News

Atac sângeros într-o piață din Afganistan! Sunt zeci de morți și răniți

29.06.2020 | 18:26
Atac sangeros intro piata din Afganistan Sunt zeci de morti si raniti
ADVERTISEMENT

Zeci de civili au fost uciși în cursul zilei de luni, 29 iunie, după ce mai multe rachete au lovit o piață de animale vii din provincia Helmand, situată în sudul Afganistanului. Anunțul a fost făcut de Guvernul afgan printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare.

Ulterior, talibanii au confirmat la rândul lor atentatul, lansând acuzații dure la adresa autorităților statului din Asia Centrală. Sute de localnici se aflau în acel moment în piața amenajată în aer liber în care se comercializau oi și capre.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernatorului din Helmand, rachetele trase de insurgenţii talibani au căzut în apropiere, ucigând 23 de civili, printre care se numără și copii. În replică, talibanii susțin că armata afgană a tras mai multe salve de mortier asupra pieţei, cât şi a locuinţelor din vecinătate, curmând viețile a zeci de mii de săteni.

Tragedie în Afganistan. Zeci de persoane au fost ucise în urma unui atac cu rachete

Am văzut circa 20 de corpuri la pământ, erau zeci de răniţi, iar animalele zăceau moarte lângă oameni”, povestește, printre lacrimi, un martor al scenelor înfiorătoare. Doi nepoți ai săi și-au pierdut viața, iar fiul s-a ales cu răni grave.

ADVERTISEMENT

Localnicii din Helmand, provincie care este un fief al talibanilor, afirmă la unison că atacul a survenit în timpul unor lupte crâncene în zonele rezidenţiale din apropierea pieţei, între forţele de securitate guvernamentale și militanții talibani. Aceștia din urmă şi-au intensificat acţiunile violente împotriva guvernului afgan, chiar dacă în februarie au semnat un acord cu SUA privind retragerea trupelor, înlesnind astfel negocierile pentru pace.

Atentat cu vehicul capcană. Cinci persoane au murit, iar 32 au fost grav rănite

Din păcate, acest incident face parte dintr-un lung șir de atacuri sângeroase comise în ultimele luni pe fondul conflictului dintre afgani și talibani. Cel puțin cinci persoane au murit, iar alte 32 s-au ales cu răni grave pe data de 18 mai, când un vehicul capcană a explodat în oraşul Ghazni, situat în partea de est a Afganistanului.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după tragedie, purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei Ghazni, Wahidullah Jumazada, a anunțat că atentatul a vizat un imobil al serviciilor de informaţii afgane. Ulterior, Ministerul afgan de Interne a confirmat atacul, transmițând condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața.

Totodată, directorul spitalului din oraş, Baz Mohammad Himmat, a declarat că incidentul s-a soldat cu şapte morți şi 25 de răniți, „majoritatea militari”. Deși acordul încheiat la sfârşitul lui februarie între talibani şi SUA spera să pună capăt violențelor odată cu retragerea tuturor forţelor străine din ţară, acestea par să devină o constantă în statul situat în Asia centrală.

ADVERTISEMENT

De asemenea, trebuie amintit atacul comis de trei bărbați înarmați împotriva unei maternităţi din Kabul, soldat cu 24 de morţi, printre care femei şi nou-născuţi. Chiar dacă nu a fost revendicat, oficialii din SUA l-au atribuit Statului Islamic, grupare sunnită și salafistă insurgentă afiliată celebrei Al-Qaeeda.

La doar câteva zile după această tragedie, talibanii au anunţat că au întreprins un atac cu camion capcană împotriva unei clădiri din Gardez ce aparținea armatei. Cinci civili au murit atunci, în vreme ce alți 15 au fost răniţi și au avut nevoie de îngrijiri medicale.

ADVERTISEMENT
Tags: