News

Atac cu rachete asupra Ambasadei SUA în Irak. Este al treilea în decurs de o săptămână

22.02.2021 | 21:37
Atac cu rachete asupra Ambasadei SUA in Irak Este al treilea in decurs de o saptamana
ADVERTISEMENT

O salvă de rachete a căzut, luni seara, asupra Ambasadei Statelor Unite ale Americii din Bagdad, Irak și a unor zone rezidenţiale din jurul acestui cartier cu măsuri de securitate sporite, perimetru ultrasecurizat situat în centrul capitalei, unde se află mai multe instituţii de stat şi reprezentanţe diplomatice.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale majore. Acesta este al treilea atac produs în ultima săptămână care vizează obiective americane din Irak.

ADVERTISEMENT

Un civil american a murit și alte cinci persoane au fost rănite marțea trecută, după ce membrii unui grup cunoscut sub numele de Awliyaa al-Dam (n.r. Gardienii sângelui) au bombardat baza aeriană din Kurdistan.

Ambasada SUA în Irak a fost atacată cu rachete

Potrivit unui comunicat transmis de serviciile de securitate la scurt timp după atac, nu au fost raportate victime, ci pagube materiale „minore”, printre care și un vehicul avariat. Una dintre rachetele lansate în această seară a căzut în perimetrul vast al complexului, unde se află Ambasada Statelor Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT

Un contractor care lucra pentru forțele coaliției conduse de SUA în Irak a fost, săptămâna trecută, într-un alt bombardament produs în apropiere de aeroportul internațional din Erbil.

Sâmbătă, încă un tir cu rachete a vizat baza aeriană Balad din provincia Salahaddin, rănind grav un angajat irakian al companiei americane care se ocupă de întreţinerea avioanelor de luptă multirol F-16.

ADVERTISEMENT

Ministerul de Interne al Kurdistanului a confirmat, printr-un comunicat de presă transmis ulterior, că „mai multe rachete” au lovit oraşul. „Agenţiile însărcinate cu securitatea au lansat o anchetă minuţioasă”, a mai spus acesta, solicitându-le civililor să rămână în case până la noi ordine.

Forţe de securitate au fost desfăşurate în jurul aeroportului după atac, în timp ce zgomotul elicopterelor în zbor putea fi auzit la periferia oraşului, a relatat un corespondent AFP. Primele publicații care au anunțat atacul au fost, însă, cele pro-iraniene.

ADVERTISEMENT

Potrivit purtătorului de cuvânt al coaliţiei conduse de SUA, Wayne Marotto, angajatul rănit grav nu era irakian. Preşedintele Barham Saleh a catalogat atacul drept „un act terorist criminal şi o escaladare periculoasă” pentru securitatea din regiune.

ADVERTISEMENT
Tags: