News

Atacurile teroriste de la metroul din Londra, 17 ani mai târziu. Ce s-a întâmplat în dimineața fatidică de 7 iulie 2005

Au trecut 17 ani de la atacurile teroriste de la Londra. În dimineața zilei de 7 iulie 2005, patru explozii zguduiau rețeaua de transport a capitalei.
07.07.2022 | 06:35
Atacurile teroriste de la metroul din Londra 17 ani mai tarziu Ce sa intamplat in dimineata fatidica de 7 iulie 2005
Ce s-a întâmplat în dimineața atacurilor teroriste de la Londra, pe 7 iulie 2005. Sursa foto: Wikipedia, fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Atacurile teroriste din Londra, de acum 17 ani, rămân unele dintre cele mai sângeroase din Europa ultimelor decenii. Aceste atentate veneau la doar ceva mai mult de un an după alte atacuri devastatoare, care au avut loc asupra sistemului feroviar din Madrid. În dimineața zilei de 7 iulie, patru explozii coordonate aveau loc în mai multe zone din Londra. Trei dintre acestea au fost sincronizate într-un interval de un minut, în subteranele capitalei engleze. O altă explozie avea loc câteva zeci de minute mai târziu, la suprafață însă, aruncând în aer un clasic autobuz londonez.

Cum au acționat cei patru teroriști de la Londra

Atacurile teroriste de la Londra au fost bine coordonate de către cei patru atacatori. Trei dintre aceștia au reușit să detoneze dispozitivele pe care le aveau asupra lor într-un interval de 50 de secunde între 8:49 și 8:50, la ora de vârf.

ADVERTISEMENT

Panica s-a instalat rapid în sistemul de metrou londonez, însă abia o oră mai târziu, întreaga rețea a fost închisă și evacuată complet. Cea de-a patra explozie urma să aibă loc la ora 9:47, într-un moment în care mulți dintre călătorii de la metrou s-au reorientat către transportul de suprafață.

Inițial, s-a crezut că incidentele de la metrou au avut loc din cauza unor fluctuații de tensiune în rețea, însă ulterior, au apărut teoriile cu privire la un atac terorist coordonat. La ora 11:11, Ian Blair, comisar al poliției metropolitane vorbea despre atentate, însă făcea apel la calm. Tony Blair, premierul Regatului la momentul respectiv, a denunțat atacurile ca fiind ”barbare”; acesta revenea în țară câteva ore mai târziu, fiind prezent la summit-ul G8 în acele zile.

ADVERTISEMENT

Cei patru atacatori aveau vârste între 18 și 30 de ani. Trei dintre aceștia erau fii de imigranți pakistanezi. Un altul era un jamaican care s-a convertit la islamism.

Ce indicii au existat că urmează un atac terorist la Londra

Nu a existat niciun avertisment oficial cu privire la faptul că ar urma un atac terorist în Londra, în acea perioadă. Există, însă, mai multe elemente care puteau fi considerate indicii la momentul respectiv.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, unul dintre atacatori, Mohammad Sidique Khan, fusese cercetat sporadic de către serviciul secret MI5. Agenții au concluzionat că nu este un pericol public și că nu trebuie supravegheat.

La o lună după atentatele de la Madrid, clericul Omar Bakri Muhammad era intervievat de către o publicație. Acesta avertiza că ”un grup foarte bine organizat” din Londra, era ”pe punctul de a lansa o mare operațiune.” Același lider islamist spunea în decembrie 2004 că, dacă guvernele occidentale nu-și revizuiesc politicile, vor avea de-a face cu câte un ”11 septembrie, zi după zi după zi.”

ADVERTISEMENT

Un articol din 2004 susținea că autoritățile americane aveau dovezi că teroriștii planifică un atac terorist în Londra. Mai mult, la momentul respectiv, agenții FBI de la ambasada SUA au fost instruiți să evite sistemele feroviare din capitala Angliei.

Meri Dagan, directorul Mossad din acea perioadă, spunea într-un interviu din 10 iulie 2005, că birourile agenției din Londra au fost avertizate la ora 8:43 că un atac terorist este iminent. Este posibil ca semnalul să fi fost un rezultat al unei investigații asupra unui atentat de la Tel Aviv.

Câte victime au făcut teroriștii care au atacat metroul londonez

În total, în atacurile teroriste de la Londra, de acum 17 ani, au murit 52 de persoane. Toți dintre aceștia erau rezidenți britanici, însă doar 32 dintre decedați erau și cetățeni ai acestui stat. Între victime s-a numărat și o româncă stabilită în Regat. Vârstele celor ce au murit erau cuprinse între 20 și 60 de ani, cu o vârstă medie de 34 de ani.

De asemenea, 748 de persoane au fost rănite în timpul exploziilor de la metrou și din autobuz.

Cu toate că au existat teorii conform cărora cei patru teroriști ar fi fost sponsorizați de către al-Qaeda, s-a dovedit ulterior că aceștia au acționat, de fapt, independent. Încă de la început, poliția a transmis că profilul atacatorilor este al unor indivizi născuți sau crescuți în Marea Britanie.

al-Qaeda și-a asumat responsabilitatea pentru aceste atacuri. Investigații oficiale au arătat că videoul transmis de organizația teroristă a fost editat după atacuri.

La două săptămâni distanță, pe 21 iulie, aveau loc noi explozii în Londra. Acestea, însă, s-au soldat cu o singură persoană rănită ușor. Cei patru atacatori implicați în acest atentat au fost arestați în decurs de o săptămână. Fiecare dintre aceștia a fost condamnat la închisoare pe viață.

ADVERTISEMENT