News

Situație alarmantă în Africa de Vest. Teroriștii afiliați ISIS sau Al Qaeda își extind influența în regiune

În țările din Africa de Vest crește îngrijorarea că violențele care au paralizat mult timp țări precum Burkina Faso, Mali și Niger se vor răspândi înspre sudul regiunii.
13.01.2022 | 21:31
Situatie alarmanta in Africa de Vest Teroristii afiliati ISIS sau Al Qaeda isi extind influenta in regiune
Grupările teroriste și-au intensificat activitatea în Africa de Vest Foto: Reuters, AFP, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Benin, o mică țară de coastă din Africa de Vest, a scăpat relativ nevătămată dintr-o criză de securitate care a făcut ravagii printre vecinii săi din nordul regiunii Sahel în mare parte a ultimului deceniu.

Cu toate acestea, cresc temerile în legătură cu o revărsare a violenței în interiorul granițelor sale, deoarece grupurile armate care operează în țările fără ieșire la mare din Sahel fac eforturi pentru extinderea în statele de coastă.

ADVERTISEMENT

Situație alarmantă în Africa de Vest. Teroriștii afiliați ISIS sau Al Qaeda își extind influența în regiunea Sahel

Luna trecută, președintele Beninului, Patrice Talon, a promis că guvernul său va fi „mai hotărât și mai vigilent” în fața amenințărilor tot mai mari.

Declarația a venit după ce oficialii militari din Benin au declarat că doi soldați au fost uciși și alți câțiva răniți atunci când luptătorii au atacat un post militar din regiunea Atacora de Nord, lângă granița cu Burkina Faso.

ADVERTISEMENT

Grupul armat Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM) legat de Al-Qaeda a revendicat atacul, spunând într-un mesaj distribuit pe platformele sociale că a ucis patru soldați.

În ultimele luni au fost semnalate alte două atacuri în aceeași zonă de frontieră în care JNIM a activat, deși acestea nu au fost confirmate.

ADVERTISEMENT

Michael Matongbada, un cercetător beninez la Institutul pentru Studii de Securitate (ISS), a declarat că atacul de la Atacora a fost primul revendicat de un grup armat din țară.

„Extinderea grupurilor dincolo de zonele lor inițiale de operare și influență în regiunea Sahel este o realitate care trebuie recunoscută”, a spus Matongbada pentru Al Jazeera.

ADVERTISEMENT

Atacuri în mai multe state de coastă din Africa de Vest

O astfel de extindere, însă, nu a afectat doar Beninul.

O serie de alte state de coastă din Africa de Vest s-au confruntat cu un număr tot mai mare de atacuri la frontieră, stârnind temeri cu privire la extinderea grupurilor armate afiliate ISIL (ISIS) și Al-Qaeda în regiune.

Într-o apariție publică rară anul trecut, șeful serviciului de informații extern al Franței, Bernard Emie, a declarat că luptătorii afiliați Al-Qaeda lucrează la planuri de extindere a atacurilor lor în Golful Guineei, în special în Benin și Coasta de Fildeș.

Șapte membri ai forțelor de securitate din Coasta de Fildeș au murit în cinci atacuri separate în nordul țării anul trecut. Și cu un an înainte, țara a fost lovită de un atac transfrontalier care a ucis 14 membri ai securității în aceeași regiune.

Deși nu a existat nici o revendicare a acestuia, atacul a fost un memento șocant pentru Coasta de Fildeș că este încă o țintă principală, deși a impus măsuri de securitate suplimentare în urma atacului din 2016 dintr-o stațiune de pe litoral, revendicat de Al-Qaeda, în care au fost ucise 19 persoane.

Togo a fost, de asemenea, în alertă maximă împotriva posibilei incursiuni a grupurilor armate. Forțele de securitate din Togo au declarat că au respins un atac în noiembrie anul trecut al unor bărbați înarmați neidentificați care trecuseră granița de nord cu Burkina Faso.

A fost prima confruntare pe care Togo a avut-o cu luptători de când a dislocat în 2018 sute de soldați de-a lungul granițelor sale de nord cu Burkina Faso și Benin.

Experții spun că infiltrarea țărilor de coastă oferă avantaje vitale pentru grupurile armate din Burkina Faso și Mali, cum ar fi crearea de noi linii de aprovizionare pentru alimente și echipamente și deblocarea de noi surse de venit din banditism.

„Țările de coastă din Africa de Vest servesc drept zone de aprovizionare sau de tranzit, în special pentru motociclete, piese de schimb și îngrășăminte.

Ele sunt, de asemenea, surse de finanțare, cum ar fi vânzarea de animale furate pentru consum”, a spus cercetătorul Matongbada.

În zone mari din regiunea Sahel, grupurile armate au exploatat nemulțumirile locale, lipsa guvernării și deficitele de securitate pentru a acapara teritoriul, a-și impune stăpânirea și a controla activitățile economice.

Analiștii spun că vulnerabilități similare sunt prezente și în anumite părți ale națiunilor de coastă, prezentând astfel un risc mai mare de violență crescută.

În Coasta de Fildeș, care încă își îngrijește rănile în urma unui război civil brutal desfășurat cu un deceniu în urmă, există nemulțumiri de care luptătorii ar putea profita, au avertizat observatorii.

„Trebuie să luăm în serios nemulțumirea anumitor foști combatanți din războiul civil din Côte d’Ivoire care nu au reușit să obțină beneficiile așteptate din procesul de integrare”, a declarat Marc-Andre Boisvert, cercetător în domeniul securității saheliene la Centrul de Cercetare FrancoPaix.

„De asemenea, nordul Coastei de Fildeș este martorul unor conflicte sporadice între comunitățile agricole și de păstori”, ceea ce crește frustrarea față de guvernare și creează „un sentiment tot mai mare de marginalizare”, a spus el.

În 2017, Benin, Burkina Faso, Coasta de Fildeș, Ghana și Togo au lansat Inițiativa Accra, acceptând să consolideze cooperarea regională în materie de securitate, în încercarea de a preveni violența și atacurile transfrontaliere.

Burkina Faso a declarat în noiembrie anul trecut că armata sa a condus o operațiune militară comună de cinci zile cu Coasta de Fildeș, Ghana și Togo, care a dus la arestarea a peste 300 de suspecți și confiscarea de arme, muniții, vehicule și droguri.

Cu toate acestea, consideră Boisvert, statele de coastă rămân vulnerabile atâta timp cât continuă să vadă grupurile armate doar ca o problemă de securitate și nu abordează problemele de guvernare sau politice de lungă durată.

„Accentul se pune pe ‘securitate strictă’, în timp ce s-au făcut puține eforturi pentru a preveni sau pentru a găsi soluții politice la ceea ce este acum o problemă regională”, a spus el. „Țărilor care văd atacurile doar ca pe o ‘problemă externă’ le este mai ușor să se concentreze pur și simplu pe securitate și să ignore aceste probleme care pot fi exploatate de militanți.”

ADVERTISEMENT