, a tranmis biroul său. Tensiunile dintre Israel și palestinieni au fost mari în ultimul an, IDF efectuând raiduri aproape în fiecare noapte în Cisiordania, pe fondul unei serii de atacuri teroriste palestiniene.

ADVERTISEMENT

Joi, mai mulți ofițeri de poliție sub acoperire au ucis trei membri ai Jihadului Islamic Palestinian care au deschis focul asupra lor în satul Jaba’ din Cisiordania. Un șir de atacuri palestiniene în Ierusalim și Cisiordania în ultimele luni au ucis 14 israelieni. În schimb, cel puțin 74 de palestinieni au fost uciși de la începutul anului, majoritatea în timpul atacurilor sau în timpul ciocnirilor cu forțele de securitate, dar unii erau civili neimplicați.

ADVERTISEMENT