News

Atac armat la un liceu din SUA: trei elevi au fost împuşcaţi mortal. Autorul, un băiat de 15 ani

Un băiat de 15 ani a fost arestat după ce a tras cu un pistol semiautomat într-un liceu din statul american Michigan. El a ucis trei elevi și a rănit opt persoane.
01.12.2021 | 13:07
Atac armat la un liceu din SUA trei elevi au fost impuscati mortal Autorul un baiat de 15 ani
ADVERTISEMENT

Atacul s-a produs marți după-amiază, la un liceu din Oxford, Michigan, Statele Unite, relatează CNN. Elevii liceului din Oxford ucişi sunt Tate Myre, în vârstă de 16 ani, Hana St. Juliana, în vârstă de 14 ani, şi Madisyn Baldwin, în vârstă de 17 ani, a anunțat şeriful din Oakland, Michael Bouchard.

Alte opt persoane, între care un profesor și şapte elevi, au fost împuşcate, a spus Bouchard. Trei dintre răniți sunt în stare critică. Un băiat de 14 ani, împușcat în cap, se află în stare gravă la spital, iar trei elevi sunt în stare stabilă. Profesorul care a fost împuşcat a fost externat, a mai spus șeriful.

ADVERTISEMENT

Acesta a adăugat că mai multe persoane care se grăbeau să iasă din școală au suferit răni ușoare care nu le pun viața în pericol.

Băiatul ar putea fi judecat ca adult

Suspectul a fost arestat rapid, la două sau trei minute după intervenția autorităţilor. Șeriful Michael G. McCabe a declarat că părinţii acestuia au angajat un avocat şi i-au interzis să vorbească cu poliţia.

ADVERTISEMENT

Băiatul este reţinut la o unitate de detenţie pentru minori, Oakland County Children’s Village, şi se află sub supraveghere pentru a nu se sinucide, fiind verificat la fiecare 15 minute, a declarat David Coulter, de la poliţia din Oakland.

McCabe a spus că băiatul ar putea fi judecat ca adult, dar acest lucru depinde de încadrarea pe care o vor face procurorii din Oakland County.

ADVERTISEMENT

Michael Bouchard a declarat la o conferinţă de presă că arma folosită în atac și preluată de polițiști fusese cumpărată vineri de tatăl băiatului. Este vorba de un pistol semiautomat Sig Sauer SP2022 cu calibrul de 9 milimetri care era încărcat în momentul confiscării: acesta conţinea încă şapte cartuşe și, din fericire, atacatorul nu a apucat să le tragă pe toate.

În imaginile video surprinse de o cameră video din şcoală se vede că băiatul înarmat a ieşit din toaletă cu arma.

ADVERTISEMENT

“Această rană nu va dispărea niciodată”

Bouchard a povestit apoi cum a decurs intervenția. Polițiștii au ajuns la şcoală în câteva minute de la apelurile de urgenţă care anunțau împuşcăturile. “În timp ce veneau pe hol, l-au văzut. Şi-a ridicat mâinile, au luat arma şi l-au luat în arest”, a spus șeriful.

“Acest lucru ne atinge pe toţi personal şi profund şi o va face pentru o lungă perioadă de timp. Această rană nu va dispărea niciodată”, a declarat Bouchard.

Autorităţile au recuperat mai multe cartuşe din şcoală şi din primele cercetări se pare că băiatul a tras 15-20 de focuri.

“În acest moment, credem că a acţionat singur”, a spus McCabe. Acesta a adăugat că autorităţile ştiu cum a introdus suspectul arma în şcoală, dar a refuzat să ofere detalii.

În timpul intervenției toţi elevii evacuaţi au fost duși într-un magazin de lângă școală. John Lyman, ofiţer de informaţii publice pentru Departamentul de Pompieri Rochester Hills, a spus că aproximativ 25 de agenţii şi aproape 60 de ambulanţe au intervenit după după primirea apelului de urgență.

Cel mai urât coșmar al unui părinte

Nu se ştie încă dacă cei trei studenţi ucişi au fost ţintele ucigaşului sau au fost împușcați la întâmplare, relatează CNN.

La domiciliul suspectului a fost făcută o percheziție, iar polițiștii au luat un telefon și examinează și alte obiecte care ar putea prezenta interes pentru anchetă. Bouchard a spus că autoritățile nu au avut informații înainte de producere atacului și analizează acum mai multe imagini cu o țintă și o armă pe care suspectul le postase pe rețelele de socializare.

“Cred că este cel mai urât coșmar al unui părinte”, a spus guvernator al statului Michigan, Gretchen Whitmer, adăugând că atacurile din școli sunt “o problemă exclusiv americană pe care trebuie să o înfruntăm”. “Inima mea e lângă familii. Este o tragedie inimaginabilă. Sper că vom folosi cu toții ocazia și să îmbrățișăm familiile, copiii afectați, personalul școlilor și această comunitate”, a adăugat ea.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a transmis, marți, în timp ce se afla în Minnesota, un mesaj pe acest subiect: “Inima mea este alături de familiile care îndură durerea inimaginabilă a pierderii celor dragi. Trebuie să știți că întreaga comunitate se află într-o stare de șoc acum”, a spus el.

ADVERTISEMENT
Tags: