News

Atac armat la un club gay din Norvegia. Două persoane au fost ucise, iar alte 14 rănite. Cine ar fi atacatorul / Update

Două persoane au fost ucise iar alte paisprezece rănite după ce un bărbat a deschis focul în noaptea de vineri spre sâmbătă într-un club gay din Oslo, capitala Norvegiei
25.06.2022 | 09:23
Atac armat la un club gay din Norvegia Doua persoane au fost ucise iar alte 14 ranite Cine ar fi atacatorul  Update
Atac armat în capitala Norvegiei, Oslo. Sursa foto: captură foto Youtube
ADVERTISEMENT
25-06-2022
10:03

Presupusul autor al atacului, un norvegian de origine iraniană

Presupusul autor al atacului armat din centrul Oslo, soldat cu doi morţi şi 21 de răniţi, dintre care zece grav, este un norvegian de origine iraniană, anunţă sâmbătă poliţia norvegiană, potrivit AFP.

Suspectul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, le era cunoscut serviciilor de informaţii interne, potrivit poliției din Oslo. Acesta este cunoscut autorităților cu privire la fapte mărunte, de exemplu purtarea unui cuţit, şi o condamnare cu privire la deţinere de droguri.

Unul dintre pub-urile unde a avut loc atacul din noaptea trecută este cel mai vechi și mai tradițional pub-uri LGTBQ din Oslo, unde era sărbătorită luna Pride. Atacul este în acest moment o posibilă crimă motivată de ură și teroare.

Din cauza acestui atac, parada LGBTQ care era programată să aibă loc sâmbătă a fost anulată.

Două persoane au fost ucise iar alte paisprezece rănite în urma unui atac armat petrecut la un club dedicat comunității LGBTQ din Oslo.

Atac armat în Oslo

Atacul asupra clubului London Pub din Oslo a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei locale 01.00 (02.00 ora României), poliția norvegiană arestând un suspect care avea două arme asupra lui.

ADVERTISEMENT

„A fost confirmată moartea a două persoane în urma împuşcăturilor. Sunt mai mulţi răniţi grav. În total, 14 persoane primesc îngrijiri din partea personalului sanitar. Trei persoane sunt grav rănite”, a declarat şeful operaţiunilor poliţiei, Tore Barstad, citat de postul de radio NRK.

„Totul indică acum că a fost o singură persoană care a comis această faptă”, a mai precizat acesta.

ADVERTISEMENT

Un suspect, despre care se crede că este singurul autor, a fost reținut, a declarat poliția reporterilor. Suspectul era cunoscut de autorități, a informat postul public NRK, adăugând că acesta nu cooperează cu autoritățile.

Locul crimei s-a extins de la London Pub, un club popular destinat comunității LGBTQ, printr-un club vecin și mai departe către o stradă din apropiere, unde suspectul a fost reținut la câteva minute după ce a început să tragă, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Tore Barstad, pentru ziarul Aftenposten, potrivit Reuters.

ADVERTISEMENT

„Am văzut un om venind cu o geantă”

Capitala Norvegiei a semănat cu un oraș asediat noaptea trecută, după ce elicopterele poliției au survolat centrul capitalei în timp ce sirenele ambulanţelor şi ale maşinilor de poliţie s-au auzit în întreg oraşul.

„Am văzut un om venind cu o geantă, a luat o armă şi a început să tragă”, a declarat Olav Roenneberg, jurnalist NRK, care se afla la faţa locului în momentul în care au avut loc împuşcăturile, mai precizează Reuters.

ADVERTISEMENT

Atacul a fost un „act teribil și profund șocant asupra unor oameni nevinovați”, a declarat prim-ministrul Jonas Gahr Stoere într-o declarație pentru agenția de presă norvegiană NTB.

„Nu știm încă ce se află în spatele acestui act teribil, dar celor care se tem și sunt în doliu, vreau să spun că suntem alături de voi”, a mai spus premierul norvegian.

Suspetul era înarmat cu două arme de foc, dar nu au fost trase focuri de armă în timpul arestării, potrivit poliției.

Poliția a precizat că mai multe persoane private ar fi contribuit la arestarea făptuitorului .

„Sunt niște oameni adevărați care au făcut un efort eroic pentru a obține controlul asupra făptuitorului”, a precizat pentru presa norvegiană Tore Barstad.

ADVERTISEMENT
Tags: