News

Atac cu drone explozive asupra unui aeroport din Irak. Ținta: baza militară SUA din zonă

Un atac cu drone explozive a avut loc marți seara asupra unui aeroport din Irak. Ținta atacatorilor a fost o bază SUA din zonă.
07.07.2021 | 08:02
Atac cu drone explozive asupra unui aeroport din Irak Tinta baza militara SUA din zona
ADVERTISEMENT

Un atac cu drone-capcană a fost consemnat marţi seara în zona aeroportului internaţional din Erbil, oraş situat în nordul Irakului. În regiune sunt găzduite mai multe trupe americane.

Potrivit presei internaționale, cel puțin 3 drone și 20 de rachete au lovit zona. Atacul a afectat atât aeroportul, cât și consulatul SUA din zonă.

ADVERTISEMENT

Din primele informații, atacul, care a avut loc în jurul orei locale 19:30, nu a provocat victime şi nici daune materiale, iar pompierii au controlat un început de incendiu.

Mai multe drone explozive au atacat un aeroport din Irak. Ținta: baza militară SUA din zonă

Mai multe drone cu transport explozibil au lovit marți baza aeriană Erbil din nordul Irakului, unde sunt găzduite trupe americane. Imediat, SUA a reacționat și a emis un comunicat.

ADVERTISEMENT

”Suntem conștienți de raportarea unui incident UAS (n.r. sistem de aeronave fără pilot – drone) în vecinătatea Erbil, Irak. În acest moment, rapoartele inițiale nu indică daune materiale sau victime”, a declarat pentru Fox News purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jessica McNulty.

Pentagonul a confirmat că mai multe trupe americane sunt localizate în prezent în Erbil, dar nu a răspuns la întrebări cu privire la câte sunt localizate acolo.

ADVERTISEMENT

Există aproximativ 2.500 de soldați răspândiți în ”mai multe facilități ale Forțelor de Securitate irakiene”, a confirmat McNulty.

Aproape 50 de atacuri cu drone consemnate în 2021 în Irak

Numai de la începutul anului, circa 48 de atacuri cu drone capcană au vizat structuri americane în Irak, unde 2.500 de soldaţi americani sunt desfăşuraţi ca parte a coaliţiei internaţionale antiteroriste.

ADVERTISEMENT

Aceste atacuri de marți au loc la o săptămână după cele americane împotriva poziţiilor Hachd al-Chaabi, forţe paramilitare pro-iraniene care acţionează în Siria şi Irak, în urma cărora au fost ucişi 12 luptători.

În luna aprilie, o dronă încărcată cu explozibil a lovit cartierul general al forțelor masate la aeroportul din Erbil, capitala Kurdistanului irakian.

Apoi, în mai, un alt dispozitiv de acest fel a lovit baza Ain Al-Asad, unde sunt staționate trupe americane. Pe 9 iunie, trei drone cu explozibil au vizat aeroportul din Bagdad, unde se află, de asemenea, soldați americani. Unul dintre aparate a fost interceptat de armata irakiană.

Atacul din prezent vine la o zi după ce mai multe rachete și o dronă au vizat baza aeriană Ain al-Asad, care găzduiește trupele SUA, și Ambasada SUA la Bagdad, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT
Tags: