News

Atac cu rachete asupra unei baze din Irak în care se aflau și soldați americani

16.02.2021 | 09:02
Atac cu rachete asupra unei baze din Irak in care se aflau si soldati americani
ADVERTISEMENT

O salvă de rachete a căzut, luni seara, asupra bazei aeriene din Kurdistanul irakian, provocând decesul unei persoane şi rănirea altor cinci, printre care și un soldat american. Potrivit coaliției conduse de SUA, atacul a fost revendicat de un grup mai puțin cunoscut, numit Awliyaa al-Dam (n.r. Gardienii sângelui).

Este pentru prima dată după aproape două luni când instalaţii militare sau diplomatice occidentale din Irak devin ținte ale unor astfel de tiruri. Cel puţin trei rachete au lovit, în jurul orei locale 21:30, în suburbiile nord-vestice ale Erbilului, capitala acestei regiuni autonome din nordul țării.

ADVERTISEMENT

Pe lângă complexul militar, două dintre ele au căzut peste zone rezidenţiale de la periferia oraşului. Delovan Jalal, responsabil al departamentului de sănătate din Erbil, a anunțat că o persoană din cele cinci rănite se află în stare gravă.

O salvă de rachete a lovit într-o bază aeriană din Irak

Ministerul de Interne al Kurdistanului a confirmat printr-un comunicat de presă transmis ulterior că „mai multe rachete” au lovit oraşul. „Agenţiile însărcinate cu securitatea au lansat o anchetă minuţioasă”, a mai spus acesta, solicitându-le civililor să rămână în case până la noi ordine.

ADVERTISEMENT

Forţe de securitate au fost desfăşurate în jurul aeroportului după atac, în timp ce zgomotul elicopterelor în zbor a putut fi auzit la periferia oraşului, susține un corespondent al AFP. Primele publicații care au anunțat atacul au fost, însă, cele pro-iraniene.

Potrivit purtătorului de cuvânt al coaliţiei conduse de SUA, Wayne Marotto, angajatul rănit grav nu era irakian. Preşedintele Barham Saleh a catalogat atacul drept „un act terorist criminal şi o escaladare periculoasă” pentru securitatea din regiune.

ADVERTISEMENT

Două surse din cadrul serviciilor de informaţii au precizat pentru AFP că rachetele de 107 milimetri au fost lansate din teritoriul regiunii autonome, la o distanţă de opt kilometri vest de Erbil.

Din toamna anului 2019, instalaţii militare şi diplomatice occidentale irakiene au devenit țintele a zeci de rachete, precum şi a unor atacuri cu bombă, multe dintre aceste acțiuni fiind comise în Bagdad.

ADVERTISEMENT