News

Atacatorul din Buffalo, adeptul unei teorii a conspirației. O treime dintre americani, înfricoșați de idee

Bărbatul care a deschis focul sâmbătă într-un magazin alimentar din Buffalo, SUA, ucigând 10 persoane s-a declarat motivat de o teorie rasistă cunoscută drept ”Marea înlocuire”.
17.05.2022 | 15:00
Atacatorul din Buffalo adeptul unei teorii a conspiratiei O treime dintre americani infricosati de idee
Teoria marii înlocuiri crezută de o treime dintre americani Foto: The New York Times, Associated Press, Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

”Teoria marii înlocuiri” este o ideologie naționalistă albă, centrată pe credința fără temei că populația albă este înlocuită de imigranți – în mod intenționat prin politicile puse în aplicare de „elite” – și care a inspirat numeroase atacuri violente în ultimii ani, inclusiv atacul armat de la moscheea Christchurch din 2019 din Noua Zeelandă.

”Teoria marii înlocuiri”, ideologia naționalistă albă care l-a motivat pe atacatorul din Buffalo

Un număr șocant de americani cred în acest concept. Potrivit unui sondaj național realizat în decembrie de Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research, aproximativ o treime dintre americani cred că există o încercare deliberată de a înlocui persoanele născute în SUA cu imigranți.

ADVERTISEMENT

29% dintre adulții din SUA se tem că americanii nativi își pierd influența economică, politică și culturală pe măsură ce numărul imigranților crește, arată sondajul citat de TIME.

Aceste cifre sunt chiar mai mari în rândul republicanilor. Un sondaj separat al Universității din Massachusetts Amherst, efectuat în decembrie, a constatat că două treimi dintre republicani cred că creșterea numărului de imigranți în SUA „înseamnă că America este în pericol de a-și pierde cultura și identitatea”.

ADVERTISEMENT

Ce este „teoria înlocuirii” și cum a apărut?

„Marea înlocuire” se referă la ideea că puterea politică și cultura rasei albe sunt înlocuite în mod intenționat de imigranți și minorități. Grupurile anti-imigrație și susținătorii supremației rasei albe au asociat această teorie a conspirației cu argumentul lor nefondat conform căruia politicile pro-imigrație au fost concepute de elite pentru a distruge sau submina rasa albă.

Iterațiile acestui argument pot fi găsite în diferite forme, deși punctul dominant de discuție tinde să se concentreze pe presupunerea incorectă că imigranții non-albi vor vota cu toții într-un anumit mod și vor diminua în mod colectiv influența rasei albe, potrivit Forumului Național pentru Imigrație.

ADVERTISEMENT

Conceptul a luat avânt când scriitorul naționalist alb Renaud Camus a inventat expresia „marea înlocuire” într-o carte din 2011, susținând că musulmanii din Franța distrug civilizația și cultura franceză din cauza ratei lor mai mari ale natalității.

Dar ideea are rădăcini anterioare în Europa. Maurice Barres, părintele naționalismului francez, a spus la începutul anilor 1900 că evreii vor prelua și „ne vor distruge patria”. Versiuni ale teoriei au fost promovate în Germania nazistă.

ADVERTISEMENT

În SUA, susținătorii supremației rasei albe au folosit o retorică similară în 2017, când au mărșăluit prin Universitatea Virginia din Charlottesville, purtând torțe tiki și scandând „Evreii nu ne vor înlocui” și „tu nu ne vei înlocui”.

Payton Gendron, tânărul alb de 18 ani suspectat că a ucis 10 persoane și a rănit alte trei într-o zonă predominant de culoare din Buffalo, a susținut opinii similare într-un manifest de 180 de pagini, potrivit autorităților. El a făcut referire la „înlocuirea rasială” și la „genocidul alb”, avertizând oamenii de culoare „să plece cât mai pot”.

Cum au dat amploare teoriei politicienii conservatori

Ani de zile, „teoria înlocuirii” a fost limitată la forumurile de internet și site-urile naționaliste albe. Dar ideologia a devenit populară recent în SUA, deoarece unele mass-media și politicienii conservatori au dat mai multă crezare ideii că un aflux de imigranți și persoane de culoare va modifica viitoarele alegeri și va șterge istoria și cultura națiunilor occidentale.

Deși suspectul din Buffalo a spus că a luat contact cu această teorie și cu alte tipuri de conținut rasist online, versiunile acestor idei au fost acceptate de un număr tot mai mare de parlamentari și candidați de dreapta în clipurile de campanie, apariții în talk-show-uri și pe rețelele sociale.

În august, fostul președinte al Camerei Newt Gingrich a declarat la Fox News că stângiștii încercau să „înece americanii tradiționali, clasici, cu cât mai mulți oameni care nu știu nimic despre istoria americană, nimic despre tradiția americană, nimic despre statul de drept”. (Gingrich a declarat pentru New York Times că „teoria înlocuirii” este „nebunie” și că se opune antisemitismului și „violenței rasiste albe din Buffalo.”)

Tucker Carlson, campion al ”teoriei înlocuirii”

Elise Stefanik, parlamentar de New York  a lansat un clip de campanie pe Facebook în septembrie, susținând că democrații complotează „o insurecție electorală permanentă” prin acordarea de amnistie imigranților ilegali, care ar „răsturna electoratul actual și va crea o majoritate liberală permanentă la Washington”.

Nu toți republicanii sunt de acord cu aceste ideologii. Parlamentarii Liz Cheney din Wyoming și Adam Kinzinger din Illinois, de exemplu, și-au denunțat partidul pentru că a permis naționalismul alb și antisemitismul.

„Teoria înlocuirii” este, de asemenea, legată de mass-media de dreapta și, în special, de Tucker Carlson, care a promovat ideologia mai energic decât orice altă personalitate media. Potrivit unei investigații a New York Times, Carlson a invocat „teoria înlocuirii” sau convingeri similare în mai mult de 400 de episoade din emisiunea sa de la Fox, susținând că democrații vor să forțeze schimbarea demografică prin politici de bun venit dedicate imigranților.

Sondajul recent AP-NORC a constatat că americanii care urmăreau în cea mai mare parte canalele de media drepte precum Fox News, One American News Network și Newsmax aveau mai multe șanse să creadă în „teoria înlocuirii”.

Rolul său în crimele motivate de ură

Atacul de sâmbătă din Buffalo, care este investigat ca o „crimă motivată de ură și act de extremism violent motivat rasial”, potrivit procurorului general Merrick Garland, este cel mai recent dintr-un șir de atacuri motivate rasial din ultimii ani.

Șase persoane au fost ucise la un gurdwara (loc de rugăciune n.r.) sikh din Wisconsin în 2012; nouă persoane au fost ucise la o biserică a persoanelor de culoare din Carolina de Sud în 2015; 11 la o sinagogă din Pennsylvania în 2018; 23 de victime la un Walmart din Texas în 2019 și 50 de persoane au fost împușcate și ucise într-o moschee din Noua Zeelandă în 2019.

Fiecare dintre aceste atacuri, cred autoritățile, a avut rădăcini în credințe similare cu teoria „marii înlocuiri”.

Cu câteva minute înainte de atacul cu armă de foc din Texas de acum trei ani, a apărut online un manifest al suspectului plin de ură împotriva imigranților, făcând referire la o „invazie hispanică a Texasului”. Acesta a vorbit despre un plan de separare a SUA în teritorii în funcție de rasă și a avertizat că oamenii albi sunt înlocuiți de străini.

Atacul din Buffalo este acum cea mai recentă tragedie, aparent inspirată de „teoria înlocuirii”.

ADVERTISEMENT
Tags: