ADVERTISEMENT
Fotbal international

Atalanta – Valencia, partida care a intensificat epidemia de coronavirus? Medic imunolog: ”A fost meciul zero, cu zeci de mii de oameni în contact”

Autor: Adrian Baciu | 19.03.2020 | 18:36
Atalanta - Valencia, partida care a intensificat epidemia de coronavirus? Medic imunolog: ”A fost meciul zero, cu zeci de mii de oameni în contact”

Partida Atalanta – Valencia (4-1) din turul optimile de finală a UEFA Champions League, disputată pe 19 februarie 2020, ar putea fi un punct de plecare a intensificării coronavirus pe teritoriul Italiei, dar și în rândul unor fotbaliști.

ADVERTISEMENT

Atalanta – Valencia, duelul care a accentuat epidemia de coronavirus? Medic imunolog: ”A fost meciul zero, cu zeci de mii de oameni în contact”

Întrucât arena sa ”Stadio Atleti Azzurri d’Italia” nu îndeplinește condițiile UEFA pentru disputarea meciurilor din Champions League, Atalanta a fost nevoită să joace meciurile considerate pe teren propriu la Milano, pe ”San Siro”.

Acolo s-a jucat și meciul cu Valencia din manșa tur a optimilor de finală ale Ligii. Peste 40.000 de fani din Bergamo au venit la Milano în noaptea de 19 februarie și au plecat acasă foarte bucuroși.

Bucuroși și posibil virusați cu Covid-19? Regiunea Lombardia este cea mai afectată zonă de această pandemie din Italia. În apropiere ei la numărul de victime este orașul Bergamo.

ADVERTISEMENT

Numai în noaptea trecută 60 de sicrie au fost transportate de camioane militare, deoarece crematoriul din oraș era supraîncărcat. S-au consemnat deja 533 de morți la Bergamo de la începutul crizei, 93 doar în ultimele 24 de ore.

Specialist în imunologie: ”Atalanta-Valencia, probabil factor declanșator al epidemiei”

Un specialist în imunologie din Italia spune că meciul Atalanta – Valencia ar putea fi punctul de plecare al transmiterii virusului din Lombardia către Bergamo.

”Este probabil să existe mai mulți declanșatori și catalizatori majori pentru difuzarea virusului. Meciul Atalanta-Valencia ar fi putut foarte bine să fie unul dintre ei. A fost vârful euforiei colective într-un sezon de fotbal unic pentru acest club. A trecut o lună de la acel meci, iar calendarul este relevant.

ADVERTISEMENT

Adunarea la un loc a mii de oameni, la un centimetru unul de celălalt, care implică manifestări de euforie precum îmbrățișarea, strigătele, toate acestea ar putea favoriza transmiterea virală.

Probabil, la acea dată mulți nu au vrut să rateze acel joc dacă aveau avea bilete, chiar dacă simțeau o ușoară febră. Privind lucrurile de acum, a fost o nebunie să joci cu porțile deschise, dar la vremea respectivă lucrurile nu erau suficient de clare. Acum ar fi de neconceput”, a spus imunologul Francesco Le Foche pentru ziarul Corriere dello Sport.

ADVERTISEMENT

Valencia, club grav afectat de epidemia de coronavirus

După ”dubla” cu Atalanta, clubul iberic Valencia a raportat numeroase cazuri de infecție cu Covid-19. Deplasarea ibericilor la Milano, pe 19 februarie, în plină izbucnire a crizei de coronavirus, apoi a italienilor de la Bergamo la Valencia, pe 10 martie, a lăsat urme adânci în lotul trupei de pe Mestalla”.

Duminică, spaniolii au emis un comunicat în care anunță nouă cazuri de infectare cu coronavirus în cadrul echipei, atât la nivel de jucători, cât și la nivel de staff tehnic.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!