News

Atac cibernetic asupra unei cunoscute companii din industria alimentară, din România. Recomandările DNSC

Atac cibernetic la compania care deține brandul Cocorico. Directoratul Național de Securitate Cibernetică anunță că lucrează la acest caz
13.03.2025 | 19:00
Atac cibernetic asupra unei cunoscute companii din industria alimentara din Romania Recomandarile DNSC
Hackerii au atacat cibernetic o cunoscută companie din România. Foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a informat cu privire la un atac cibernetic asupra AAylex One, grupul integrat din industria alimentară, care include fluxul complet de producţie, distribuţie şi comercializare a produselor din carne de pui, cunoscute sub marca Cocorico.

Activitatea companiei a fost afectată în urma atacului cibernetic

Cei de la companie au sesizat imediat autoritățile, astfel că specialiștii DNSC s-au deplasat la fața locului pentru a oferi ajutor. În acest context, se desfășoară o investigație, în urma căreia s-a descoperit că este vorba despre un atac informatic de tip ransomware, lansat de un grup infracţional internaţional.

ADVERTISEMENT

„Activitatea companiei a fost sever afectată, urmând ca aceasta să fie reluată progresiv, pe măsură ce activităţile de investigaţie şi remediere sunt derulate, cu sprijinul partenerilor specializaţi în domeniul securităţii cibernetice şi cu asistenţa experţilor DNSC.

AAylex a luat măsurile care se impun pentru informarea părţilor-cheie interesate, precum şi pentru diminuarea impactului asupra activităţilor proprii şi partenere.

ADVERTISEMENT

Menţinerea comunicării constante reprezintă una dintre principalele priorităţi ale companiei, astfel încât se bazează pe colaborarea şi înţelegerea tuturor partenerilor săi, în perioada de timp necesară pentru depăşirea acestor dificultăţi şi până la revenirea completă a activităţii grupului, conform standardelor de calitate şi excelenţă obişnuite”, se arată în comunicatul transmis.

Directoratul recomandă partenerilor să acorde o atenție sporită asupra mesajelor suspecte primite în numele companiei. De asemenea, aceștia trebuie să evite comunicarea datelor confiențiale prin canale nesecurizate.

ADVERTISEMENT

Recomandările specialiștilor DNSC

Alte recomandări de urmat în astfel de cazuri fac referire la implementarea unor măsuri de securitate cibernetică cu caracter general, precum: sporirea vigilenţei la verificarea e-mailurilor primite, în special a celor care conţin ataşamente sau linkuri suspecte și utilizarea unei soluţii de tip anti-malware care să permită scanarea automată a ataşamentelor şi linkurilor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, DNSC îndrumă spre actualizarea de urgenţă a sistemelor de operare, a programelor antivirus, browserelor web, clienţilor de e-mail şi a programelor de tip Office, monitorizarea continuă a accesului la reţea de către cei responsabili din departamentele IT, instalarea unei soluţii de control al aplicaţiilor, crearea unor puncte de restaurare a sistemului şi realizarea de back-up pentru fişiere și realizarea periodică de sesiuni de training cu personalul.