News

Atac cibernetic la Spitalul Victor Babeș din București. Ministrul Sănătății: 5 spitale sunt în vizorul hacker-ilor – UPDATE

20.06.2019 | 11:05
Atac cibernetic la Spitalul Victor Babes din Bucuresti Ministrul Sanatatii 5 spitale sunt in vizorul hackerilor  UPDATE

Un atac cibernetic s-a produs la Spitalul Victor Babeș (n.r.: spital de boli infecțioase) din București. Ministrul Sănătății a lansat un avertisment într-o intervenție telefonică la postul de știri Digi 24 în care a spus că situația pacienților poate fi afectată serios. Mai mult, Sorina Pintea a declarat că s-a identificat „o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice” mai ales în cursul zilei de ieri.

Atacul cibernetic de la Spitalul Victor Babeș nu ar fi singurul

UPDATE, ora 11:06 Ministrul Sănătății spune că există atacuri asupra a 5 spitale. Nu se știe care sunt celelalte spitale, dar ministrul Sorina Pintea a anunțat că sunt în curs de identificare. Pintea a spus că Spitalul din Huși și-a pierdut toate documentele despre pacienți și au fost recuperate cu greu.

„În cursul după amiezii de ieri am primit informații. S-au identificat o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice. În acest context, Centrul național de răspuns atrăgea atenție personalului să ia măsuri. Existența unui back-up a fișierelor care nu este conectat la rețea este obligatorie. Dispozitivele utilizate să fie utilizate și să aibă soluții de securitate. Raportarea incidentelor trebuie făcută la 911.

Pacienții pot fi afectați. Toate documentele eliberate din spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic, iar activitatea de internare, de externare, de eliberare a rețetelor  este afectată. Pierderea datelor este de neconceput. Fiecare spital are un sistem propriu și trebuie să asigure mentenanța acestor sisteme. Respectarea regulilor primite de la Centrul Național de Răspuns trebuie permanentizată”,  a declarat Sorina Pintea la Digi 24.

Sorina Pintea spune că viețile pacienților pot fi afectate. Sursa foto: edițiadedimineață.ro

Ce este de făcut

Este vorba despre afectarea sistemelor informatice din unitățile spitalicești prin utilizarea unor aplicații de tip ransomware, conform celor de la CERT-RO care au alarmat instituțiile sanitare. Aceste aplicații blochează accesul la fișierele cu date despre istoricul medical al pacienților ori situația aprovizionării anumitor spitale cu medicamente sau echipamente necesare pentru desfășurarea operațiunilor de salvare a vieților.

Medicul sau asistenta care dorește să acceseze fișierul din sistemul informatic se va lovi de un mesaj în care se cere plata unei sume, acesta fiind modul în care acționează acest virus informatic. CERT-RO avertizează personalul medical să nu deschidă fișierele primite prin e-mail decât dacă știu expeditorul și să eviteze accesarea unor oferte din mediul online, indiferent de forma în care sunt prezentate.