News

Un an de la atacul de la Capitoliu. Joe Biden: Donald Trump nu poate accepta că a pierdut alegerile. Reacția fostului președinte. Update

Președintele SUA, Joe Biden, a susținut joi un discurs la Capitoliu, la împlinirea unui an de la atacul asupra clădirii ce adăpostește legislativul american.
06.01.2022 | 18:20
Un an de la atacul de la Capitoliu Joe Biden Donald Trump nu poate accepta ca a pierdut alegerile Reactia fostului presedinte Update
ADVERTISEMENT
06-01-2022
16:22

Donald Trump: Joe Biden încearcă să divizeze și mai mult America

Fostul președinte Donald Trump l-a criticat președintele Joe Biden pentru discursul său.

Biden, un democrat, „mi-a folosit astăzi numele pentru a încerca să divizeze și mai mult America”, a spus Trump într-o declarație scrisă emisă joi. „Acest teatru politic este doar o distragere a atenției.”

Trump l-a acuzat pe Biden că ne „distruge națiunea” cu politici „nebunești” de frontieră, „alegeri corupte” și „închideri devastatoare de școli”.

06-01-2022
16:20

Joe Biden: Trump a refuzat să accepte rezultatul alegerilor

Joe Biden l-a atacat direct pe Donald Trump îndiscursul rostit în cadrul memorialului revoltei de la Capitoliu.

Biden l-a acuzat pe fostul președinte că a răspândit o „țesătură de minciuni” despre ultimele alegeri din SUA și democrația americană.

„A făcut acest lucru pentru că prețuiește puterea în detrimentul principiilor, deoarece vede că propriul său interes era mai important decât interesul țării sale”, a spus Biden despre Trump.

„Ego-ul lui rănit contează mai mult pentru el decât democrația noastră sau Constituția noastră”, a spus Biden în Statuary Hall, o zonă prin care au defilat protestatarii în urmă cu un an.

“Nu poate accepta că a pierdut, deși asta au spus 93 de senatori ai Statelor Unite, propriul său procuror general, propriul său vicepreședinte, guvernatorii și oficialii de stat din fiecare stat de luptă.”

Biden, care a fost vizibil furios în discursul său, a spus că luarea cu asalt a Capitoliului a fost fără precedent în istoria SUA.

Trump, a spus el, a făcut ceea ce niciun alt președinte din istoria Americii nu a făcut vreodată: „A refuzat să accepte rezultatul alegerilor”.

Președintele a numit evenimentele din 6 ianuarie 2021 „o insurecție armată”. Protestatarii „căutau să nege voința oamenilor. Nu căutau alegeri libere și corecte. Ei căutau să răstoarne un scrutin.”

„În acest moment trebuie să decidem ce fel de națiune vom fi”, a spus Biden la memorial. „Vom fi o națiune care acceptă violența politică ca normă?”

Statele Unite ale Americii sunt o țară profund divizată pe o gamă largă de probleme politice, economice, sociale sau culturale. Această stare a fost cât se poate de vizibilă în evenimentele care au avut loc pe 6 ianuarie 2021 în Capitoliu, unul dintre centrele puterii din Washington DC.

La un an de la evenimentele violente, președintele Joe Biden, cel a cărui alegere i-a determinat pe unii dintre votanții lui Donald Trump să treacă de forțele de securitate și să ocupe clădirea Capitoliului, urmează să țină un discurs care să marcheze evenimentul, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Lupta pentru sufletul Americii

Campania electorală pentru președinția Statelor Unite ale Americii s-a dovedit a fi una extremă, atât în alegerile primare, cât și în confruntarea dintre Donald Trump și Joe Biden. Candidatul democraților a promis că va lupta pentru “sufletul Americii “.

Jen Psaki, secretara de presă a Casei Albe, a anunțat că Joe Biden urmează să îl acuze pe Donald Trump că este responsabil de evenimentele violente din urmă cu un an.

ADVERTISEMENT

Joe Biden, după cum explică secretarea sa de presă, consideră că evenimentele de pe 6 ianuarie reprezintă apogeul problemelor pe care fosta administrație le-a cauzat sau exacerbat în Statele Unite.

După cum subliniază unii critici, declarațiile făcute de Jen Psaki reprezintă o renunțare la strategia de comunicare din ultimul an a Casei Albe legată de evitarea menționării numelui fostului președinte.

ADVERTISEMENT

În prezent, poziția lui Joe Biden este una extrem de sensibilă. Auspiciile nefericite sub care și-a început mandatul, evoluția pandemiei și problemele economice și politice exacerbate de Covid-19 au dus la o reducere a încrederii pe care americanii o au în președintele lor.

Îngrijorările americanilor legate de modul în care evoluează democrația lor este împărtășită și de fostul președinte de stânga al SUA, Jimmy Carter, într-un articol din New York Times.

ADVERTISEMENT

“Marea noastră naţiune se clatină în prezent pe marginea unei prăpastii din ce în ce mai adânci. Fără acţiuni imediate, riscăm serios să trăim o confruntare civilă şi să pierdem democraţia noastră preţioasă”, a notat fostul președinte.

ADVERTISEMENT
Tags: