News

Putea fi prevenit atacul japonez de la Pearl Harbour din 7 decembrie 1941? Semnele pe care americanii le-au ignorat

Atacul japonez de la Pearl Harbour din 7 decembrie 1941. Ce puteau face americanii pentru a-l preveni și ce semne evidente au ignorat. Cum s-au pregătit niponii
07.12.2021 | 12:06
Putea fi prevenit atacul japonez de la Pearl Harbour din 7 decembrie 1941 Semnele pe care americanii leau ignorat
ADVERTISEMENT

7 decembrie 1941 rămâne data la care forțele imperiale japoneze au atacat baza americană de la Pearh Harbour. SUA nu se implicaseră în cel de al Doilea Război Mondial, izbucnit la 1 septembrie 1939.

Americanii, ca și în Primul Război Mondial, consideraseră că nu le fusese afectat interesul lor direct. Apropiații fostului președinte american W. Wilson (mai ales experții în geopolitică) fuseseră nemulțumiți în 1919 de faptul că Austro-Ungaria fusese desființată, întrucât o considerau viabilă din punct de vedere economic.

ADVERTISEMENT

Cum a avut loc atacul japonez de la Pearl Harbour din 7 decembrie 1941

Interesant este că, în SUA, japonezii erau destul de prezenți pe Coasta de Vest. Navele comerciale nipone făceau escale în Hawaii, de unde ajungeau la San Francisco.

Să nu mai vorbim de marea comunitate de imigranți chinezi care contribuiseră la construcția căilor ferate transamericane.

ADVERTISEMENT

În SUA, se știa despre pregătirile militare japoneze. Ce importanță a avut sportul?

Plecând de la aceste coordonate, relațiile americano-japoneze nu aveau probleme mari în anii 30. Ba chiar, japonezii se arătau încântați de baseball, sportul american atât de iubit.

Astfel, echipe formate sportivi de mare performanță mergeau în acea perioadă, la meciuri demonstrative și la seminarii sportive organizate de universitățile imperiale.

ADVERTISEMENT

Mo Berg, jucătorul ajuns spion fără să vrea

Mo Berg (1902-1972) era un „catcher”, așa cum numesc americanii poziția de închidere. În toamna anilor 1932 și 1934, el a mers în Japonia la un astfel de seminar. Mo Berg era un sportiv atipic. La 30 de ani, în plină glorie (a debutat în 1923, iar pe postul care l-a consacrat a jucat în intervalul 1926-1934), Mo Berg nu se căsătorise, cunoștea până la 12 limbi străine, în plus, fiind pasionat de știință și mai ales de arta fotografiei și a imaginii.

De remarcat că, grație sportului, își făcuse prieteni până la nivelul oficialilor din Marină și din Guvernul american. În noiembrie 1934, Mo Berg se afla cu echipa Cleveland Indians în Omyia. Sub pretextul că vrea să o viziteze pe fiica ambasadorului SUA, Joseph Grew, internată la Spitalul Sf. Luca din Tokyo, una din clădirile cele mai înalte, s-a urcat pe acoperișul spitalului.

ADVERTISEMENT

De acolo, el a fotografiat activitatea șantierelor navale și a dispărut în cele din urmă din cantonament. Evident, nici nu a mai ajuns în salonul unde spusese că va merge.

A fost pus pe liber de Cleveland Indians, dar a oferit americanilor imagini rare cu orașul. De acolo și-a continuat călătoria spre Filipine, Coreea, Moscova, apoi s-a întors în SUA. Celebra Boston Red Sox l-a înregimentat și cariera lui de jucător a continuat la cel mai înalt nivel.

Colonelul William „Wild Bill” Donovan avertizează

Serviciile secrete americane erau încă la început. Nu se desprinseseră încă din sfera militară. Mulți ofițeri lucrau la informații dar priveau cu dispreț ideea că trebuiau să caute slăbiciunile adversarilor, aflându-le secretele corespondenței sau amantlâncurile.

Colonelul William „Wild Bill” Donovan (1883-1959), însărcinat cu organizarea informativă a OSS (Office of Strategic Services), avea nevoie de oameni, iar Mo Berg de o slujbă stabilă, după retragerea din activitate. Mo Berg a lucrat din 1934 până în 1941 ca antrenor. La 11 iulie 1941, colonelul Donovan a fost numit Coordonator al informațiilor din cadrul OSS.

La un moment dat, a decis să îl caute pe colonelul (ulterior general) Donovan și să îi predea filmele. Donovan a înțeles că avea de a face cu un om numai bun pentru ceea ce voia el să facă din OSS. OSS nu este altceva decât predecesorul CIA, al cărei prim director a fost șeful rezidenței americane de spionaj din Elveția, Allen C Dulles.

Cu pozele lui Berg, Donovan a redactat un raport, în 1941, privind intensificarea acțiunilor militare japoneze. Pregătirea unor nave de război, a unor portavioane nu putea avea altă țintă decât lovirea SUA, a calculat ingeniosul ofițer american, poreclit „Wild Bill”

Raportul a ajus pe masa Președintelui SUA Franklin Delano Roosevelt. Acesta, evident, nu l-a luat în seamă, deși probele erau foarte bine punctate. Nu erau singurele informații care i-au fost livrate. Și britanicii și sovieticii știau ce se petrecea în Japonia, se aflase despre Axa Roma-Berlin Tokio și despre Pactul de Oțel, adică de alăturarea Japoniei, forțelor naziste și fasciște din Germania, respectiv Italia.

La 7 decembrie 1941, americanii urmăreau la radio meciul de fotbal american dintre New York Giants și Brooklyn Dodgers. Alții, mai norocoși, se aflau pe Stadionul Polo Grounds din Manhattan. Un „breaking news” a schimbat starea de spirit a Americii în acea zi.

Evident, colonelul Wild Bill Donovan era în tribunele stadionului din New York, urmărind meciul. La un moment dat, crainicul a anunțat ca „domnul colonel William J. Donovan să sune operatorul 19, urgent la Washington”. Evident, Wild Bill nu prea s-a deranjat de la locul lui. Oare ce avea Washington-ul cu el tocmai în acea zi?

În cele din urmă, după ce la el au venit doi militari din Garda Națională, care i-au dat onorul, rugându-l să-i însoțească, Donovan a pornit spre un oficiu telefonic. Mulți americani, care nu ajunseseră la meci, au aflat de la radio că japonezii au atacat Pearl Harbour în Hawaii. Meciul a fost întrerupt de un buletin de știri, de tip breaking news.

Vocea de la capătul firului l-a anunțat despre atacul asupra bazei americane. Atunci, Wild Bill Donovan a pornit să își ducă misiunea la capăt. Avusese dreptate, iar Mo Berg îi furnizase informația esențială la momentul potrivit. Cei doi vor continua să colaboreze.

Steaua celor doi americani, un militar de carieră și un sportiv cu abilități de spion a început să urce. SUA au declarat război Japoniei, intrând în cel de Al Doilea Război Mondial. Serviciile secrete își dovediseră utilitatea încă o dată. De atunci, interesul spre dezvoltarea lor a crescut.

ADVERTISEMENT
Tags: