News

Atac chimic la sediul unui ziar de investigații din Rusia. Angajaţii, blocaţi în clădire

15.03.2021 | 16:36
Atac chimic la sediul unui ziar de investigatii din Rusia Angajatii blocati in cladire
ADVERTISEMENT

Ziarul de investigații Novaia Gazeta, unul dintre simbolurile presei independente din Rusia, invocă, în comunicatul transmis cu puțin timp în urmă, un atac chimic, după ce o substanță necunoscută a fost deversată, luni dimineață, la intrarea în sediul redacției.

Forțele de ordine s-au deplasat la fața locului pentru a preleva probe și așteaptă rezultatul analizelor de laborator. La ora redactării acestei știri, angajații sunt blocați în clădire.

ADVERTISEMENT

Nu putem să circulăm între etaje sau să ieşim în stradă”, a declarat redactorul-șef, Dmitri Muratov. Din primele informații, atacul ar fi în strânsă legătură cu cel din vara lui 2017, când indivizi care nu au fost identificați nici până astăzi au împroşcat cu substanţe otrăvitoare atât locuinţa, cât şi automobilul jurnalistei Iulia Latinina.

Redacția celui mai cunoscut ziar independent din Rusia a fost ținta unui atac nuclear

Imobilul în care se află redacţia noastră a fost vizat în această (luni) dimineaţă de un atac chimic”, se arată în comunicatul transmis de publicația Novaia Gazeta. Substanța descoperită chiar la intrarea în sediul redacției rămâne, pentru moment, învăluită în mister.

ADVERTISEMENT

Fondat la 1 aprilie 1993, acest ziar este una dintre puţinele surse de informare din Rusia care continuă să se opună regimului Putin, chiar dacă șase jurnaliști au fost ucişi în ultimii ani ca urmare a investigațiilor pe care le-au realizat.

Printre ei s-au numărat Iuri Şcekoşihin, autor al unor articole ce vizau crima organizată, corupţia şi serviciile secrete, Anna Politkovskaia, care a adus la lumină abuzurile comise de autorități în Cecenia şi Anastasia Baburova, o tânără de doar 25 de ani în vizorul căreia se aflau grupurile neonaziste din Rusia.

ADVERTISEMENT

Posibilă legătură cu atacul asupra jurnalistei Iulia Latinina

Atacul chimic din această dimineață pare a avea o legătură cu cel asupra Iuliei Latinina, unul dintre comentatorii și politologii ziarului Novaia Gazeta care au criticat în termeni duri politica guvernului rus în Cecenia şi în Caucaz.

De asemenea, aceasta a relatat despre dezastrul de la Smolensk, aducând acuzații grave Comitetului de Aviaţie și nu s-a sfiit să afirme că intervenţia rusească în Georgia a avut în spate un plan pregătit de multă vreme.

ADVERTISEMENT

După toate aceste dezvăluiri, în vara lui 2017, locuința și automobilul acesteia au fost împroșcate cu substanțe otrăvitoare de câțiva indivizi necunoscuți. Deși au trecut aproape 4 ani de atunci, autoritățile nu au oferit prea multe detalii cu privire la acest incident.

Sunt speriată… Sunt îngrozită că necunoscuţii care au făcut asta erau pregătiţi să facă victime. Acum sunt în străinătate, iar părinţii mei sunt, de asemenea, în străinătate. Nu cred că mă voi întoarce în Rusia curând”, mărturisea jurnalista, înainte să părăsească țara.

ADVERTISEMENT
Tags: