News

Atac terorist în Nigeria! Peste 100 de civili au fost uciși cu sânge rece

29.11.2020 | 21:22
Atac terorist in Nigeria Peste 100 de civili au fost ucisi cu sange rece
ADVERTISEMENT

Peste 100 de persoane au fost ucise cu sânge rece în atacul comis sâmbătă dimineața, în satul Koshobe din nord-vestul Nigeriei, de un grup de indivizi înarmați. Potrivit unui comunicat transmis de Organizația Națiunilor Unite (ONU), alte câteva zeci de victime s-au ales cu răni grave și au fost transportate de urgență la spital.

Autoritățile atribuie atentatul grupului islamist Boko Haram, afiliat reţelei teroriste Stat Islamic, în condițiile în care acesta a avut loc în ziua alegerilor locale ale statului Borno, primul scrutin organizat de la începutul insurecției jihadiste.

ADVERTISEMENT

Fără niciun dubiu, atacul este opera grupului Boko Haram, activ în regiune şi care atacă agricultori“, susține Babakura Kolo, reprezentantul unui grup proguvernamental de autoapărare.

Peste 100 de fermieri au fost uciși în Nigeria

La începutul după-amiezii, indivizi înarmaţi au sosit pe motociclete şi au comis un atac brutal asupra bărbaţilor şi femeilor care lucrau pe câmpuri în Koshobe.

ADVERTISEMENT

Cel puţin 110 civili au fost ucişi cu cruzime şi mulţi alţii răniţi în acest atac. Este cel mai violent atac comis împotriva unor civili inocenţi în acest an”, a declarat Edward Kallon, coordonatorul umanitar al ONU în Nigeria.

Comunicatul nu face, însă, referire la gruparea jihadistă Boko Haram sau la facţiunea disidentă a grupării Statul Islamic în Africa de Vest (Iswap), care şi-a înmulţit violenţele în această regiune şi controlează o parte semnificativă din teritoriul statului african.

ADVERTISEMENT

Atacul s-a produs într-o orezărie situată la mai puţin de 10 km de Maiduguri, capitala statului Borno și epicentrul insurecţiei islamiste. De altfel, agricultorii, pescarii şi tăietorii de lemne sunt adesea țintele jihadiştilor, care îi acuză că transmit informaţii armatei sau că refuză să achite „impozitul” obligatoriu pentru exercitarea activităților economice.

Este, fără îndoială, semnătura Boko Haram, care operează în regiune şi care atacă frecvent agricultorii”, a declarat reprezentantul unui grup de autoapărare proguvernamental, precizând că 43 de victime aveau gâturile tăiate.

ADVERTISEMENT

Acestea au fost înhumate duminică, în localitatea vecină Zabarmari, la ceremonie luând parte și guvernatorul statului Borno, Babaganan Umara Zulum. La ora redactării știrii, autoritățile continuă căutările prin apele mlăștinoase din zonă.

ADVERTISEMENT